Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
KAÜ’den Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri KKTC’deki Türkiye vatandaşı hastalar SGK kapsamında Romatem rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilecek KTÖS’ten Çavuşoğlu’na tepki “1.501 kez tekrarladığınız iddialar için hangi somut adımları attınız?” BM "9 Kasım’da üçlü görüşme planlandı” KÖDER’in Gülgün Betmezoğlu belgeseli cuma günü gösterilecek Bahçeli "Birleşik Kıbrıs Federasyonu ham bir hayaldir ve Türk egemenliğinin de felaketidir. " Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Güzelyurt İstasyonu’nda narenciye ürün satışı yapacak Liderler görüşmesi tamamlandı Hristodulidis “Bu ay içinde Holguin’in de katılımıyla üçlü görüşme yapılacak” Hür-İş “Sosyal Sigortalılara da 55 yaş ve 25 hizmet yılıyla emeklilik hakkı verilmeli” Gardiyanlar ve Merkezi Cezaevi çalışanları grevde Öztürkler Türk dünyasına seslendi “Erdoğan’ın desteği bizim için büyük bir güç kaynağıdır” ChatGPT şimdi de kripto para çaldı Güney'de “güvenilir işaretçi” uygulaması başlıyor Fizyoterapistler Derneği “Kemik sağlığını korumak, bağımsız yaşamı desteklemektir” Güney Kıbrıs’ta 21 Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi Liderler görüşmesi başladı Çevre Koruma Dairesi personeline Polis Okulu'nda kurs verildi YDP aday listesi pazar günü parti meclisi tarafından belirlenecek Borsa güne yüzde 0,38 yükselişle başladı KAÜ’den Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri KKTC’deki Türkiye vatandaşı hastalar SGK kapsamında Romatem rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilecek KTÖS’ten Çavuşoğlu’na tepki “1.501 kez tekrarladığınız iddialar için hangi somut adımları attınız?” BM "9 Kasım’da üçlü görüşme planlandı” KÖDER’in Gülgün Betmezoğlu belgeseli cuma günü gösterilecek Bahçeli "Birleşik Kıbrıs Federasyonu ham bir hayaldir ve Türk egemenliğinin de felaketidir. " Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Güzelyurt İstasyonu’nda narenciye ürün satışı yapacak Liderler görüşmesi tamamlandı Hristodulidis “Bu ay içinde Holguin’in de katılımıyla üçlü görüşme yapılacak” Hür-İş “Sosyal Sigortalılara da 55 yaş ve 25 hizmet yılıyla emeklilik hakkı verilmeli” Gardiyanlar ve Merkezi Cezaevi çalışanları grevde Öztürkler Türk dünyasına seslendi “Erdoğan’ın desteği bizim için büyük bir güç kaynağıdır” ChatGPT şimdi de kripto para çaldı Güney'de “güvenilir işaretçi” uygulaması başlıyor Fizyoterapistler Derneği “Kemik sağlığını korumak, bağımsız yaşamı desteklemektir” Güney Kıbrıs’ta 21 Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi Liderler görüşmesi başladı Çevre Koruma Dairesi personeline Polis Okulu'nda kurs verildi YDP aday listesi pazar günü parti meclisi tarafından belirlenecek Borsa güne yüzde 0,38 yükselişle başladı
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

GSI projesiyle ilgili Dan Jorgensen’in telekonferans diplomasisi devam ediyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
GSI projesiyle ilgili Dan Jorgensen’in telekonferans diplomasisi devam ediyor
Reklam

Girit ile Güney Kıbrıs, sonraki aşamada da İsrail arasında deniz altı kablo bağlantısı kurulmasını öngören “Great Sea Interconnector/GSI” projesinin finansörlerinden olan AB’nin, Kıbrıs Rum ve Yunan taraflarının süregelen anlaşmazlığının kırılması ve projenin ileri götürülmesi için Enerji Komiseri Dan Jorgensen aracılığıyla başlattığı telekonferanslar devam ediyor.

Kıbrıslı Rum ve Yunan Enerji Bakanları Yorgos Papanastasiu ve Stavros Papastavru ile dün başlayan telekonferans diplomasisinin bugün Kıbrıs Rum ve Yunan Enerji Düzenleme kurulları RAAEY ve RAEK ile projenin Yunan yüklenicisi ADMIE, Yunanistan Enerji Bakanlığı Müsteşarı Nikos Çafu’nun katılımıyla teknik düzeyde gerçekleşeceği haber verildi.

Alithia ve Politis’in haberine göre Danimarkalı Komier Jorgensen dünkü konferansın başlamasından önce yaptığı açıklamada GSI projesinin AB için çok önemli olduğunu ve Komisyon’un ilgisinin devam edeceğini belirtti.

Dünkü telekonferansın ardından bütün tarafların birlik ve karşılıklı güven içerisinde iş birliği iradesi ortaya koyduğu açıklandı ancak Kıbrıs Rum Enerji Düzenleme Kurulu’nun (RAEK) 658 milyon euroluk bölümünü AB’nin finanse ettiği, geri kalanı Kıbrıs Rum ve Yunan tüketicilerden tahsil edilecek toplam 1,9 milyar euroluk projenin ADMIE’nin kaynaklarıyla yürütülmesi gerektiğinde ısrar ediyor.

RAEK’in, ADMIE’nin bugüne kadar harcadığı 259 milyon eurodan sadece 82 milyon euroluk bölümünü tanımaya, Kıbrıslı Rum Maliye Bakanı Makis Keravnos’un da Kıbrıs Rum yönetiminin payına düşen 125 milyon euronun ilk taksiti olan 25 milyon euronun ödenmesine ısrarla onay vermediğini hatırlatan gazeteler, RAEK’in bu ısrarında devam etmesi halinde iki taraf arasındaki uçurumun daha da büyüyeceğine dikkat çekti.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis Yunan meclisinde siyasi parti başkanları düzeyinde gerçekleştirilen dış politika konulu oturumda Türk-Yunan ilişkilerine ve Doğu Akdeniz’deki, deniz bölgelerinden düzensiz göçe kadar çok yönlü zorluklara geniş ölçekte değindiği konuşmasında Yunan hükümetinin GSI için bir Doğu Akdeniz Forumu toplama niyetini de açıkladı.

Miçotakis “bütün kıyı devletlerinin iş birliğinin şart olduğuna” işaret ederek “önümüzdeki dönemde bütün kıyı devletlerini, hepimizi meşgul eden konuları ortaklaşa konuşabileceğimiz bir forumda ortak bir görüşmeye davet etmek niyetindeyiz.” ifadesini kullandı, gerçekleştirilebilmesi halinde bu forumun çok önemli bir gelişme olacağına inanç belirtti.

Miçotakis Kıbrıs Rum ve Yunan medyalarının konuyu gündemde tutarak çeşitli “yaratıcı” senaryolar ortaya koyduğuna da dikkat çekti. Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile “aralarında çok iyi bir ilişki olduğunu, birbirlerine güvendiklerini, Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile ilgili kritik meselelerde aynı algıya sahip olduklarını” söyleyen Miçotakis Kıbrıs Rum ve Yunan medyasına da GSI ile ilgili sorunları deşifre etmemelerini tavsiye etti.

Öte yandan Haravgi AKEL’in Kıbrıs Rum Yönetimini, GSI projesinin ileri götürülmesi perspektifiyle ilgili kritik sorulara cevap vermeyerek, “sonunda, akıbeti belirsiz bir projeyi pahalıya ödemesi istenecek vergi mükelleflerinin ıstırabını artırmakla" suçladığını belirtti.

Habere göre AKEL Merkez Komite üyesi Vakis Haralambus, AB ve Yunanistan yetkililerinin açıklamalarının, yetkileri projenin sürdürülebilirliği konusunda çifte dilli konuşmaya devam Kıbrıs Rum Yönetimini ifşa ettiğine dikkat çekti.

Benzer haberler

Featured
KAÜ’den Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri 20 Eki 2026 14:56 KKTC’deki Türkiye vatandaşı hastalar SGK kapsamında Romatem rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanabilecek 20 Eki 2026 14:49 KTÖS’ten Çavuşoğlu’na tepki “1.501 kez tekrarladığınız iddialar için hangi somut adımları attınız?” 20 Eki 2026 14:06 BM "9 Kasım’da üçlü görüşme planlandı” 20 Eki 2026 14:02 KÖDER’in Gülgün Betmezoğlu belgeseli cuma günü gösterilecek 20 Eki 2026 13:57 Bahçeli "Birleşik Kıbrıs Federasyonu ham bir hayaldir ve Türk egemenliğinin de felaketidir. " 20 Eki 2026 13:52 Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Güzelyurt İstasyonu’nda narenciye ürün satışı yapacak 20 Eki 2026 13:40 Liderler görüşmesi tamamlandı 20 Eki 2026 13:30 Hristodulidis “Bu ay içinde Holguin’in de katılımıyla üçlü görüşme yapılacak” 20 Eki 2026 13:09