GSI ile ilgili ikna telekonferansı başarısızlıkla sonuçlandı

Voice Kıbrıs Haber
Kıbrıs Rum Yönetiminin, Türkiye’nin kıta sahanlığına girilmesine izin vermemesi yüzünden Yunanistan tarafından bir dahaki açıklamaya kadar durdurulan “Great Sea Interconnector/GSI” projesinin yüklenicisine (ADMİE) ödeme yapmaya ikna edilmesi için dün gerçekleştirilen telekonferansın başarısızlıkla sonuçlandığı bildirildi.
Fileleftheros “Keravnos’tan AB-ADMİE Kaprislerine Veto” başlığıyla ekonomi sayfasında aktardığı haberinde Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen telekonferansta Kıbrıs Rum Enerji Düzenleme Kurulu’nun (RAEK) Girit-Güney Kıbrıs bağlantısı için ADMİE’ye istediği ödemeyi yapmaya ikna edilmeye çalışıldığını yazdı.
Projende şu anda, elektrik kablolarının Fransız Nexans şirketi tarafından üretilmesi dışında başka hiçbir ilerleme kaydedilmediği ve takvime uyulmadığı belirtilen haberde, deniz dibi araştırmalarının Türkiye’nin, kıta sahanlığına girilmesine izin vermemesi nedeniyle bir metre bile ilerlemediğine, Avrupa Birliği’nin bile tamamlanacağını garanti etmediğine dikkat çekildi.
Habere göre, dünkü telekonferansta Kıbrıs Rum Yönetimi, Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında geçen yıl varılan ve projenin ilerlemesi şartı ile Güney Kıbrıs’ın bu yıldan başlayarak 2029’a kadar ADMİE’ye yılda 25 milyon euro ödemesini öngören anlaşmayı sorgulayan ve küçümseyen Komisyon Enerji Genel Müdürlüğü ve ADMİE ile cepheleşti.
Gazete, ADMİE’nin Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü’nün iş birliğinde Kıbrıs Rum-Yunan hükümetlerinin anlaşmasını bir kenara iterek RAEK’i de Yunan enerji düzenleme kurulu RAEEY’i düşürdükleri tuzağa çekmeye çalıştığını yazdı.
Gazeteye göre, Kıbrıslı Rum Maliye Bakanı Makis Keravnos Kıbrıs Rum ve Yunan hükümetleri arasında geçen yıl yapılan anlaşma gereği, projenin deniz aşamasında ilerleme olmadan ödeme yapmamakta kararlı.
Benzer haberler
Featured
İran savaşı Japonya'da plastik poşet krizi başlattı
Atletizm sporcularının daha iyi şartlarda çalışması için destek tam gaz devam ediyor
İngiltere'de askeri helikopter düştü: Üç asker hayatını kaybetti
Altın fiyatları baskıdan kurtulamıyor
ABD Temsilciler Meclisi, Trump'a bir tepki olarak İran savaşını durdurma kararı aldı
İsrail ve Lübnan ateşkes konusunda anlaştı
Elon Musk dünyanın ilk trilyoneri oluyor: SpaceX tarihin en büyük halka arzına hazırlanıyor
Döviz kurlarında son durum (4 Haziran 2026)
Bugün hava nasıl olacak? (4 Haziran 2026)


