Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Bir ilk olacak: Papa, ABD seçimleri için oy pusulası talep etti Mali'deki Mars göktaşının 4,1 milyar yıldan daha eski olduğu belirlendi Döviz piyasalarında günün son rakamları (30 Ekim 2026) TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladı Zelenski yarın Türkiye'ye gidiyor Yunanistan'da liman ve denizcilik çalışanları "savaşa hayır" diyerek greve gitti LHD'den Teknecik için acil eylem çağrısı "Hava kirliliği sınırları aşıyor" Güzelyurt-Lefke çevre yolunun bir bölümü bisiklet yarışı nedeniyle trafiğe kapatılacak Cumhurbaşkanı Erhürman, Ankara temaslarının ardından yurda döndü Hristodulidis "Kıbrıs sorunu kritik bir dönemeçte" Lavrov krizi G20 aile fotoğrafını iptal ettirdi Fransa'da denizaltını çalıp 100 euroya satışa koydular Lefkoşa DENEYAP Teknoloji Atölyesi’ne başvurular başladı YSK Başkanı’ndan seçmene çağrı “Vatandaşlık görevinizi yerine getirin, sandığa gidin” Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, TÜRKSOY Genel Sekreteri ile görüştü Brent petrolün varili 111,57 dolardan işlem görüyor İki gün yağmur bekleniyor, sıaklık 24-27 derece dolaylarında seyredecek DP, 6 Aralık seçimleri için YSK’ya resmi başvurusunu yaptı Binance "Siber saldırının toplam etkisi 6,3 milyar doları bulabilir" Büyük Av Mevsimi bu pazar günü başlıyor, polisten avcılara çağrı Bir ilk olacak: Papa, ABD seçimleri için oy pusulası talep etti Mali'deki Mars göktaşının 4,1 milyar yıldan daha eski olduğu belirlendi Döviz piyasalarında günün son rakamları (30 Ekim 2026) TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladı Zelenski yarın Türkiye'ye gidiyor Yunanistan'da liman ve denizcilik çalışanları "savaşa hayır" diyerek greve gitti LHD'den Teknecik için acil eylem çağrısı "Hava kirliliği sınırları aşıyor" Güzelyurt-Lefke çevre yolunun bir bölümü bisiklet yarışı nedeniyle trafiğe kapatılacak Cumhurbaşkanı Erhürman, Ankara temaslarının ardından yurda döndü Hristodulidis "Kıbrıs sorunu kritik bir dönemeçte" Lavrov krizi G20 aile fotoğrafını iptal ettirdi Fransa'da denizaltını çalıp 100 euroya satışa koydular Lefkoşa DENEYAP Teknoloji Atölyesi’ne başvurular başladı YSK Başkanı’ndan seçmene çağrı “Vatandaşlık görevinizi yerine getirin, sandığa gidin” Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, TÜRKSOY Genel Sekreteri ile görüştü Brent petrolün varili 111,57 dolardan işlem görüyor İki gün yağmur bekleniyor, sıaklık 24-27 derece dolaylarında seyredecek DP, 6 Aralık seçimleri için YSK’ya resmi başvurusunu yaptı Binance "Siber saldırının toplam etkisi 6,3 milyar doları bulabilir" Büyük Av Mevsimi bu pazar günü başlıyor, polisten avcılara çağrı
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Görüşmenin Eylül'de New York'ta olması planlanıyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Görüşmenin Eylül'de New York'ta olması planlanıyor
Reklam

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Genel Kurulu çalışmalarının hemen ardından Kıbrıs’taki liderlerke New York’ta ortak bir görüşme yapmayı planladığı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi “Yeni Bir Ortak Açıklama İstiyorlar-Tatar-Anastasiadis’in Guterrs ile Görüşmesi 28 Veya 29 Eylül’de Düşünülüyor” başlıklı haberinde Birleşmiş Milletler’in esas isteğinin,Kıbrıs’taki iki lider tarafından ortak bir açıklamanın benimsenmesi olduğunu, bu gidişat için de çalışılmaya başlandığını yazdı.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs için atadığı geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un Ağustos ayı sonunda Kıbrıs’a yapacağı ziyarette istenen unsurun da ortak açıklama niyeti olduğunu yazan gazete, bilgilere atıfta bulunarak BM Genel Sekreteri’nin, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis ile görüşmesiyle ilgili takvimde iki tarih bulunduğunu belirtti.

Gazete yine bilgilere atıfta bulunarak Guterres’in, BM Genel Kurul çalışmalarının hemen ardındaki hafta içerisinde liderlerle ortak bir görüşme yapmak istediğini yazdı.

Ortak görüşme tarihinin 28 ya da 29 Eylül olarak düşünüldüğünü yazan gazete, Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Kurul çalışmalarının başlayacağı 22 Eylül’de New York’ta olacağını, Anastasiadis’in New York’tan ilk başta 28 Eylül’de ayrılmasının düşünüldüğünü ancak bunun 29 Eylül’e kaymasının ihtimal dışı olmadığını belirtti.

Gazete haberinde, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs için atadığı geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un Ağustos ayı sonunda Kıbrıs’a geleceğini de anımsatırken Lute’un, her iki tarafla, Kıbrıs sorununa ilişkin BM’nin ortaya koyduğu hedefleri ele alacağını yazdı.

Bu hedeflerin, BM Genel Kurul çalışmalarının hemen ardından liderlerle ortak bir görüşme yapılması, mümkün olması ve zeminin bulunması durumunda bu görüşmeye, Cenevre’deki 5+1 formatında, garantör ülkelerin de katılması, 5+1 şeklindeki bir görüşmeden müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik ortak bir açıklamanın ortaya çıkması şeklinde olduğun yazan gazete, New York’ta şu anda sorununun müzakerelerin yeniden başlaması olduğu şeklinde bir değerlendirme yapıldığını belirtti.

Habere göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri ile yapacakları 2+1  şeklindeki görüşmeden beklentinin, müzakerelerin sonraki seyri için iyi bir temeli oluşturan 2014 yılındaki açıklama prototipinde bir ortak açıklama üzerinde uzlaşılması olduğunu belirten gazete, ortak bir açıklamanın yapılmasının başarılmamasını durumunda ise Genel Sekreter tarafından, müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin başlangıç noktasını teşkil edecek resmi bir açıklamanın yapılabileceğinden de söz etti.
Habere göre Lute önümüzdeki dönmede, Genel Sekreter’in liderlerle ortak bir görüşme gerçekleştirmesinin ötesinde, Kıbrıs sorunundaki tüm sürece ivme kazandıracak özlü bir sonucun ortaya çıkması için bu konular üzerinde çalışacak.

Lute’un Ağustos ayı sonundaki misyonu Tatar-Anastasiadis görüşmesini ve bu görüşmenin içeriğini kesinleştirmek olacak.

Gazete BM Genel Sekreteri’nin liderlerle birlikte olmak istemediğini, bu görüşmede bir sonucun ve bundan sonraki sürecin belirlenmesini istediğini, bu nedenden dolayı Lute’un Kıbrıs’taki ziyaretinden ortak bir açıklamanın içeriğinin görüşülmesine başlanmasının ihtimal dışı olmadığını da yazdı.

Voice Kıbrıs Haber/TAK

Benzer haberler

Featured
Bir ilk olacak: Papa, ABD seçimleri için oy pusulası talep etti 30 Eki 2026 21:45 Mali'deki Mars göktaşının 4,1 milyar yıldan daha eski olduğu belirlendi 30 Eki 2026 21:37 Döviz piyasalarında günün son rakamları (30 Ekim 2026) 30 Eki 2026 21:24 TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladı 30 Eki 2026 21:20 Zelenski yarın Türkiye'ye gidiyor 30 Eki 2026 20:53 Yunanistan'da liman ve denizcilik çalışanları "savaşa hayır" diyerek greve gitti 30 Eki 2026 20:35 LHD'den Teknecik için acil eylem çağrısı "Hava kirliliği sınırları aşıyor" 30 Eki 2026 20:27 Güzelyurt-Lefke çevre yolunun bir bölümü bisiklet yarışı nedeniyle trafiğe kapatılacak 30 Eki 2026 20:12 Cumhurbaşkanı Erhürman, Ankara temaslarının ardından yurda döndü 30 Eki 2026 20:07