Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Türk Kızılayı’ndan KKTC’deki öğrencilere anlamlı destek İncirli “Hak sahiplerinin haklarını korurken, usulsüz işlemleri gözden geçireceğiz” BM Günü Ledra Palace’te etkinliklerle kutlanacak TCMB faiz kararını açıkladı DAB zabıta birimi personeline “Vatandaş Deneyimi ve İletişim” eğitimi verildi Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ, İngiliz parlamenterlere Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri anlattı Güney Kıbrıs’ta doğal gaz şebekesi için ilk ihale açıldı Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu’nda binlerce kişi kalpten kalbe koşacak Larnaka Livadya’ya 200 milyon euroluk dev yatırım FODER yeni sezonun ilk fotoğraf gezisini düzenledi TMK Vakfı 10. yılını kutlayacak Taçoy "Fiyat denetimleri artarak sürecek" TAM Parti, LAÇ Belediye Meclis Üyesi adaylarını tanıttı Menelau "Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için çabalar artırılmalı" Gazze'de yakıt eksikliği hastanelerin jeneratörlerini durma ve bozulma noktasına getirdi Zonguldak'ta 3 katlı bina çöktü, 1 kişi hayatını kaybetti KTEMB “Elektrik kaynaklı yangınları önlemek mümkün” Küresel piyasalarda gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi Çeler’den tüm siyasi partilere “Dokunulmazlık taahhüdünü siz de imzalayın” Alayköy Sanayi'de araç yangını: 1 araç tamamen, 1 araç ise kısmen yandı Türk Kızılayı’ndan KKTC’deki öğrencilere anlamlı destek İncirli “Hak sahiplerinin haklarını korurken, usulsüz işlemleri gözden geçireceğiz” BM Günü Ledra Palace’te etkinliklerle kutlanacak TCMB faiz kararını açıkladı DAB zabıta birimi personeline “Vatandaş Deneyimi ve İletişim” eğitimi verildi Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ, İngiliz parlamenterlere Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri anlattı Güney Kıbrıs’ta doğal gaz şebekesi için ilk ihale açıldı Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu’nda binlerce kişi kalpten kalbe koşacak Larnaka Livadya’ya 200 milyon euroluk dev yatırım FODER yeni sezonun ilk fotoğraf gezisini düzenledi TMK Vakfı 10. yılını kutlayacak Taçoy "Fiyat denetimleri artarak sürecek" TAM Parti, LAÇ Belediye Meclis Üyesi adaylarını tanıttı Menelau "Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için çabalar artırılmalı" Gazze'de yakıt eksikliği hastanelerin jeneratörlerini durma ve bozulma noktasına getirdi Zonguldak'ta 3 katlı bina çöktü, 1 kişi hayatını kaybetti KTEMB “Elektrik kaynaklı yangınları önlemek mümkün” Küresel piyasalarda gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi Çeler’den tüm siyasi partilere “Dokunulmazlık taahhüdünü siz de imzalayın” Alayköy Sanayi'de araç yangını: 1 araç tamamen, 1 araç ise kısmen yandı
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Göçmenlerin evleri yağmalandı, Hloraka'daki olaylara ilişkin yeni gelişme

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Göçmenlerin evleri yağmalandı, Hloraka'daki olaylara ilişkin yeni gelişme
Reklam

Güney Kıbrıs’ın göçmenlere verdiği ev veya apartmanlar yıkılarak yeniden inşa edilmesinin hedeflendiği “Ktizo Planı” çerçevesinde, Latsia’da bulunan ve Haziran ayında boşaltılan evlerin, kimliği belirsiz şahıslar tarafından yağmalandığı bildirildi.

Alithia gazetesi, yağmacıların evlerin kapılarını, mutfak dolaplarını, su depolarını, alüminyum panjurlarını, güvenlik ekipmanlarını ve bunun gibi işlerine yarayacağını düşündükleri her şeyi çaldıklarını; taşıyamadıklarını da kırıp dökerek sokağa attıklarını yazdı.

Gazete, bu evlerin Şehir Planlama Dairesi’nin sorumluluğunda olduğunu ve kimsenin bu evleri boşaltıldığı tarihten itibaren gidip denetlemediğini ve güvenliğini sağlamadığını kaydetti.

Bölgenin adeta çöplüğe dönüştüğünü belirten gazete, belediyenin veya şehir planlama yetkililerinin, atıkları uzaklaştırmak ve bölgeyi temizlemek için hiçbir adım atmadığını yazdı.

Öte yandan Baf’a bağlı Hloraka köyünde yaşanan olaylara ilişkin gelişmeler Kıbrıs Rum basınında yer almaya devam ediyor.

Suriyeli mültecilerin yoğun yaşadığı Baf’ın Hloraka köyünde, geçtiğimiz Pazar günü köy sakinlerinin mültecilerin bölgeden gönderilmesi talebiyle düzenlediği protesto ve aynı gece maskeli kişilerin Suriyelilerin evlerine saldırması olayları gündemden düşmüyor.

Alithia gazetesi, Meclis ve DİSİ Başkanı Anna Dimitriu’nun Hloraka’daki olaylar ve mülteci konularında açıklamalarda bulunduğunu yazdı.

Habere göre Dimitriu, kritik olan mülteci sorunundan herhangi bir şekilde siyasi açıdan istismar edilmesine yönelik herhangi bir çabanın kabul edilemez ve kınanabilir olduğunu belirtti.

Nefret söylemleri, utanç verici kıyım olaylarını kınadıklarını belirten Dimitriu, Kıbrıslı vatandaşların da kendi yerlerinde kendilerini güvende hissetmemesinin mantık dışı olduğuna dikkati çekti.

Mülteci konusunun ciddi bir şekilde ele alınması gereken bir konu olduğunu belirten Dimitriu, tüm siyasi parti başkanlarıyla, kendi himayesinde bir görüşme yapılması için Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’e mektup gönderdiğini de açıkladı.

-Hloraka’ya güvenlik şemsiyesi

Politis gazetesi polisin, Hloraka’daki olayların yeniden yaşanmasını önlemek amacıyla alarmda kalmaya devam ettiğini yazdı.

Polisin, yasa dışı olaylardan kaçınılması için tüm bilgilerin değerlendirilmesine odaklandığını yazan gazete polisin, gerek sosyal medya gerek vatandaşlardan ve başka kaynaklardan gelen bilgileri mercek altına aldığını belirtti.

Gazete polisin bölgede kalmaya devam ettiğini de yazdı.

-Letimbiotis

Habere göre Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Konstantinos Letimboitis, Hloraka’da önde gelen unsurun, bu tür olayların bir daha yaşanmaması adına gerekli tüm tedbirlerin alınması olduğunu ifade etti.

Letimbiotis, kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla da talimatların verildiğini söyledi.

Letimbiotis ayrıca siyasi sığınma başvurularından söz ederek geçen yıl ayda ortalama bin başvurunun incelendiğini, bugün ise bu rakamın aylık 1800’e çıktığını belirtti.

Ülkedeki mülteci sorununda ilk kez, çok sayıdaki düzensiz göçmenin ülkeden (Güney Kıbrıs’tan) ayrıldığına dikkati çeken Letimbiotis, siyasi sığınma başvurularının kısa zamanda incelenmesine yönelik Özel Mahkeme aracılığıyla gerçekleşen dönüşlerin de ikiye katlandığını ifade etti.

-Suriyelilerin bölgeye akın etmesi

Politis gazetesi bir başka haberinde ise, Hloraka bölgesinde yıllardır Suriyelilerin oturduğunu yazdı.

Gazete, Hloraka Muhtarı Nikolas Liasidis’in açıklamasına dayanarak 2018 yılından itibaren Suriye kökenli kişilerin toplu olarak Hloraka’ya gelmeye başladığını belirtti.

Suriyelilerin bölgeye gelmesinden önce Hloraka'da hiçbir sorunun yaşanmadıığını belirten gazete, bir iş insanın, binlerce euro kazanç elde etmek için siyasi sığınma başvuru sahibi kişiler için site inşa etme kararını vermesinin ardından bölgenin Suriyelilerle dolduğunu yazdı.

Habere göre Mart 2020’ye kadar 257 dairenin bulunduğu sitede 800-900 mülteci ikamet ederken 300-400 kadar mülteci de bölgedeki başka evlerde ikamet ediyor.

Benzer haberler

Featured
Türk Kızılayı’ndan KKTC’deki öğrencilere anlamlı destek 22 Eki 2026 15:05 İncirli “Hak sahiplerinin haklarını korurken, usulsüz işlemleri gözden geçireceğiz” 22 Eki 2026 15:01 BM Günü Ledra Palace’te etkinliklerle kutlanacak 22 Eki 2026 14:50 TCMB faiz kararını açıkladı 22 Eki 2026 14:17 DAB zabıta birimi personeline “Vatandaş Deneyimi ve İletişim” eğitimi verildi 22 Eki 2026 14:08 Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Mehmet Dânâ, İngiliz parlamenterlere Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri anlattı 22 Eki 2026 14:03 Güney Kıbrıs’ta doğal gaz şebekesi için ilk ihale açıldı 22 Eki 2026 13:59 Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu’nda binlerce kişi kalpten kalbe koşacak 22 Eki 2026 13:48 Larnaka Livadya’ya 200 milyon euroluk dev yatırım 22 Eki 2026 13:19