Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Fransa’da aşırı sıcaklar 5 bin 700 can aldı BM "Moritanya açıklarında alabora olan teknedeki en az 143 kişi öldü ya da kayboldu" Nikaragua Devlet Başkanı Ortega, seçimlerin artık yapılmayacağını duyurdu Trump'tan İran'a "Hürmüz Boğazı" tehdidi OpenAI’ın yapay zekası kontrol dışına çıkarak bir şirketin sunucularına sızdı Döviz piyasalarında günün son rakamları (22 Temmuz 2026) Düşen uçağın enkazına 74 yıl sonra ulaşıldı Borsa günü yüzde 1,18 değer kazanarak tamamladı Muğla'da orman yangını: Alevler evlere yaklaştı bir mahalle tahliye edildi Örgütlerden "Federal Çözüm Hemen Şimdi” sloganıyla eylem… YKS KKTC kontenjanları YÖK’te onaylandı: 344 alanda 655 kontenjan CHP Grup Başkanı Özel, partisinin bazı milletvekilleriyle bir araya geldi Gül "Kıbrıs’ın geleceğini Brüksel’in kararları değil, Kıbrıs Türkünün özgür ve meşru iradesi belirleyecektir" Hava sıcaklığı 43 dereceye kadar çıkacak Brent petrol 90 dolar sınırını devirdi KTOEÖS "Bakanlık yeni öğretim yılını yine kaosla başlatacak" Türkiye Kıbrıs adasına çekilecek doğalgaz hattı için Akdeniz'de Navtex duyurdu Nöbetçi eczaneler (22 Temmuz 2026) KTSO, “Nakit Akışı ve Bütçe Yönetimi Semineri” düzenledi Hasipoğlu “Aşırı sıcaklarda çalışanlarımızın sağlığını korumak önceliğimizdir” Fransa’da aşırı sıcaklar 5 bin 700 can aldı BM "Moritanya açıklarında alabora olan teknedeki en az 143 kişi öldü ya da kayboldu" Nikaragua Devlet Başkanı Ortega, seçimlerin artık yapılmayacağını duyurdu Trump'tan İran'a "Hürmüz Boğazı" tehdidi OpenAI’ın yapay zekası kontrol dışına çıkarak bir şirketin sunucularına sızdı Döviz piyasalarında günün son rakamları (22 Temmuz 2026) Düşen uçağın enkazına 74 yıl sonra ulaşıldı Borsa günü yüzde 1,18 değer kazanarak tamamladı Muğla'da orman yangını: Alevler evlere yaklaştı bir mahalle tahliye edildi Örgütlerden "Federal Çözüm Hemen Şimdi” sloganıyla eylem… YKS KKTC kontenjanları YÖK’te onaylandı: 344 alanda 655 kontenjan CHP Grup Başkanı Özel, partisinin bazı milletvekilleriyle bir araya geldi Gül "Kıbrıs’ın geleceğini Brüksel’in kararları değil, Kıbrıs Türkünün özgür ve meşru iradesi belirleyecektir" Hava sıcaklığı 43 dereceye kadar çıkacak Brent petrol 90 dolar sınırını devirdi KTOEÖS "Bakanlık yeni öğretim yılını yine kaosla başlatacak" Türkiye Kıbrıs adasına çekilecek doğalgaz hattı için Akdeniz'de Navtex duyurdu Nöbetçi eczaneler (22 Temmuz 2026) KTSO, “Nakit Akışı ve Bütçe Yönetimi Semineri” düzenledi Hasipoğlu “Aşırı sıcaklarda çalışanlarımızın sağlığını korumak önceliğimizdir”
Dolar
Euro
Sterlin

Gazze'nin kuzeyindeki sokaklar ve barınma merkezleri atık sular altında

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Gazze'nin kuzeyindeki sokaklar ve barınma merkezleri atık sular altında

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Cibaliya Mülteci Kampı'nda, yağmur ve kanalizasyon sularının neden olduğu taşkın, Filistinlileri yeni bir dramla karşı karşıya bıraktı.

Gazze Şeridi'nde savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana ablukaya, İsrail'in havadan ve karadan yoğun saldırılarına maruz kalan Cibaliya'nın sakinleri ve buraya sığınanlar temel gereksinimlerine dahi ulaşamıyor.

Evlerin büyük kısmının yıkıldığı ve altyapının tahrip edildiği kamptaki acılara, yağan şiddetli yağmurla bir yenisi daha eklendi.

Kampın orta kesiminde yer alan Ebu Raşid Göleti'nde biriken kanalizasyon ve yağmur sularının taşmasıyla sokaklar adeta göl halini aldı.

Yıkılmamış evleri, okulları, barınma merkezleri ve çadırları su basarken, halk, suya gömülen sokaklarda eşeklerin çektiği arabalar ve bisiklet gibi binek araçlarıyla ulaşımlarını sağlamaya çalışıyor.

- Halk, salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya

Sokakların ve barınma merkezlerinin kirli suyla kaplandığı kampın sakinleri, bu kez de salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

AA muhabirine konuşan Filistinliler, yaşanan bu yeni felaket nedeniyle çocuklarının bağırsak başta olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalandığını anlattı ve ilgili kurumlara, "bizi bu felaketten kurtarın" diye seslendi.

Kuzeydeki Beyt Lahiya'dan gelerek Ebu Raşid Göleti yakınlarındaki bir barınma merkezine sığınan Filistinli Yasir el-Medhun, kanalizasyon sularının evlerini basmasından muzdarip olduklarını söyledi.

Beyt Hanun beldesinden göç eden Muhammed el-Hatib ise atık suların kaldıkları okulu basması nedeniyle 2 çocuğunun bağırsak hastalıklarına yakalandığını kaydetti.

Hatib, şöyle devam etti:

"Sağlık merkezleri ile hastanelerin hizmet dışı olması ve mevcut şartlar nedeniyle bu hastalıklarla başa çıkmak çok zor. İçme suyu ve hijyen malzemelerinin yokluğu, çocukları bu hastalıklardan korumayı güçleştiriyor."

- Kampta tam bir çevre felaketi yaşanıyor

Gazze Belediyeler Birliği Koordinatörü Hüsni Muhenna, Ebu Raşid Göleti'ndeki suyu boşaltan pompaların, elektriğin ve jeneratörleri çalıştıracak yakıtın olmaması nedeniyle 7 Ekim'den bu yana çalışmadığını söyledi.

Gazze'nin kuzeyindeki bölgelerde çevre ve sağlık felaketleri yaşandığını, insani durumun çok kritik bir noktaya geldiğini aktaran Muhenna, uluslararası toplumu ve insani yardım kuruluşlarını, yakıt ve belediyelerin ihtiyaç duyduğu ekipmanların tedarik edilmesi için acil müdahaleye çağırdı.

Cibaliya Belediye Başkanı Mazin en-Neccar ise Ebu Raşid Göleti'nin pompalarını çalıştıracak gerekli yakıtın olmaması nedeniyle kamptaki su taşkınının yaşandığına dikkati çekti.

Neccar, yeni felakete ilişkin şunları söyledi:

"Bu gölet, yağmur sularının toplanması için var. Ama Gazze'nin geldiği durum ve elektrik krizi nedeniyle şu an tamamen kanalizasyon sularıyla dolmuş durumda.

Pompalar da bu suyu boşaltamayınca vatandaşların yaşadığı yerler su altında kaldı. Bu tam bir felaket."

Belediye Başkanı Neccar, binlerce kişinin salgın hastalık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Gazze'deki belediyeler daha önce İsrail'in ana kanalizasyon şebekelerini hedef alması nedeniyle birçok bölgeyi atık suların basacağı konusunda defalarca uyarıda bulunmuştu.

Benzer haberler

Dünya
Fransa’da aşırı sıcaklar 5 bin 700 can aldı 2026-07-22 22:12:03 BM "Moritanya açıklarında alabora olan teknedeki en az 143 kişi öldü ya da kayboldu" 2026-07-22 22:07:38 Nikaragua Devlet Başkanı Ortega, seçimlerin artık yapılmayacağını duyurdu 2026-07-22 22:03:41 Trump'tan İran'a "Hürmüz Boğazı" tehdidi 2026-07-22 21:57:26 Düşen uçağın enkazına 74 yıl sonra ulaşıldı 2026-07-22 21:36:00 Bill Gates Vakfı yetkililerinin 30 kez Epstein'le görüştüğü ortaya çıktı 2026-07-22 15:14:47 Mamdani "Netanyahu New York'a gelirse tutuklama emrini yerine getirin" 2026-07-22 15:05:21 İtalya'nın Sicilya Adası orman yangınlarıyla mücadele ediyor 2026-07-22 12:24:18 Alman tren istasyonlarında içki yasaklandı 2026-07-22 10:54:52