Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
DSÖ, KDC'de Ebola bulaşan 10 bini aşkın kişinin neredeyse yarısının öldüğünü bildirdi Döviz piyasalarında günün son rakamları (28 Ekim 2026) İklim değişikliğinin sağlığa etkileri son 10 yılda arttı Fed faizi sabit tuttu: İki üyeden artış itirazı Çin'de yaşlı nüfusu ilk kez çocuk nüfusunu geçti YÖDAK ile YÖKAK iş birliğinde KKTC’deki üniversitelerin UKAP başvurularına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro, Arjantin üzerinden ABD'ye kaçtı Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Türk halkı, ada ve çevresindeki denizlerdeki doğal kaynakların ortak sahibidir” Cuma günü bazı bölgelere 3 saat elektrik verilemeyecek KTTB “Sahte diplomaları düzenleyenler kadar denetlemeyenler de suçludur" Aysel Alihan son yolculuğuna uğurlandı Borsa günü yüzde 0,13 değer kazanarak tamamladı Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cem Akaş, oğlunun ölümünden 6 gün sonra hayatını kaybetti Çeler "TDP'nin Meclis dışında olduğu beş yıllık süreçte denge ve denetim mekanizması zayıfladı" Denktaş “Reklama çıkacak imkânımız yok ama insan içine çıkacak yüzümüz var” Meteoroloji Dairesi 29 Ekim-4 Kasım tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı Ayşe Tatlısulu için kan aranıyor Nöbetçi eczaneler (28 Ekim 2026) İspanya'daki iki hızlı trenin çarpıştığı kazada ölü sayısı 46'ya yükseldi Polisten üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi DSÖ, KDC'de Ebola bulaşan 10 bini aşkın kişinin neredeyse yarısının öldüğünü bildirdi Döviz piyasalarında günün son rakamları (28 Ekim 2026) İklim değişikliğinin sağlığa etkileri son 10 yılda arttı Fed faizi sabit tuttu: İki üyeden artış itirazı Çin'de yaşlı nüfusu ilk kez çocuk nüfusunu geçti YÖDAK ile YÖKAK iş birliğinde KKTC’deki üniversitelerin UKAP başvurularına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro, Arjantin üzerinden ABD'ye kaçtı Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Türk halkı, ada ve çevresindeki denizlerdeki doğal kaynakların ortak sahibidir” Cuma günü bazı bölgelere 3 saat elektrik verilemeyecek KTTB “Sahte diplomaları düzenleyenler kadar denetlemeyenler de suçludur" Aysel Alihan son yolculuğuna uğurlandı Borsa günü yüzde 0,13 değer kazanarak tamamladı Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cem Akaş, oğlunun ölümünden 6 gün sonra hayatını kaybetti Çeler "TDP'nin Meclis dışında olduğu beş yıllık süreçte denge ve denetim mekanizması zayıfladı" Denktaş “Reklama çıkacak imkânımız yok ama insan içine çıkacak yüzümüz var” Meteoroloji Dairesi 29 Ekim-4 Kasım tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı Ayşe Tatlısulu için kan aranıyor Nöbetçi eczaneler (28 Ekim 2026) İspanya'daki iki hızlı trenin çarpıştığı kazada ölü sayısı 46'ya yükseldi Polisten üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Fransa ve ABD ile imzaladığı anlaşmalar Güney Kıbrıs’ı bağlıyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Fransa ve ABD ile imzaladığı anlaşmalar Güney Kıbrıs’ı bağlıyor
Reklam

Güney Kıbrıs'ın, çeşitli ülkelerin vatandaşlarının tahliyesinde transit istasyonu olup, bölgedeki savaşa müdahil olmasa dan ABD ve Fransa ile imzaladığı anlaşmaların görmezden gelinemeyecek taahhütler içerdiğine işaret edildi.

Fileleftheros, “Kıbrıs, Fransa ve ABD ile Anlaşmalarla Bağlı” başlıklı haberinde, ABD’ye destek, ikmal ve hizmet sağlamakla yükümlü olan Güney Kıbrıs’ın Fransa’ya da tahliye operasyonu devam ettiği sürece Fransa'ya personel, mal, malzeme, silah, mühimmat, araç, uçak ve gemi konuşlandırma imkanı tanımak zorunda olduğunu kaydetti.

Gazete, Fransa ile 2017’de savunma iş birliği anlaşması imzalayan Güney Kıbrıs'ın 2022’de de kriz anında Bahreyn, Mısır, Irak, İran, İsrail, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen’den Fransız vatandaşlarını ve diğer ülke vatandaşlarının tahliyesinde "ara istasyon" olarak kullanılmaya imkan sağlayan anlaşma imzaladığını yazdı.

Gazeteye göre, bu anlaşmalar uyarınca Güney Kıbrıs’a, tahliye operasyonunun gerektirdiği sürece transit noktaları da dahil Fransız personel, mal, malzeme, silah, mühimmat, kara aracı, uçak, gemi konuşlandırabilir.

Anlaşma, Fransız personel, görevini yerine getirmek için Güney Kıbrıs içerisinde gerekli hareket serbestisi de tanıyor. Aynı şey tahliye operasyonu çerçevesinde Fransız kuvvetlerinin ya da Fransa adına diğer kuvvetlerin kullanacağı savaş gemisi, uçak ve kara araçları için de geçerli. Karasuları içinde seyir ve hava sahasını kullanım hakkı, belirlenmiş limanların, havalimanlarının, kamu yollarının ve diğer tesislerin kullanım hakkı da dahil. Anlaşma silah ve mühimmatların savaş uçakları ya da savaş gemileri içerisinde kalmasını öngörüyor.

Fransız personel, Güney Kıbrıs’a talepte bulunması ve talebin onaylanması halinde Güney Kıbrıs içerisine silah sokabilir ve taşıyabilir.

Güney Kıbrıs’tan yetki belgesi alınması şartıyla Fransız personel, uydu sistemi de dahil Güney Kıbrıs’ta telsiz alıcı-verici istasyonu, telefon, telgraf, faks sistemleri veya diğer iletişim araçlarını kurma ve işletme hakkına sahip.

Tahliye edilecekler ise Avrupa Birliği vatandaşları ve onlara bağımlı aile üyeleriyle Fransa’nın kriz bölgesinden tahliye edeceği herhangi bir üçüncü ülke vatandaşlardan oluşuyor.

Güney Kıbrıs, kendi sınırları içerisinde Fransız personeline, taşıma araçlarına ve teçhizatına kolaylıklar sağlar.

Anlaşmanın icrası, Fransa’nın tahliye edilecek kişilerin Güney Kıbrıs’a ulaşmasından en az 48 saat önce Kıbrıs Rum yönetimiyle irtibat kurarak yazılı başvuru yapması ve yazılı onay cevabı almasıyla yürürlüğe girer.

Kıbrıs Rum yönetimi Fransa’ya ayrıca personelinin ve tahliye edilenlerin ikameti için gerekli kamu altyapılarını ve kamu alanlarını, gerekli ortak fayda hizmetlerini (su, hijyen, tesis, elektrik, iletişim araçları vb) ve Fransa’nın malzeme ve mühimmatı için depolama alanını bedava sağlamak zorunda.

Gazeteye göre, ABD ile 26 Temmuz 2022’de imzalanan ve genel hatlarıyla “Hizmet Teatisi ve Ordonat Konularında Destek” ile ilgili anlaşma uyarınca da Güney Kıbrıs'ın ABD’ye gıda, su, ikamet, taşımacılık, akaryakıt, kıyafet, iletişim hizmeti, sağlık hizmeti, üs operasyon desteği vermesi gerekiyor.

Haberde, Güney Kıbrıs’ın ABD’ye lojistik desteğinin, iki taraf arsındaki koordineli tatbikatları, eğitimleri, görevleri, demirleme, harekatlar ya da diğer iş birliği çabaları sırasında ya da iki taraftan birinin lojistik desteğe, ikmale ve hizmete ihtiyaç duyacağı öngörülemeyen durum ya da ihtiyaçlarda sağlandığı belirtildi. ABD ile imzalanan anlaşmanın, süresiz olduğuna da dikkat çekildi.

Benzer haberler

Featured
DSÖ, KDC'de Ebola bulaşan 10 bini aşkın kişinin neredeyse yarısının öldüğünü bildirdi 28 Eki 2026 21:59 Döviz piyasalarında günün son rakamları (28 Ekim 2026) 28 Eki 2026 21:38 İklim değişikliğinin sağlığa etkileri son 10 yılda arttı 28 Eki 2026 21:29 Fed faizi sabit tuttu: İki üyeden artış itirazı 28 Eki 2026 21:17 Çin'de yaşlı nüfusu ilk kez çocuk nüfusunu geçti 28 Eki 2026 21:13 YÖDAK ile YÖKAK iş birliğinde KKTC’deki üniversitelerin UKAP başvurularına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı 28 Eki 2026 21:03 Brezilya'da seçimi kaybeden Bolsonaro, Arjantin üzerinden ABD'ye kaçtı 28 Eki 2026 20:07 Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Türk halkı, ada ve çevresindeki denizlerdeki doğal kaynakların ortak sahibidir” 28 Eki 2026 19:34 Cuma günü bazı bölgelere 3 saat elektrik verilemeyecek 28 Eki 2026 19:05