Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Guterres'ten, nükleer silah kullanımını önlemek için diyaloğa geri dönme çağrısı AB'de kişi başına gıda israfı 129 kilograma ulaştı Döviz piyasalarında günün son rakamları (29 Eylül 2026) İran Dışişleri Bakanı "Katarlı arabuluculara önerilerimizi ilettik, ABD'nin yanıtını bekliyoruz" 41 yıl hapis yatan Carter, yeni DNA bulgularının ardından kefaletle serbest bırakıldı KKTC’deki spor heyecanı TRT Avaz’a taşınıyor Onalt'tan süt fiyatlarının yükseltilmesine tepki "Maliyet hesabı belgeleriyle açıklanmalı" Başbakanlık "Yeni bir naaşa daha ulaşıldı, iki naaşın ise kimliği belirlendi" Borsa günü yüzde 2,40 değer kaybıyla tamamladı AJet'ten yurt dışı bağlantılı uçuşlarda indirim kampanyası Baykallı "Sorunları yaratan anlayış yeniden çözümün adresi olamaz" Akdoğan’da atıl durumdaki bina Kültür Merkezi olarak düzenledi KTEZO "Kararı derhal gözden geçirin, bir günlük saadet için bütün geleceği tüketmeyin" CTP "Gençlik Vizyonu"nu paylaştı Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi ikinci toplantısını gerçekleştirdi Girne Belediyesi, "Ata Tohumu Halk Buluşması" düzenliyor Eczanelerin yeni çalışma saatleri açıklandı “Hristodulidis’in 19 Maddesi ve Guterres’in 7 Maddesi” Güvenlik kamu görevlilerine ilişkin yasa tasarıları Komiteye geri çekildi Nöbetçi eczaneler (29 Eylül 2026) Guterres'ten, nükleer silah kullanımını önlemek için diyaloğa geri dönme çağrısı AB'de kişi başına gıda israfı 129 kilograma ulaştı Döviz piyasalarında günün son rakamları (29 Eylül 2026) İran Dışişleri Bakanı "Katarlı arabuluculara önerilerimizi ilettik, ABD'nin yanıtını bekliyoruz" 41 yıl hapis yatan Carter, yeni DNA bulgularının ardından kefaletle serbest bırakıldı KKTC’deki spor heyecanı TRT Avaz’a taşınıyor Onalt'tan süt fiyatlarının yükseltilmesine tepki "Maliyet hesabı belgeleriyle açıklanmalı" Başbakanlık "Yeni bir naaşa daha ulaşıldı, iki naaşın ise kimliği belirlendi" Borsa günü yüzde 2,40 değer kaybıyla tamamladı AJet'ten yurt dışı bağlantılı uçuşlarda indirim kampanyası Baykallı "Sorunları yaratan anlayış yeniden çözümün adresi olamaz" Akdoğan’da atıl durumdaki bina Kültür Merkezi olarak düzenledi KTEZO "Kararı derhal gözden geçirin, bir günlük saadet için bütün geleceği tüketmeyin" CTP "Gençlik Vizyonu"nu paylaştı Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi ikinci toplantısını gerçekleştirdi Girne Belediyesi, "Ata Tohumu Halk Buluşması" düzenliyor Eczanelerin yeni çalışma saatleri açıklandı “Hristodulidis’in 19 Maddesi ve Guterres’in 7 Maddesi” Güvenlik kamu görevlilerine ilişkin yasa tasarıları Komiteye geri çekildi Nöbetçi eczaneler (29 Eylül 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Fotiou: "Kayıp kişiler için var olan tanıklıklar 42 yıl sonra hala daha değerlendirilmedi"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Fotiou: "Kayıp kişiler için var olan tanıklıklar 42 yıl sonra hala daha değerlendirilmedi"
Reklam
fotis-fotiou
İnsani Konular ve Yurtdışında Yaşayan Kıbrıslılar için Kıbrıslı Rum Liderliği  Komiseri Fotis Fotiou, kayıp kişiler hakkında tanıklıklar olduğunu ve bunların 42 yıl geçmesine rağmen değerlendirilmediğini söyledi.
İnsani Konular ve Yurtdışında Yaşayan Kıbrıslılar için Kıbrıslı Rum Liderliği Komiseri Fotis Fotiou, kayıp kişiler hakkında tanıklıklar olduğunu ve bunların 42 yıl geçmesine rağmen değerlendirilmediğini söyledi.Komiser, çarşamba günü kayıp kişiler ile ilgili iki bin dosya içeren bir arşivin dijitalleştirilmesinin tanıtımını yaptı ve düzenlenen basın toplantısında, arşiv dâhil onlarca tanıklıklar ve bilgilerin dijitalleştirildiğini açıkladı. “Kato (Aşağı) Zodia arşivinden bilgi almak isteyen tüm tanıklıkları ve bilgileri görebilir ve her bölge için onlarca dosya var” diyen Komiser, yüzlerce tanıklık da olduğunu ve 42 yıl sonra bunların değerlendirilmediğini ve hemen bir değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi. Dosyaların dijitalleştirilmesinin ardından bilgiler ve tanıklıkların değerlendirileceğini ifade eden Komiser, Kayıp Kişiler Komitesi`nde Kıbrıslı Rum üyenin ofisi ve Kayıp Kişiler Komitesi gibi tüm dairelerin söz konusu bilgileri değerlendireceklerini belirtti. Kayıp Kişiler Dairesi`nin dosyaların dijitalleştirilmesinin kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi amacıyla yapılan araştırmalara yardımcı olacağına işaret eden Komiser, aşağı yukarı iki bin dosya dijitalleştirildiğini ve nihai amacın Kayıp kişiler ile ilgili bir veri tabanı oluşturulması olduğunu söyledi. Fotiou, “amacımız bilgilerin etkin bir şekilde değerlendirilmesidir” dedi. Kayıp kişilerin akıbetinin belirlenmesi öncelikli ve önemli bir konudur” diye vurgulayan Fotiou, Türkiye`nin Türk ordusunun arşivlerini iade etmesi, araştırmalarda işbirliğinde bulunmasını reddettiğini ve bunun insani konuya bir son verilmesine olumsuz etkileleri olduğunu söyledi. Komiser, devamla, söz konusu arşivin vatandaşlar için erişimli olmayacağını ifade ederek kayıp kişilerin aileleri ve yakınlarının tüm bilgileri görebileceklerini ve mevcut arşivlerin yeni bilgilerle zenginleştirildiğini söyledi. Fotiou, arşivlere erişim sağlanması için sadece kayıp kişiler dairesinin izin verebileceğini söyledi.

Benzer haberler

Kıbrıs
Onalt'tan süt fiyatlarının yükseltilmesine tepki "Maliyet hesabı belgeleriyle açıklanmalı" 29 Eyl 2026 20:53 Başbakanlık "Yeni bir naaşa daha ulaşıldı, iki naaşın ise kimliği belirlendi" 29 Eyl 2026 19:58 Baykallı "Sorunları yaratan anlayış yeniden çözümün adresi olamaz" 29 Eyl 2026 19:27 Akdoğan’da atıl durumdaki bina Kültür Merkezi olarak düzenledi 29 Eyl 2026 19:16 KTEZO "Kararı derhal gözden geçirin, bir günlük saadet için bütün geleceği tüketmeyin" 29 Eyl 2026 18:59 CTP "Gençlik Vizyonu"nu paylaştı 29 Eyl 2026 18:41 Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi ikinci toplantısını gerçekleştirdi 29 Eyl 2026 18:31 Eczanelerin yeni çalışma saatleri açıklandı 29 Eyl 2026 18:11 “Hristodulidis’in 19 Maddesi ve Guterres’in 7 Maddesi” 29 Eyl 2026 18:05