Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Atan “Bu kaçıncı kadın cinayeti, bu kaçıncı şiddet vakası” Gazimağusa Belediyesi, Batı Nil virüsüne karşı mücadeleyi yoğunlaştırdı İsveç, ülkeyi terk eden göçmenlere 36 bin dolar ödeyecek OpenAI, yapay zeka modelinin 90 yıllık matematik problemini 88 saatte çözdüğünü açıkladı Altında piyasalar karıştı İngiltere’deki hava kontrol sisteminin çökmesi sonucu uçuşların aksaması devam ediyor Döviz kurlarında son durum (9 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (9 Eylül 2026) ABD ile İran arasında 'yasak bölge' gerilimi Polonya'da robotlar yapay zekaya karşı protesto düzenledi: İş yerlerini koruyun Instagram'da yeni dolandırıcılık yöntemi: Sahte telif şikayetleri Kraliyetten Harry ve Meghan'a resmi sınır: Sade vatandaş muamelesi görecekler Döviz piyasalarında günün son rakamları (8 Eylül 2026) Fransa'da Renoir Müzesi'nde soygun: Tahmini değeri 9 milyon euro olan tablolar çalındı Yılın futbolcusuna verilen "Altın Top" ödülü için adaylar açıklandı İngiltere'de uçuşlar aksadı Üstel Ankara temasları çerçevesinde Fidan ile bir araya geldi Başbakan Üstel TC Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu ile görüştü Borsa günü yüzde 1,79 değer kazanarak tamamladı Boğulma tehlikesi geçiren şahıs hastaneye sevk edildiği sırada yaşamını yitirdi! Atan “Bu kaçıncı kadın cinayeti, bu kaçıncı şiddet vakası” Gazimağusa Belediyesi, Batı Nil virüsüne karşı mücadeleyi yoğunlaştırdı İsveç, ülkeyi terk eden göçmenlere 36 bin dolar ödeyecek OpenAI, yapay zeka modelinin 90 yıllık matematik problemini 88 saatte çözdüğünü açıkladı Altında piyasalar karıştı İngiltere’deki hava kontrol sisteminin çökmesi sonucu uçuşların aksaması devam ediyor Döviz kurlarında son durum (9 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (9 Eylül 2026) ABD ile İran arasında 'yasak bölge' gerilimi Polonya'da robotlar yapay zekaya karşı protesto düzenledi: İş yerlerini koruyun Instagram'da yeni dolandırıcılık yöntemi: Sahte telif şikayetleri Kraliyetten Harry ve Meghan'a resmi sınır: Sade vatandaş muamelesi görecekler Döviz piyasalarında günün son rakamları (8 Eylül 2026) Fransa'da Renoir Müzesi'nde soygun: Tahmini değeri 9 milyon euro olan tablolar çalındı Yılın futbolcusuna verilen "Altın Top" ödülü için adaylar açıklandı İngiltere'de uçuşlar aksadı Üstel Ankara temasları çerçevesinde Fidan ile bir araya geldi Başbakan Üstel TC Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu ile görüştü Borsa günü yüzde 1,79 değer kazanarak tamamladı Boğulma tehlikesi geçiren şahıs hastaneye sevk edildiği sırada yaşamını yitirdi!
Dolar
Euro
Sterlin

Felç hastaları için umut olacak önemli gelişme

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Felç hastaları için umut olacak önemli gelişme
Reklam

Kanada’nın Montreal kentindeki bilim insanları, felç hastaları için umut olacak bir çalışmada önemli gelişme sağladı.

Montreal Üniversitesine bağlı Montreal Sacred Heart Hastanesi'nden Nöroloji Profesörü Marina Martinez önderliğindeki araştırmacılar, omurilik yaralanmaları sonrası ortaya çıkan felcin tedavisinde klinik deneylere hazır olduklarını duyurdu.

Canadian Press’in haberine göre araştırmacılar, arka ayakları felçli olan bir hayvanın beyninin iki yarım küresini dönüşümlü olarak uyararak tekrar yürümesini sağlayan bir arayüz geliştirdi.

Araştırmacıların "büyük hayvan modeli" olarak adlandırdığı klinik deneyler öncesi çalışma, insanlardakine benzer belden aşağısı felç olan daha büyük hayvan modelleri üzerinde de yürütüldü.

Martinez, "Sonuçlar o kadar kesin ki birkaç yıl içinde klinik deneylere geçmeye hazırız. Her iki bacaktaki hareketi geri kazanmak için, dönüşümlü olarak beynin sol ve sağ korteksini uyaracağız. Beyinde dönüşümlü stimülasyon başlar başlamaz, hayvan hemen tekrar yürümeye başlayacak." dedi.

Kendisinin ve meslektaşlarının üzerinde çalıştığı teknolojinin, omuriliğin tam olarak hasara uğramadığı yaralanmalar için geçerli olduğunun altını çizen Martinez, "Bu teknoloji hiçbir zaman tam omurilik yaralanmalarına uygulanamayacak olsa da her adım bize insanların sorunlarını çözmeye biraz daha yaklaşma fırsatı veriyor.’’ diye konuştu.

Martinez ve ekibinin çalışmaları, "ScienceDirect" isimli bilimsel dergide de yayımlandı.

Benzer haberler

Sağlık
Nöbetçi eczaneler (8 Eylül 2026) 8 Eyl 2026 17:22 Nöbetçi eczaneler (7 Eylül 2026) 7 Eyl 2026 17:06 Kalp krizi ve inme riskine işaret eden yüzdeki sarı lekeler: Ksantalazma 7 Eyl 2026 10:10 Nöbetçi eczaneler (6 Eylül 2026) 6 Eyl 2026 09:40 Nöbetçi eczaneler (5 Eylül 2026) 5 Eyl 2026 14:25 Nöbetçi eczaneler (4 Eylül 2026) 4 Eyl 2026 17:03 Nöbetçi eczaneler (2 Eylül 2026) 2 Eyl 2026 16:59 Nöbetçi eczaneler (1 Eylül 2026) 1 Eyl 2026 16:18 Nöbetçi eczaneler (31 Ağustos 2026) 31 Ağu 2026 17:04