Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Muhasebe ve Denetim alanında Ankara’da gerçekleştirilen temaslar Maliye Bakanı Berova’ya sunuldu Gazimağusa'da bazı güzergahlar trafiğe kapatılacak “Cumhurbaşkanlığı Harmoni Koro ve Orkestrası” başvuruları devam ediyor Kaza Mahkemesi’ne yeni atamalar yapıldı Cumhurbaşkanı Erhürman ile Kıbrıslı Rum lider Hristodulidis yarın görüşecek Rahvancıoğlu “Seçime beş ay kala atananlar hangi projeleri hayata geçirecek?” Dere yatağına düşen araç 4 takla attı: 1'i ağır 2 genç yaralandı 49’uncu Dönem Yedek Subay celbi için son yoklama 28 Eylül’de Brent petrolün varili 108,06 dolardan işlem görüyor Ateşli Silahlar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile güvenlik kurallarının güçlendirilmesi hedefleniyor Küresel piyasalarda gözler, Fed'in faiz kararına çevrildi Los Angeles'te habercilere ait helikopter düştü Altın alacaklar dikkat: Gözler saat 21:00'e çevrildi Satürn'ün güney kutbunda 10 kenarlı dev bir atmosfer dalgası keşfedildi Döviz kurlarında son durum (16 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (16 Eylül 2026) 6 tonluk kaçak et olayında yeni gelişme! Trump "Yapay zeka alarmları sahtekarlık" Döviz piyasalarında günün son rakamları (15 Eylül 2026) BM "KDC'deki Ebola salgını ölümcül ve devasa olmaya devam ediyor" Muhasebe ve Denetim alanında Ankara’da gerçekleştirilen temaslar Maliye Bakanı Berova’ya sunuldu Gazimağusa'da bazı güzergahlar trafiğe kapatılacak “Cumhurbaşkanlığı Harmoni Koro ve Orkestrası” başvuruları devam ediyor Kaza Mahkemesi’ne yeni atamalar yapıldı Cumhurbaşkanı Erhürman ile Kıbrıslı Rum lider Hristodulidis yarın görüşecek Rahvancıoğlu “Seçime beş ay kala atananlar hangi projeleri hayata geçirecek?” Dere yatağına düşen araç 4 takla attı: 1'i ağır 2 genç yaralandı 49’uncu Dönem Yedek Subay celbi için son yoklama 28 Eylül’de Brent petrolün varili 108,06 dolardan işlem görüyor Ateşli Silahlar (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile güvenlik kurallarının güçlendirilmesi hedefleniyor Küresel piyasalarda gözler, Fed'in faiz kararına çevrildi Los Angeles'te habercilere ait helikopter düştü Altın alacaklar dikkat: Gözler saat 21:00'e çevrildi Satürn'ün güney kutbunda 10 kenarlı dev bir atmosfer dalgası keşfedildi Döviz kurlarında son durum (16 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (16 Eylül 2026) 6 tonluk kaçak et olayında yeni gelişme! Trump "Yapay zeka alarmları sahtekarlık" Döviz piyasalarında günün son rakamları (15 Eylül 2026) BM "KDC'deki Ebola salgını ölümcül ve devasa olmaya devam ediyor"
Dolar
Euro
Sterlin

Federal çözüm için müzakere çağrısı yaptılar

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Federal çözüm için müzakere çağrısı yaptılar
Reklam

“İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs”, federal bir Kıbrıs için çözüm müzakerelerinin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Her iki toplumdan 70 civarında sivil toplum örgütü, sendika ve iki toplumlu grubun destek verdiği çağrıda, federal bir Kıbrıs’a yönelik çözüm istencini aktarmak için hem Güney Kıbrıs, hem de Kuzey Kıbrıs’ta temaslar yapılacağı belirtildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti öncesinde Yunanistan’da da görüşmeler planlanıyor. “İki Toplumlu İnisiyatif-Birleşik Kıbrıs” temsilcileri bugün Lefkoşa ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, ortak açıklama Türkçe ve Rumca olarak okundu. Türkçesini Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem’in okuduğu açıklamada, liderlerle BM Genel Sekreteri’ne, “Kıbrıs’ın her iki tarafındaki insanların ortak seslerine kulak verme ve sorunun çözümüne yönelik hızlı sonuçlar doğuracak bir süreç başlatma” çağrısı yapıldı. “Suçlamalar ve propaganda, umutların zayıflatılması için zemin oluşturuluyor" Açıklamada, müzakerelerin çökmesini müteakip tarafların birbirlerini suçlaması ve seçim propagandalarının, “adayı yeniden birleştirme” umutlarının zayıflatılması için zemin oluşturduğu belirtildi. Çözüm arayışlarının BM önerileri ve iki liderin anlaşmalarında da tanımlandığı gibi, "iki toplumun siyasal eşitliğine dayanan, tek bir uluslararası kimliğe, tek vatandaşlığa ve tek egemenliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu Birleşik Federal Kıbrıs" temelinde olması gerektiği kaydedildi. İsviçre’de müzakerelerin çökmesinin nedenleri olarak gösterilen unsurların “kabul edilemez” olduğu da ifade edildi. “Aşırı sağ çevreler saf dışı bırakılmalı" Toplum liderlerine, Crans Montana'da masada cevapsız kalan kilit sorularla ilgili görüşlerini açıkça söyleme çağrısı da yapıldı ve siyasi irade olduğu sürece farklılıkların üstesinden gelinebileceği kaydedildi. Aşırı sağ çevrelerinin saf dışı bırakılması için adım atılması gerektiği, Birleşik Kıbrıs vizyonunun seçim öncesi popülizminin kurbanı olmasına izin verilmemesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada, ”Yukarıda bahsi geçen temeller üzerine kurulacak görüşmeler dışında izlenecek herhangi bir yol, ülkemizi daha fazla çatışmaya ve çatışmayı besleyecek bir geleceğe götürecektir. İki toplumlu hareket, bu süreci korumaya ve birleşmiş bir ülke ve barışçıl bir gelecek için ortaya konacak uğraşlarını yoğunlaştırmaya kararlıdır” denildi. Yol haritası İnisiyatif, her iki liderle, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Temsilcisi ve AB Komisyonu Kıbrıs Temsilcisi, BM’nin beş daimi temsilci ülkenin temsilcileri, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti öncesi Atina’da yetkilileri ve Güney Kıbrıs Başkanlık adayları ile görüşme planlıyor. Kuzey Kıbrıs'ta da federal bir çözüm konusunda partilerin net tutumunu öğrenmek için siyasi parti yetkilileriyle temaslar, “Güvenlik ve Garantiler” konusunda oluşturulan komitenin çalışmalarını uluslararası bir çalıştaya taşıma da öngörülüyor.

Benzer haberler

Featured
Muhasebe ve Denetim alanında Ankara’da gerçekleştirilen temaslar Maliye Bakanı Berova’ya sunuldu 16 Eyl 2026 12:37 Gazimağusa'da bazı güzergahlar trafiğe kapatılacak 16 Eyl 2026 12:01 “Cumhurbaşkanlığı Harmoni Koro ve Orkestrası” başvuruları devam ediyor 16 Eyl 2026 11:58 Kaza Mahkemesi’ne yeni atamalar yapıldı 16 Eyl 2026 11:55 Cumhurbaşkanı Erhürman ile Kıbrıslı Rum lider Hristodulidis yarın görüşecek 16 Eyl 2026 11:23 Rahvancıoğlu “Seçime beş ay kala atananlar hangi projeleri hayata geçirecek?” 16 Eyl 2026 11:18 Dere yatağına düşen araç 4 takla attı: 1'i ağır 2 genç yaralandı 16 Eyl 2026 11:15 49’uncu Dönem Yedek Subay celbi için son yoklama 28 Eylül’de 16 Eyl 2026 10:38 Brent petrolün varili 108,06 dolardan işlem görüyor 16 Eyl 2026 10:31