Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Amsterdam’da dördüncü “Kırmızı Çizgi” gösterisine 200 binden fazla kişi katıldı Erakçi "Şimdi seçim yapma sırası Beyaz Saray'da" Kışın etkisini artırdığı Gazze'de insani felaket derinleşiyor Mısır'daki tren kazasında bilanço ağırlaştı: En az 7 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı ABD'nin seçim haftasında altın yükselişe geçerken Brent petrol geriledi İran Devrim Muhafızlarından Hürmüz Boğazı uyarısı: Mayınlar bekliyor KTTB'den Kıbrıslı liderlere çağrı "Barış, çözüm ve birleşik bir Kıbrıs için cesur olun" Mısır'daki tren kazasında çok sayıda kişi yaralandı “Bi’ Hareketine Bakar” etkinliği Kızılbaş Park’ta yapıldı Erdoğan “Kardeşliğimizi zayıflatmak isteyenler emellerine asla ulaşamayacaktır” Memduh Erdal hayatını kaybetti KTOEÖS yarın öğleden sonra İskele merkez ve çevre okullarında grevde olacak Güney Kıbrıs Sinirlioğlu’na karşı kampanya başlattı 16. Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi bugün yapılıyor Üç örgütten açıklama “Hiçbir beden toplumsal normlara uymak adına değiştirilmek zorunda değildir” Öztürkler “Türkiye ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki meşru hakları tartışma konusu olamaz” Kathimerini “Türkiye Kıbrıs sorununa çizgiyi çekti...İki devlet” Güney Kıbrıs AB-Türkiye yakınlaşmasından endişeli Holguin “İlerlemenin önündeki en büyük engel iç siyaset ve seçimler” İKD 15. Yılın Kadın Girişimcileri Ödülleri sahiplerini buldu Amsterdam’da dördüncü “Kırmızı Çizgi” gösterisine 200 binden fazla kişi katıldı Erakçi "Şimdi seçim yapma sırası Beyaz Saray'da" Kışın etkisini artırdığı Gazze'de insani felaket derinleşiyor Mısır'daki tren kazasında bilanço ağırlaştı: En az 7 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı ABD'nin seçim haftasında altın yükselişe geçerken Brent petrol geriledi İran Devrim Muhafızlarından Hürmüz Boğazı uyarısı: Mayınlar bekliyor KTTB'den Kıbrıslı liderlere çağrı "Barış, çözüm ve birleşik bir Kıbrıs için cesur olun" Mısır'daki tren kazasında çok sayıda kişi yaralandı “Bi’ Hareketine Bakar” etkinliği Kızılbaş Park’ta yapıldı Erdoğan “Kardeşliğimizi zayıflatmak isteyenler emellerine asla ulaşamayacaktır” Memduh Erdal hayatını kaybetti KTOEÖS yarın öğleden sonra İskele merkez ve çevre okullarında grevde olacak Güney Kıbrıs Sinirlioğlu’na karşı kampanya başlattı 16. Uluslararası Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi bugün yapılıyor Üç örgütten açıklama “Hiçbir beden toplumsal normlara uymak adına değiştirilmek zorunda değildir” Öztürkler “Türkiye ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki meşru hakları tartışma konusu olamaz” Kathimerini “Türkiye Kıbrıs sorununa çizgiyi çekti...İki devlet” Güney Kıbrıs AB-Türkiye yakınlaşmasından endişeli Holguin “İlerlemenin önündeki en büyük engel iç siyaset ve seçimler” İKD 15. Yılın Kadın Girişimcileri Ödülleri sahiplerini buldu
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

FED Başkanı'ndan "varlık alımı" mesajı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
FED Başkanı'ndan "varlık alımı" mesajı
Reklam

Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndaki konuşmasında, "Tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlamak uygun olabilir" dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonominin beklendiği gibi gelişmesi halinde varlık alımlarını azaltmaya bu yıl başlamanın uygun olabileceğini, varlık alımlarını azaltmanın zamanlaması ve hızının faiz oranlarındaki artışın zamanlamasına ilişkin doğrudan bir sinyal amacı taşımayacağını ifade etti. Powell, Kansas City Fed'in ev sahipliğinde her yıl Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenen ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl planlananın aksine dijital ortamda gerçekleşen Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda "Kovid-19 Zamanında Para Politikası" başlıklı bir konuşma yaptı. Bu yılki teması "Düzensiz Bir Ekonomide Makroekonomik Politika" olan sempozyumdaki konuşmasında Powell, ABD ekonomisinin Kovid-19 salgının etkileriyle karşı karşıya kalmasının üzerinden 17 ay geçtiğini, salgının neden olduğu şokun ekonominin büyük bir kısmında ani ve benzeri görülmemiş bir düşüşe yol açtığını söyledi. Powell, toparlanma yolunun zorlu olduğuna işaret ederek, güçlü politika desteğinin güçlü ancak düzensiz bir toparlanmayı ateşlediğini aktardı.
"SALGIN EKONOMİK FAALİYETİ TEHDİT ETMEYE DEVAM EDİYOR" İş gücü piyasası koşullarının iyileştiğini ancak "türbülanslı" olduğunu belirten Jerome Powell, "Salgın sadece sağlığı ve yaşamı değil, ekonomik faaliyeti de tehdit etmeye devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu. Powell, toparlanmanın hızının beklentileri aştığına dikkati çekerek, ekonomide devam eden çalkantı göz önüne alındığında, bazı güçlükler ve sürprizlerin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
İş gücü piyasasının görünümünün son aylarda önemli ölçüde iyileştiğini belirten Powell, işsizlik oranının yüzde 5,4'e gerilediğini ancak yine de çok yüksek olduğunu, uzun vadeli işsizliğin yüksek kalmaya devam ettiğini kaydetti.
Powell, "Delta varyantı kısa vadeli bir risk oluştururken, maksimum istihdama doğrultusunda ilerlemenin devam etmesi için beklentiler iyi." dedi.
"YÜKSEK ENFLASYON CİDDİ BİR ENDİŞE HALİNE GELİRSE FED BUNA YANIT VERİR" Ekonominin hızlı bir şekilde normalleşmesinin enflasyonda keskin bir artışa neden olduğuna da değinen Fed Başkanı Powell, işletmeler ve tüketicilerin fiyatlar ve ücretler üzerinde geniş çapta yukarı yönlü baskı olduğunu bildirdiğini aktardı.
Powell, "Bu seviyelerdeki enflasyon elbette endişe kaynağı. Ancak bu endişe, bu yüksek okumaların geçici olduğunu kanıtlayan bir dizi faktör tarafından yumuşatılıyor. Bu değerlendirme kritik ve devam eden bir değerlendirmedir ve gelen verileri dikkatle izliyoruz." diye konuştu.
Enflasyonun dinamiklerinin karışık olduğunu ve enflasyon görünümünü bir dizi farklı perspektiften değerlendirdiklerini anlatan Powell, temel görünümün enflasyonun zaman içinde ortalama yüzde 2 enflasyon hedefiyle tutarlı seviyelere dönmesiyle maksimum istihdama doğru ilerlemenin devam etmesi olduğunu yineledi.
Powell, "Eğer yüksek enflasyon ciddi bir endişe haline gelirse Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kesinlikle buna yanıt verir, enflasyonun hedefimiz ile tutarlı hale geri dönmesini sağlayacak araçları kullanır." dedi.
"BU YIL VARLIK ALIMLARININ HIZINI DÜŞÜRMEYE BAŞLAMAK İÇİN UYGUN OLABİLİR" Gelen verilerin bazı arz-talep dengesizliklerinin iyileştiğine ve enflasyonda devam eden ılımlı havaya dair daha fazla kanıt sağlaması gerektiğinin altını çizen Jerome Powell, ayrıca güçlü istihdamın devam etmesini beklediklerini ifade etti.
Powell, Delta varyantının etkilerini de takip edeceklerini belirterek, "Şimdilik politikanın iyi konumlandırıldığına inanıyorum, her zaman olduğu gibi hedeflerimize ulaşmak için politikayı uygun şekilde ayarlamaya hazırız." diye konuştu.
Maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde "kayda değer" ilerlemeler görene kadar varlık alımlarına mevcut hızda devam edileceğini söylediklerini hatırlatan Powell, şunları kaydetti:
"Benim görüşüm, enflasyon için 'önemli ölçüde ilerleme' testinin karşılandığı yönünde. Ayrıca maksimum istihdama yönelik açık bir ilerleme kaydedildi. FOMC'nin temmuz ayındaki son toplantısında, çoğu katılımcı gibi ben de ekonomi beklendiği gibi gelişirse, bu yıl varlık alımlarının hızını düşürmeye başlamak için uygun olabileceği görüşündeydim. Aradan geçen ayda, temmuz ayına ait güçlü istihdam raporu gibi daha fazla ilerleme sağlandı, ancak Delta varyantı daha da yayıldı. Gelen verileri ve gelişen riskleri dikkatle değerlendireceğiz."
Fed Başkanı Powell, "Varlık alımlarını azaltmanın zamanlaması ve hızı, faiz oranlarındaki artışın zamanlamasına ilişkin doğrudan bir sinyal amacı taşımayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Powell, maksimum istihdama ulaşmak için kat edilmesi gereken çok yolun olduğunu ve sürdürülebilir bir temelde yüzde 2 enflasyona ulaşıp ulaşılmayacağını zamanın göstereceğini sözlerine ekledi.
Küresel piyasalar Powell'ın konuşmasının ardından pozitif seyretti.

Benzer haberler

Ekonomi
ABD'nin seçim haftasında altın yükselişe geçerken Brent petrol geriledi 8 Kas 2026 19:49 Küresel piyasalarda önümüzdeki hafta gözler ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinde 7 Kas 2026 19:58 ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı arttı 7 Kas 2026 14:25 Döviz piyasalarında günün son rakamları (6 Kasım 2026) 6 Kas 2026 21:31 Avrupa Merkez Bankası başkanlığı için iki aday çıktı 6 Kas 2026 20:56 KTAMS Ekim ayı açlık sınırını açıkladı 6 Kas 2026 15:08 Güney Kıbrıs’ta tüketiciler harcamalarını kısıtlıyor 6 Kas 2026 13:19 Orta Doğu’daki tanker saldırıları petrol fiyatlarını yükseltti 6 Kas 2026 10:19 Borsalarda büyük düşüş 6 Kas 2026 09:24