Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Türkiye ile Mısır arasında çeşitli belgeler imzalandı Deniz anası sürüsü, nükleer reaktörü durdurdu Altın fiyatlarında irtifa kaybı Fransa'da Pokemon soygunu: 80 bin euroluk kart çalındı Döviz kurlarında son durum (14 Ağustos 2026) Bugün hava nasıl olacak? (14 Ağustos 2026) Seyir halinde bulunan çekici araçta yangın Apartmanda korkutan yangın: 15 kişi dumandan etkilendi! Avrupa'nın en büyük limanında patlama can aldı Kolombiya'da can kaybı artıyor Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Ağustos 2026) İskele Gençlik Merkezi’nde kurs ve kulüp kayıtları başladı Din İşleri Başkanlığı "2027 yılı Hac ön kayıtları için son tarih 28 Ağustos" YDP, yeni seçim yasasının görüşüleceği komite toplantısına katılmayacağını açıkladı Borsa günü yüzde 0,16 değer kazanarak tamamladı Meta 16 yaş altı kullanıcılara ait 756 bin sosyal medya hesabını kapattı Yunanistan'daki orman yangını evlere sıçradı İncirli "Kamu eğitiminin niteliğini yükselten bir eğitim sistemi kuracağız" İran “Hürmüz Boğazı hala kapalı ve şartlarımız kabul edilene kadar açılmayacak” “Hayaller Örülür” Projesi’nin ilk buluşması Haspolat’ta düzenlendi Türkiye ile Mısır arasında çeşitli belgeler imzalandı Deniz anası sürüsü, nükleer reaktörü durdurdu Altın fiyatlarında irtifa kaybı Fransa'da Pokemon soygunu: 80 bin euroluk kart çalındı Döviz kurlarında son durum (14 Ağustos 2026) Bugün hava nasıl olacak? (14 Ağustos 2026) Seyir halinde bulunan çekici araçta yangın Apartmanda korkutan yangın: 15 kişi dumandan etkilendi! Avrupa'nın en büyük limanında patlama can aldı Kolombiya'da can kaybı artıyor Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Ağustos 2026) İskele Gençlik Merkezi’nde kurs ve kulüp kayıtları başladı Din İşleri Başkanlığı "2027 yılı Hac ön kayıtları için son tarih 28 Ağustos" YDP, yeni seçim yasasının görüşüleceği komite toplantısına katılmayacağını açıkladı Borsa günü yüzde 0,16 değer kazanarak tamamladı Meta 16 yaş altı kullanıcılara ait 756 bin sosyal medya hesabını kapattı Yunanistan'daki orman yangını evlere sıçradı İncirli "Kamu eğitiminin niteliğini yükselten bir eğitim sistemi kuracağız" İran “Hürmüz Boğazı hala kapalı ve şartlarımız kabul edilene kadar açılmayacak” “Hayaller Örülür” Projesi’nin ilk buluşması Haspolat’ta düzenlendi
Dolar
Euro
Sterlin

FAO: Küresel gıda fiyatları endeksi 2025'te arttı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
FAO: Küresel gıda fiyatları endeksi 2025'te arttı
Reklam
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi’nin 2025 yılını, 2024 seviyesinin yaklaşık yüzde 4,3 üzerinde tamamladığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde gıda emtia fiyatlarındaki aylık değişimin izlendiği Küresel Gıda Fiyat Endeksi’nin Aralık 2025 sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, FAO Gıda Fiyat Endeksi aralık ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,6, Aralık 2024’e göre ise yüzde 2,3 düşüşle ortalama 124,3 puan oldu.

FAO’nun dünya gıda emtia fiyatlarının ölçütü olarak kabul edilen endeksi, 2025 yılında bitkisel yağ ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışın, tahıl ve şeker fiyatlarındaki düşüşü telafi etmesiyle bir önceki yılın seviyesinin yüzde 4,3 üzerinde tamamlandı.

Küresel gıda fiyatlarının aralık ayında, süt ürünleri, et ve bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüşlerin tahıl ve şeker fiyatlarındaki artışları dengelemesiyle gerileme kaydettiği dikkati çekti.

Şeker Fiyat Endeksi, Brezilya’nın önemli güney üretim bölgelerinde şeker üretiminde yaşanan keskin düşüşün etkisiyle aralık ayında kasıma göre yüzde 2,4 arttı. Endeksin, 2025 yılını bir önceki yılın seviyesinin yüzde 17 altında tamamlaması dikkati çekti. Şeker Fiyat Endeksi, bol ihracat imkanları sayesinde 2020'den bu yana en düşük yıllık ortalamasını kaydetti.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise aylık bazda yüzde 0,2 gerileyerek son 6 ayın en düşük seviyesine indi. Soya, kolza ve ayçiçek yağı fiyatlarındaki düşüş, palmiye yağı fiyatlarındaki artışı dengeledi. Endeks, 2025 yılının tamamında küresel arzın kısıtlı olması nedeniyle bir önceki yılın seviyesinin yüzde 17,1 üzerine çıkarak son üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Tahıl Fiyat Endeksi, Karadeniz buğday ihracat akışlarına ilişkin endişelerin yeniden artması, küresel mısır talebinin güçlü seyri, Brezilya ve ABD’de etanol üretiminin artması ve tüm pirinç segmentlerinde fiyatların yükselmesiyle aralıkta yüzde 1,7 arttı. Endeks, 2025 yılının tamamında ise bir önceki yılın seviyesinin yüzde 4,9 altında kalarak üst üste üçüncü yıllık düşüşünü kaydetti. Ayrıca endeks, 2020’den bu yana en düşük yıllık ortalamaya geriledi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Avrupa’da mevsimsel olarak artan krema arzının etkisiyle tereyağı fiyatlarında yaşanan keskin düşüşün öncülüğünde aralık ayında kasıma göre yüzde 4,4 geriledi. Endeks, 2025 yılının tamamında ise güçlü küresel ithalat talebi ve yılın başlarında sınırlı ihraç edilebilir arzın etkisiyle bir önceki yılın seviyesinin yüzde 13,2 üzerine çıktı.

Et Fiyat Endeksi de aralık ayında kasıma göre yüzde 1,3 düşerken, Aralık 2024 değerinin yüzde 3,4 üzerinde gerçekleşti. Endeks, 2025 yılını güçlü ithalat talebi ile hayvan hastalıkları salgınları ve jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan belirsizliklerin etkisiyle bir önceki yılın seviyesinin yüzde 5,1 üzerinde tamamladı.

Benzer haberler

Ekonomi
Altın fiyatlarında irtifa kaybı 14 Ağu 2026 08:32 Döviz kurlarında son durum (14 Ağustos 2026) 14 Ağu 2026 08:17 Döviz piyasalarında günün son rakamları (13 Ağustos 2026) 13 Ağu 2026 21:17 Borsa günü yüzde 0,16 değer kazanarak tamamladı 13 Ağu 2026 19:42 TCMB yıl sonu enflasyon tahminini iki puan artırdı 13 Ağu 2026 17:55 Petrol fiyatları güne düşüşle başladı 13 Ağu 2026 10:14 Borsa güne 0,10 yükselişle başladı 13 Ağu 2026 10:09 Küresel piyasalarda Orta Doğu belirsizliği sürüyor 13 Ağu 2026 09:14 Altın sahipleri dikkat: Günün ilk verisi geldi 13 Ağu 2026 08:59