Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Erdoğan ”CHP'nin içindeki dış mihraklardan kurtulması hayırlı olacak” Güney Kıbrıs Holguin’in Brüksel ziyaretini “daha ileri gelişmeler açısından belirleyici” görüyor Gençlerin istihdamında en büyük sorun: Eğitim sistemi ve iş gücü piyasası uyumsuzluğu Nöbetçi eczaneler (27 Haziran 2026) "Mağusa Limanı: Hafızaya Davet" sergisi açılıyor Her Daim Doğa Dostları Grubu'ndan yerel yönetimlere çağrı Toprak Sempozyumu devam ediyor Yapay zekalı gözlüklerle kopya dönemi: Asya'da sınav güvenliği tehdit altında Küresel piyasalar önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak istihdam verilerine odaklandı Bazı bölgelere 3 saat elektrik verilemeyecek Trafik denetimleri: 33 araç trafikten men edildi ve bir sürücü de tutuklandı Nalbantoğlu Hastanesi’nde bir ilk daha  Ataoğlu ile Arıklı, Ankara’da Güngör çöplüğü, bilet fiyatları, Ercan ve karayollarındaki projelerle ilgili görüşmeler yaptı Hukuk Komitesi, Seçim Yasa Tasarısı’nı Genel Kurul gündemine sevk etti Candan’dan AKPA’da taraflara Guterres’e yardımcı olma çağrısı Venezuela'da depremlerin bilançosu ağırlaşıyor, 50 bin kişi kayıp! “Bir Dünya Edebiyat Ödülleri” için başvurular başladı İzcan ”Federal birleşik Kıbrıs için kararlı adımlar atınız” Dev asteroit Dünya'nın yanından geçecek AB'den Fransız ilaç şirketi Sanofi'ye aşı soruşturması Erdoğan ”CHP'nin içindeki dış mihraklardan kurtulması hayırlı olacak” Güney Kıbrıs Holguin’in Brüksel ziyaretini “daha ileri gelişmeler açısından belirleyici” görüyor Gençlerin istihdamında en büyük sorun: Eğitim sistemi ve iş gücü piyasası uyumsuzluğu Nöbetçi eczaneler (27 Haziran 2026) "Mağusa Limanı: Hafızaya Davet" sergisi açılıyor Her Daim Doğa Dostları Grubu'ndan yerel yönetimlere çağrı Toprak Sempozyumu devam ediyor Yapay zekalı gözlüklerle kopya dönemi: Asya'da sınav güvenliği tehdit altında Küresel piyasalar önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak istihdam verilerine odaklandı Bazı bölgelere 3 saat elektrik verilemeyecek Trafik denetimleri: 33 araç trafikten men edildi ve bir sürücü de tutuklandı Nalbantoğlu Hastanesi’nde bir ilk daha  Ataoğlu ile Arıklı, Ankara’da Güngör çöplüğü, bilet fiyatları, Ercan ve karayollarındaki projelerle ilgili görüşmeler yaptı Hukuk Komitesi, Seçim Yasa Tasarısı’nı Genel Kurul gündemine sevk etti Candan’dan AKPA’da taraflara Guterres’e yardımcı olma çağrısı Venezuela'da depremlerin bilançosu ağırlaşıyor, 50 bin kişi kayıp! “Bir Dünya Edebiyat Ödülleri” için başvurular başladı İzcan ”Federal birleşik Kıbrıs için kararlı adımlar atınız” Dev asteroit Dünya'nın yanından geçecek AB'den Fransız ilaç şirketi Sanofi'ye aşı soruşturması
Dolar
Euro
Sterlin

Evlere şenlik aday: Rüşvet ve yolsuzluk vaadiyle oy istiyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Evlere şenlik aday: Rüşvet ve yolsuzluk vaadiyle oy istiyor

Kuzey Kıbrıs'ta bu hafta sonu yapılacak parlamento seçimlerinin en renkli adayı, Ada’nın sosyal medya fenomeni Çetin Sadeli oldu. Siyasi partilerin tümünü yolsuzluk ve hırsızlıkla suçlayan Çetin Sadeli, başkent Lefkoşa’dan bağımsız milletvekili adayı. “Yiyenler gidecek, hepimiz yiyeceğiz” sloganıyla reklam filmi hazırlayan Çetin Sadeli’nin ne kadar oy alacağı merak konusu. Sadeli, her partinin içinde “yiyenler” olduğunu belirterek, “Ben seçildikten sonra tüm yiyenler benim liderliğimde toplanacak, iktidara geleceğiz” diyor.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre, Kuzey Kıbrıs'ta 190 bin 551 seçmen bu Pazar 50 sandalyeli parlamentoyu yenilemek üzere sandık başında olacak. Seçimlerde 8 partiden 378 aday yarışıyor. Seçimlerde 9 bağımsız aday da bulunuyor. Bağımsızlardan biri, Lefkoşa bölgesi 3’üncü sıradan aday olan Çetin Sadeli. KKTC’de evlere şenlik aday: Rüşvet ve yolsuzluk vaadiyle oy istiyor Ye Yememing Partisi, iş dağıtacak arazi verecek Sadeli, siyasetteki yolsuzlukları Kıbrıs ağzı kullanarak kinayeli bir anlatımla, renkli ve eğlenceli bir şekilde eleştiriyor. Kendisine oy verecek herkese kamuda iş ve arsa gibi devlet imkânlarını sunma vaadinde bulunan Sadeli, hayali olarak ürettiği “Ye Yemenin Partisi” kurduğunu söylüyor. (Kamuda iş ve devlet arazisi, Kuzey Kıbrıs siyasetinde 'seçim rüşveti' olarak isimlendirilen yaygın uygulamalardan.)  KKTC’de evlere şenlik aday: Rüşvet ve yolsuzluk vaadiyle oy istiyor Tüm partilerde, çok sayıda “yiyici” olduğunu savunan Çetin Sadeli, seçimden sonra her parti içindeki “yiyicilerin” kendi liderliğinde toplanacağını ve iktidara geleceklerini ileri sürüyor. Sadeli, halktan oy isterken siyasi partilerin yolsuzluk konusunda birbirlerinden farkı olmadığını savunuyor. Karma oy ve mühür kırmak KKTC’de oldukça karmaşık bir oy verme sistemi uygulanıyor. Seçmen 3 farklı şekilde oy verebiliyor. Birinci yöntem; tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan ve herkesin bildiği, partinin altına ‘evet’ mührü vurmak. İkinci yöntem mühür artı tercih deniliyor. Bu yöntemde seçmen, kendi partisinin altına mührü vuruyor ancak partinin milletvekili adaylarının sıralamalarını, adayların isimlerinin yanındaki kutuyu işaretleyerek belirliyor. Adaylar aldıkları tercih sayısına göre yeniden diziliyor. Ve en alt sıralarda bulunan bir aday üst sıralardan milletvekili seçilebiliyor. KKTC’de evlere şenlik aday: Rüşvet ve yolsuzluk vaadiyle oy istiyor Üçüncü yöntem ise, karma oy sistemi. Bu sistemde seçmen, parti ayrımı yapmadan, 50 sandalyeli parlamentonun tümünü tek tek belirleyebiliyor. Yani, seçmen, bir oyunu, isterse, 50 parçaya bölerek, tek bir partiye bağlı kalmadan, milletvekillerinin isimlerinin yanına işaret koyarak oy verebiliyor. Karma oy kullanacaklar en az 24 adaya tercih belirtmek vermek zorunda. En fazla, parlamentodaki toplam milletvekili sayısı kadar, yani 50. Kıbrıs’ta karma oy kullanmaya, “mühür kırmak”, bir isme tercih işareti koymak ise, “tik atmak” deniliyor. KKTC’de evlere şenlik aday: Rüşvet ve yolsuzluk vaadiyle oy istiyor Çetin Sadeli "Bir Tik" istiyor Bağımsız aday Çetin Sadeli de seçim propagandasında, seçmenlerden ‘bir tik’ istiyor. Hesaplama yapılırken, 50 adet “tik” bir oya eşit oluyor. Bağımsız bir adayın milletvekili seçilebilmesi için, geçerli oyların yüzde 5’ini alması gerekiyor.

Benzer haberler

Featured
Erdoğan ”CHP'nin içindeki dış mihraklardan kurtulması hayırlı olacak” 2026-06-27 14:56:12 Güney Kıbrıs Holguin’in Brüksel ziyaretini “daha ileri gelişmeler açısından belirleyici” görüyor 2026-06-27 13:07:05 Gençlerin istihdamında en büyük sorun: Eğitim sistemi ve iş gücü piyasası uyumsuzluğu 2026-06-27 12:59:00 Nöbetçi eczaneler (27 Haziran 2026) 2026-06-27 12:50:58 "Mağusa Limanı: Hafızaya Davet" sergisi açılıyor 2026-06-27 12:25:53 Her Daim Doğa Dostları Grubu'ndan yerel yönetimlere çağrı 2026-06-27 12:21:06 Toprak Sempozyumu devam ediyor 2026-06-27 12:15:39 Yapay zekalı gözlüklerle kopya dönemi: Asya'da sınav güvenliği tehdit altında 2026-06-27 11:46:43 Küresel piyasalar önümüzdeki hafta ABD'de açıklanacak istihdam verilerine odaklandı 2026-06-27 11:42:00