Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından ilk Halk Meclisi oturumu yapıldı Trump "Hürmüz Boğazı açık, dün gece onları fena vurduk" Meta gizlilik tepkilerinin ardından yeni yapay zekayı çekti ABD Senatörü Lindsey Graham 71 yaşında hayatını kaybetti Çocuklara sosyal medya yasağı 20'den fazla ülkeye yayıldı Kırmızı kart olayı sonrası tartışmaları alevlendirecek karar CENTCOM "Hürmüz Boğazı tüm gemilerin geçişine açıktır" İran'da sanayiye yönelik elektrik kesintisi haftada 2 güne çıkarıldı KHK Başkanı Köseoğlu "Bugün gerçekleşen yazılı sınavlar sorunsuz geçti" 2. İncirli Mağara Kültür ve Sanat Festivali sona erdi İş Kadınları Derneği heyeti Lefkara Evi’ni ziyaret etti İran Meclis Başkanı Kalibaf "Tek taraflı anlaşmalar dönemi sona erdi" DP, 34’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla onur gecesi düzenliyor Haluk Levent hakkında gözaltı kararı çıkartıldı Üstel’den Güney Kıbrıs'a doğal gaz mutabakatı çağrısı “İş birliğine hazırız” Hasipoğlu “KKTC- Pakistan dostluğu güçleniyor” YKP “Asgari ücret hemen açıklanmalı” KAYAD’dan cinsel şiddet mağdurlarına yönelik kampanya “Sana İnanıyorum” İran, Hürmüz Boğazı'ndan geçen Kıbrıs bayraklı ticari bir gemiye ateş açtı Nöbetçi eczaneler (12 Temmuz 2026) Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından ilk Halk Meclisi oturumu yapıldı Trump "Hürmüz Boğazı açık, dün gece onları fena vurduk" Meta gizlilik tepkilerinin ardından yeni yapay zekayı çekti ABD Senatörü Lindsey Graham 71 yaşında hayatını kaybetti Çocuklara sosyal medya yasağı 20'den fazla ülkeye yayıldı Kırmızı kart olayı sonrası tartışmaları alevlendirecek karar CENTCOM "Hürmüz Boğazı tüm gemilerin geçişine açıktır" İran'da sanayiye yönelik elektrik kesintisi haftada 2 güne çıkarıldı KHK Başkanı Köseoğlu "Bugün gerçekleşen yazılı sınavlar sorunsuz geçti" 2. İncirli Mağara Kültür ve Sanat Festivali sona erdi İş Kadınları Derneği heyeti Lefkara Evi’ni ziyaret etti İran Meclis Başkanı Kalibaf "Tek taraflı anlaşmalar dönemi sona erdi" DP, 34’üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla onur gecesi düzenliyor Haluk Levent hakkında gözaltı kararı çıkartıldı Üstel’den Güney Kıbrıs'a doğal gaz mutabakatı çağrısı “İş birliğine hazırız” Hasipoğlu “KKTC- Pakistan dostluğu güçleniyor” YKP “Asgari ücret hemen açıklanmalı” KAYAD’dan cinsel şiddet mağdurlarına yönelik kampanya “Sana İnanıyorum” İran, Hürmüz Boğazı'ndan geçen Kıbrıs bayraklı ticari bir gemiye ateş açtı Nöbetçi eczaneler (12 Temmuz 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

Ertuğruloğlu "Halkı yanıltan hamlelerden uzaklaşılmalı"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Ertuğruloğlu "Halkı yanıltan hamlelerden uzaklaşılmalı"

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Mart ayında Cenevre’de yapılacak görüşmelerden “yeni bir müzakere süreci” olarak bahsetmesinin halkı yanılttığına işaret ederek, böylesi hamlelerden süratle uzaklaşılması gerektiğini belirtti.

Ertuğruloğlu bugün yaptığı açıklamada, KKTC’nin rızasını çektiği “federasyon” modelini destekleyen CTP ve tüm çevrelerin, anılan modelin 50 yıl boyunca iki taraf arasında müzakere edilmiş ve artık tüketilmiş bir formül olduğunu göz ardı ettiğini kaydetti.

Tahsin Ertuğruloğlu, “Kıbrıs Türk halkı ile güç ve paylaşımı asla içselleştiremeyen ve Kıbrıs Türk halkını bir azınlık olarak gören Kıbrıs Rum tarafının, yeni bir ‘müzakere’ süreci ile ‘federasyon’ tezini kabul edebileceğine inanmak ve bunun için çaba sarf edilmesi gerektiğini savunmak, dahası, eğer Kıbrıs Türk halkı isterse ‘federasyona’ ulaşılacakmış gibi bir tablo çizmek ve halkı yanlış yönlendirmek en basit tabirle halkımızın zekasına hakarettir” dedi.

Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk halkı bu adanın eşit sahibidir. Kıbrıs Türk halkının adadaki varoluş mücadelesi Rum boyunduruğu altında yaşamamak için verilen onurlu bir mücadeledir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise bu mücadelenin en şerefli sonucudur. Dolayısıyla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkmak, egemen eşitliğimizi ve eşit uluslararası statümüzü savunmak en doğal hakkımızdır ve görevimizdir. Uluslararası toplum veya Rum tarafı sözde istermiş gibi davrandığı için özden gelen haklarımızdan vazgeçerek başarısızlığı defalarca ispatlanmış olan ‘federasyon’ görüşmelerine geri dönmek, Kıbrıs Türk halkını ucu açık bir sürece hapsetmekten başka bir amaca yaramayacaktır ve asla sözkonusu değildir.”

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, KKTC’nin tanınmasını ve egemen eşitlik gibi kavramları benimsemek ve özden gelen hakları her ne pahasına olursa olsun savunmanın, gerçeklikten uzak modeller üzerinde zaman harcanmaması için tek çıkış yolu olduğunu belirtti. Ertuğruloğlu, “Unutulmamalıdır ki, ‘federasyon’ tezi, Kıbrıs Türk halkı rızasını verdiği için bir parametre haline gelmiş ve Güvenlik Konseyi kararlarında yer almıştı” dedi.

“Yıllarca sürdürülen ‘federasyon’ müzakerelerinde ortaya bir gerçek çıkmıştır. O da Rum tarafının görüşür gibi yapıp, bizi masaya bağlayıp, Ada’yı Elenleştirme politikalarına devam etmesidir” diyen Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını Kıbrıs politikalarının temeli ve esası alanlar, Kıbrıs sorununu yaratanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve kararları olduğunu göz ardı etmektedirler. BMGK kararları Kıbrıs sorununu yaratan kararlar olarak sorunu çözen kararlar olamaz. Halkımızı yanlış bilgilendirmeden başka bir şey olmayan böylesi hamlelerden süratle uzaklaşılmalıdır”

Benzer haberler

Featured
Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından ilk Halk Meclisi oturumu yapıldı 2026-07-12 20:53:39 Trump "Hürmüz Boğazı açık, dün gece onları fena vurduk" 2026-07-12 20:48:06 Meta gizlilik tepkilerinin ardından yeni yapay zekayı çekti 2026-07-12 20:18:12 ABD Senatörü Lindsey Graham 71 yaşında hayatını kaybetti 2026-07-12 20:06:07 Çocuklara sosyal medya yasağı 20'den fazla ülkeye yayıldı 2026-07-12 20:00:47 Kırmızı kart olayı sonrası tartışmaları alevlendirecek karar 2026-07-12 19:52:50 CENTCOM "Hürmüz Boğazı tüm gemilerin geçişine açıktır" 2026-07-12 19:32:54 İran'da sanayiye yönelik elektrik kesintisi haftada 2 güne çıkarıldı 2026-07-12 19:28:32 KHK Başkanı Köseoğlu "Bugün gerçekleşen yazılı sınavlar sorunsuz geçti" 2026-07-12 19:24:00