Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Meloni "Trump ile olan tartışmayı körüklemek niyetinde değilim" DSÖ açıkladı "Kongo’daki Ebola salgını yayılmaya devam ediyor" Londra'da aşırı sıcak hava ve yağış raylı ulaşımı felç etti Şenkul'un Facebook ve Messenger hesapları kapatıldı! Döviz piyasalarında günün son rakamları (23 Haziran 2026) KKTC'li genç atletler U20 Türkiye Şampiyonası'nın ilk gününde önemli başarılar elde etti Lefkoşa'da feci kaza: Araca sıkışan sürücü ağır yaralandı! Türkiye ve AB, Orta Koridor'da iş birliği imkanlarını değerlendirdi TDP’den Lefke’deki HIV vakalarına ilişkin çağrı "Süreç bilimsel ve şeffaf yönetilmeli" Girne Asker Hastanesi sigortalı KKTC vatandaşlarına sağlık hizmetine başladı Vakıflar İdaresi “Hz. Ömer Türbesi ve çevresinde yapılacak faaliyetler için yazılı izin alınmalı” Hasipoğlu “Bu olaylar bir tek bizim ülkemizde olmuyor" Solyalı "Siz bunların peşine düşmezseniz çok büyük dertlerle yüz yüze geleceğiz" Rogers "Güngör kötü yönetimden dolayı ucubeye dönüştü" Şahiner "Devlet sosyal sorumsuz bir yapıya büründü" Çavuş "Balon balığıyla mücadeleyi en yükseğe çektik" Kürşat "Balon balığıyla ilgili kıyı şeritleri ve sahiller tehdit altında" Ertuğruloğlu “Kıbrıs sorununun yegâne ve gerçek çözümü iki egemen eşit devlettir” CHP Sözcüsü Sarı "Eylülde olağan kongre sürecini başlatıyoruz” Özgür Özel “Ya bir yol bulacağız, ya bir yol açacağız” Meloni "Trump ile olan tartışmayı körüklemek niyetinde değilim" DSÖ açıkladı "Kongo’daki Ebola salgını yayılmaya devam ediyor" Londra'da aşırı sıcak hava ve yağış raylı ulaşımı felç etti Şenkul'un Facebook ve Messenger hesapları kapatıldı! Döviz piyasalarında günün son rakamları (23 Haziran 2026) KKTC'li genç atletler U20 Türkiye Şampiyonası'nın ilk gününde önemli başarılar elde etti Lefkoşa'da feci kaza: Araca sıkışan sürücü ağır yaralandı! Türkiye ve AB, Orta Koridor'da iş birliği imkanlarını değerlendirdi TDP’den Lefke’deki HIV vakalarına ilişkin çağrı "Süreç bilimsel ve şeffaf yönetilmeli" Girne Asker Hastanesi sigortalı KKTC vatandaşlarına sağlık hizmetine başladı Vakıflar İdaresi “Hz. Ömer Türbesi ve çevresinde yapılacak faaliyetler için yazılı izin alınmalı” Hasipoğlu “Bu olaylar bir tek bizim ülkemizde olmuyor" Solyalı "Siz bunların peşine düşmezseniz çok büyük dertlerle yüz yüze geleceğiz" Rogers "Güngör kötü yönetimden dolayı ucubeye dönüştü" Şahiner "Devlet sosyal sorumsuz bir yapıya büründü" Çavuş "Balon balığıyla mücadeleyi en yükseğe çektik" Kürşat "Balon balığıyla ilgili kıyı şeritleri ve sahiller tehdit altında" Ertuğruloğlu “Kıbrıs sorununun yegâne ve gerçek çözümü iki egemen eşit devlettir” CHP Sözcüsü Sarı "Eylülde olağan kongre sürecini başlatıyoruz” Özgür Özel “Ya bir yol bulacağız, ya bir yol açacağız”
Dolar
Euro
Sterlin

Erdoğan'ın Derinya'da konut inşaatının başlayacağını açıklaması güneyde endişe yarattı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Erdoğan'ın Derinya'da konut inşaatının başlayacağını açıklaması güneyde endişe yarattı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyaretinde Derinya bölgesinde bin 192 adet konut inşaatına başlanacağını duyurması endişeye neden oldu.

Fileleftheros gazetesi konuya ilişkin “Derinya’da da Oldu-Bittiler- Erdoğan’ın Duyurusu Belediye Makamlarında Endişeye Neden Oldu” başlıklı haberinde Derinyalılar arasındaki kaygı ve yoğun endişeye yer verdi.

Gazete, bu konutların, Derinya sakinleri ile “Agios Memnonas” bölgesi sakinlerine ait olan bölgeye inşa edilecek evler olduğunu kaydetti.

Habere göre, Derinya Belediye Başkanı Andreas Karayannis, konu hakkında dün Kıbrıs Rum Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 6 aydır yürüttüğü seçim kampanyası sırasında Aşağı Derinya’nın aşağı kısmında bulunan bölgede genç çiftlerin desteklenmesiyle ilgili bir sosyal politika açıkladığını söyledi.

Bu açıklamanın Kıbrıs Rum göçmenleri ve Derinya bölgesi sakinlerini endişelendirmesinin doğal olduğunu öne süren Karayannis, “Derinya’nın uç kısmında bulunan Mağusa caddesinde yer alan dikenli tellerin üzerine kadar ulaşan Türk yayılmacılığının devam ettiğinin görüldüğünü” iddia etti.

Birkaç aydır Derinya’nın kuzeyde kalan bölgesinde konutlar inşa edilmesine dair bilgilere sahip olduklarını ifade eden Karayannis, konuyla ilgili bir soruyu yanıtında, şu iddialarda bulundu;

“Yeni ev ve dairelerin inşa edileceği alan Agios Memnonas sakini Mağusalılara ve Derinyalılara aittir. Birçok insan söz konusu bölgede taşınmaza sahiptir çünkü Aşağı Derinya’ya yerleşen insanların büyük çoğunluğunu, Gazimağusa’da çalışmak amacıyla 1960-1970’li yıllarda Kıbrıs’ın tamamından bölgeye göç eden kişilerin oluşturuyor"

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının hayata geçirilmemesi için ne yapılması gerektiği sorusuna “bir belediyenin gücü bir noktaya kadar yeter” yanıtını veren Karayannis, bu açıklama konusunda İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları aracılığıyla şikâyette bulunacaklarını ifade etti.

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’in, bu durumu Avrupa Birliği (AB), BM Güvenlik Konseyi ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri nezdinde şikâyet ettiğinden emin olduğunu da ileri süren Karayannis, “Erdoğan’ın yayılmacılığının özgür bölgelere kadar ulaştığını herkesin anlaması gerektiği” iddiasında da bulundu.

Karayannis, bunun sona ermesi gerektiğini çünkü bu konunun bölge sakinleri arasında endişe ve güvensizliğe neden olduğunu iddialarına ekledi.

Haber, Politis’te “Evlerimizin Dışında Yayılmacılık”, Alithia’da “Türk Yayılmacılığı Devam Ediyor- Erdoğan’ın Duyurusunun Ardından Derinya Belediyesinde Yoğun Tepki”, Haravgi’de ise “Derinya Belediyesi Erdoğan’ın Açıklamalarıyla İlgili Endişeli” başlıklarıyla yer buldu.

Benzer haberler

Featured
Meloni "Trump ile olan tartışmayı körüklemek niyetinde değilim" 2026-06-23 22:01:00 DSÖ açıkladı "Kongo’daki Ebola salgını yayılmaya devam ediyor" 2026-06-23 21:50:00 Londra'da aşırı sıcak hava ve yağış raylı ulaşımı felç etti 2026-06-23 21:41:00 Şenkul'un Facebook ve Messenger hesapları kapatıldı! 2026-06-23 21:36:00 Döviz piyasalarında günün son rakamları (23 Haziran 2026) 2026-06-23 21:29:00 KKTC'li genç atletler U20 Türkiye Şampiyonası'nın ilk gününde önemli başarılar elde etti 2026-06-23 21:21:00 Türkiye ve AB, Orta Koridor'da iş birliği imkanlarını değerlendirdi 2026-06-23 21:12:00 TDP’den Lefke’deki HIV vakalarına ilişkin çağrı "Süreç bilimsel ve şeffaf yönetilmeli" 2026-06-23 20:33:00 Girne Asker Hastanesi sigortalı KKTC vatandaşlarına sağlık hizmetine başladı 2026-06-23 20:24:00