Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Sucuoğlu, Yılmazköy –Kılıçaslan yol güzergâhında incelemelerde bulundu Cumhuriyet Meclisi ile TBMM futbol takımları zolasyon ve ambargolara karşı dostluk maçı yaptı Bazı Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partilerden ortak açıklama “GYÖ’ler müzakerelerin yerini alamaz” Öztürkler “Kıbrıs Türk gençliğinin sesi izolasyonlardan büyüktür” Ataoğlu “Lefkoşa 2027 yılında önemli bir gençlik merkezi olacak” Güz dönemi burs başvuruları 31 Ekim’e kadar devam edecek Almanya’da eylül enflasyonu son 3 yılın zirvesinde Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi’nde Hristodulidis’in 19 fikri açıklandı Meteoroloji son tahminlerini açıkladı: Yağışlı hava sürecek, sıcaklık 2 derece düşecek Tam Parti "Ticaret Dairesi sol direksiyon araçların ülkeye girişine ve onaylanmasına izin vermeye mi hazırlanıyor?" YÖDAK KKTC’den dört üniversitenin THE 2027 sıralamasına girdiğini açıkladı Nöbetçi eczaneler (30 Eylül 2026) Dünyada eylül ayında birçok sıra dışı ve tuhaf olay basına yansıdı Mehmet Asaf Biçer ve Nihat Pancar'ın cenazeleri, Hatay'da toprağa verildi Dubai’den İsrail’e giden uçak Suudi Arabistan’a acil iniş yaptı Çayırova-Pamuklu ana yolu trafik akışına kapatıldı! Ekonomik örgütlerden emeklilere yapılacak ödemenin etkileri konusunda açıklama talebi İtfaiye ekiplerinden öğrencilere ve halka yangın güvenliği bilgilendirmesi KHYD "Meme kanserine karşı en güçlü silah erken teşhistir" KTOEÖS “Tam gün eğitim uygulaması derhal kaldırılmalı” Sucuoğlu, Yılmazköy –Kılıçaslan yol güzergâhında incelemelerde bulundu Cumhuriyet Meclisi ile TBMM futbol takımları zolasyon ve ambargolara karşı dostluk maçı yaptı Bazı Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partilerden ortak açıklama “GYÖ’ler müzakerelerin yerini alamaz” Öztürkler “Kıbrıs Türk gençliğinin sesi izolasyonlardan büyüktür” Ataoğlu “Lefkoşa 2027 yılında önemli bir gençlik merkezi olacak” Güz dönemi burs başvuruları 31 Ekim’e kadar devam edecek Almanya’da eylül enflasyonu son 3 yılın zirvesinde Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi’nde Hristodulidis’in 19 fikri açıklandı Meteoroloji son tahminlerini açıkladı: Yağışlı hava sürecek, sıcaklık 2 derece düşecek Tam Parti "Ticaret Dairesi sol direksiyon araçların ülkeye girişine ve onaylanmasına izin vermeye mi hazırlanıyor?" YÖDAK KKTC’den dört üniversitenin THE 2027 sıralamasına girdiğini açıkladı Nöbetçi eczaneler (30 Eylül 2026) Dünyada eylül ayında birçok sıra dışı ve tuhaf olay basına yansıdı Mehmet Asaf Biçer ve Nihat Pancar'ın cenazeleri, Hatay'da toprağa verildi Dubai’den İsrail’e giden uçak Suudi Arabistan’a acil iniş yaptı Çayırova-Pamuklu ana yolu trafik akışına kapatıldı! Ekonomik örgütlerden emeklilere yapılacak ödemenin etkileri konusunda açıklama talebi İtfaiye ekiplerinden öğrencilere ve halka yangın güvenliği bilgilendirmesi KHYD "Meme kanserine karşı en güçlü silah erken teşhistir" KTOEÖS “Tam gün eğitim uygulaması derhal kaldırılmalı”
Dolar —
Euro —
Sterlin —

“Enerji konusunda Şubat ayının ortasında adımlar atılıyor”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
“Enerji konusunda Şubat ayının ortasında adımlar atılıyor”
Reklam

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı BRT’de 17. Saat programına katılarak enerji ve ulaşım konularında açıklamada bulundu.

Bakan Arıklı bugün Cumhurbaşkanlığında Ercan Havaalanı ve Enerji konularının ele alındığını açıkladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, “ Bugünkü gündem Ercan ve Enerji konusu idi. İkisinde de çok stratejik konular konuşuldu. Ve gerekli kararlar üretildi.Ama benim bunları açıklama yetkim yok” dedi.

Arıklı, “Özellikle AKSA ile görüşmeler konusunda gelinen aşama ile ilgili Sayın Başbakan Kurul’a gerekli bilgileri verdi. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da gerekli bilgileri verdi. Herhangi bir aksilik gözükmüyor. Kablo ile elektrik bu ülkeye şu yada bu şekilde gelecek. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın” diye konuştu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Şubat ayının ortasına doğru söz konusu adımların atılmış ve gerekli anlaşmaların yapılıp, bitmiş olacağını ifade etti. Bakan Arıklı, “ Özellikle konuştuğumuz firma adını vermekte bir sakınca yok. Meclis kürsüsünden defalarca söyledim. AKSA bizim şartlarımızı büyük ölçüde kabul etti. Dolayısıyla Aksa ile nasıl bir sözleşpme imzalanacağı ve bu sözleşmenin detayları şuanda görüşülüyor. Daha önce de sayın Başbakan’ın başkanlığında Bakanlar Kurulu’ndaki arkadaşların katılımı ile ev ödevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Halkın ve ülkenin çıkarlarını sonuna kadar korumaya kararlıyız. Yani bir taraftan kablo ile elektrik gelsin, arz güvenliğini sağlayalım. Yaşadığımız enerji krizini biran evvel çözelim. Ama bunları yaparken de halkın menfaatlerini ön plana çıkartalım. Bununla ilgili uzun çalışmalar yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor.Hiçkimseye bu konularda taviz verme gibi lüksümüz ve şansımız yok” dedi.

Erhan Arıklı, geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu’na kısa süreliğine başkanlık eden Cumhurbaşkanına enerji konusunda bilgi verildiğini bugün de Cumhurbaşkanlığındaki toplantıda yine bilgi istişaresinde bulunulduğunu açıkladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, “Bütün bu konularda sayın cumhurbaşkanının bilgi sahibi olması gerekiyor. Gerekli desteği de veriyor. İşin mali boyutuyla ilgili kendisinin fikirlerinden yararlanıyoruz. Sayın cumhurbaşkanına bugün hem Ercan Havaalanı hem de enerji konusunda bilgi aktardık” dedi.

“Şimdi birileri AKSA ile anlaşma yapmak için kasıtlı olarak elektrik kesiliyor diye yaygara yapıyorlar. Ben bunları gerçekten vicdanları ile baş başa bırakıyorum. Neticede elektrik kesintilerinden hepimiz muzdaribiz. Kimse elektrik kesintilerinden memnun değil. Ama birileri sırf muhalefet olsun diye sırf hükümete birtakım laflar söylensin diye yaygaraları yapmaya devam ediyorlar. Onlar konuşsunlar biz işimize bakıyoruz, bakmaya da devam edeceğiz” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, AKSA ile bir noktaya varmaları halinde Merkezi İhale Komisyonu yasasında bir değişikliği gitmeleri gerektiğini söyledi.

“AKSA’yla bir noktaya varmamız halinde mutlaka Merkezi İhale Komisyonu yasasında bir değişiklik yapmak gerektiği ortaya çıkıyor.

Çünkü AKSA ile 2008 yılında ’nin yapmış olduğu bir anlaşma var. O anlaşma 2024 yılına kadar devam ediyor. Normalde hukukçuların tartıştığı bir konu. O anlaşmanın içerisindeki bir maddeye istinaden sürdürülecek. Şayet anlaşırsak ve o sözleşme yenilenecek. Bazı hukukıçulara göre gerek yok. Çünkü o sözleşmenin devamı mahiyetindedir. Bazı hukukçulara göre de hayır bu yeni bir anlaşmadır. Yeni bir sözleşme yapmak gerekiyor. Oysa 2016 yılında Merkezi İhale Komisyonu kanunu ile ülkedeki bütün devletin ihaleleri, kurumlar da MİK kanuna dahil.Böyle bir hukuki tartışmaya sebebiyet vermemek için MİK kanununda bir değişiklik yapmak gereği ortaya çıkabilir diye düşünüyorum. Bugün bunu da Cumhurbaşkanlığındaki toplantıda değerlendirdik. Sayın Başbakan hukuıkçu arkadaşlarla konuyu değerlendirecek” dedi.

Arıklı, “Ercan Havaalanını normalde daha önce söylediğimiz gibi Mart ayının ikinci haftası deneme uçuşlarına açmak istiyoruz. Turizm sezonu başlayıncaya kadar Nisan ayına kadar da havalanını tam manası ile işletmeye açmamız hedefleniyor. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin katkılarını biz talep ettik. Çünkü Devlet hava meydanları bu konularda oldukça uzman ve etkin bir kuruluş. Şuanda onların yardımları ile belli bir noktaya gelmişiz” dedi.

Yeni üç hava yolu şirketinin kendilerinden gerekli izinleri aldığını Türkiye Sivil Havacılık Dairesinden de bir şirketin izni aldığını söyleyen Bakan Arıklı, “Büyük ihtimalle Nisan ayının ilk haftası Türkiye Sivil Havacılık Dairesinden izni alan şirket uçuşlara başlayacak. Operasyon için gerekli hazırlıklarını yapıyor. Diğer iki şirketin de Sivil Havacılık Dairesi’nden uçuş izinlerini alabilmesi için biz de devreye girdik. Nasip olursa Nisan ayında 3 tane yeni havayolu şirketi devreye girmiş olacak” dedi.

Uçak bileti fiyatlarından herkesin ve kendilerinin de şikayetçi olduğuna değinen Bakan Arıklı, “Bilet fiyatlarını ucuztlatmanın yolu da rekabet ortamından geçer. Sürekli sosyal medyada, basın yayında olsun hep aynı şeyden şikayet ediliyor .Devletin müdahale etmesi isteniyor. Devlet iki tane havayolu şirketinin fiyatlarına müdahale edemez. Dolayısıyla piyasaya müdahale ancak rekabet ortamını oluşturmaktan geçer. İkincisi de yerli havayolu şirketini kurmaktan geçer. Şimdi biz bu rekabet ortamını oluşturmaya çalışıyoruz. Bunun için 3 firmayı işin içine sokmaya çalışıyoruz. Nisan ayında bu üç firmanın havada olması en büyük arzumuz. Arz talep dengesini iyi kurmamız gerekiyor. Bunun için müdahaleci olmamız gerek ” diye konuştu.

Benzer haberler

Featured
Sucuoğlu, Yılmazköy –Kılıçaslan yol güzergâhında incelemelerde bulundu 30 Eyl 2026 20:31 Cumhuriyet Meclisi ile TBMM futbol takımları zolasyon ve ambargolara karşı dostluk maçı yaptı 30 Eyl 2026 20:21 Bazı Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi partilerden ortak açıklama “GYÖ’ler müzakerelerin yerini alamaz” 30 Eyl 2026 19:30 Öztürkler “Kıbrıs Türk gençliğinin sesi izolasyonlardan büyüktür” 30 Eyl 2026 19:16 Ataoğlu “Lefkoşa 2027 yılında önemli bir gençlik merkezi olacak” 30 Eyl 2026 19:06 Güz dönemi burs başvuruları 31 Ekim’e kadar devam edecek 30 Eyl 2026 18:45 Almanya’da eylül enflasyonu son 3 yılın zirvesinde 30 Eyl 2026 18:40 Kıbrıs Rum Ulusal Konseyi’nde Hristodulidis’in 19 fikri açıklandı 30 Eyl 2026 18:32 Meteoroloji son tahminlerini açıkladı: Yağışlı hava sürecek, sıcaklık 2 derece düşecek 30 Eyl 2026 18:08