Eide, BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi verecek
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci hakkında bu akşam bilgi verecek.
Kıbrıs müzakerelerinde “Güvenlik ve Garantiler” başlığının ele alındığı Beşli Konferans çerçevesinde Mont Pelerin’de gerçekleşen çalışma grupları toplantısının ardından müzakerelere adada devam edilmesi bekleniyor.
İki liderin kendi müzakere heyetleri ve çalışma gruplarıyla ayrı ayrı yaptıkları değerlendirmelerin ardından, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci hakkında bu akşam bilgi verecek.
Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin 26 Ocak’ta yapılacak oylama öncesi gerçekleştirilecek istişare toplantısı Kuzey Kıbrıs saatiyle 23.00’te başlayacak. Toplantıda BM Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar da hazır bulunacak.
Bu toplantılar ve değerlendirmeleri takiben liderlerin bu hafta Birleşmiş Milletler gözetiminde bir araya gelmesi bekleniyor. Liderler görüşmesinin 26 Ocak Perşembe günü gerçekleşmesi öngörülüyor.
Diplomatik kaynaklara göre, bu toplantıda Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, 5’li Kıbrıs Konferansı’nın siyasi düzeydeki 2’inci oturumunda, Güvenlik ve Garantilerin 2017 koşullarına uyumlaştırılmasını ele alacak.
Görüşmede, bununla eş zamanlı olarak diğer 5 temel başlıkta askıda bekleyen hususlarda ilerlemeler sağlanması için uygulanacak müzakere metodunun da görüşüleceği belirtiliyor.
Kaynak: BRT
Benzer haberler
Kıbrıs
Onalt'tan süt fiyatlarının yükseltilmesine tepki "Maliyet hesabı belgeleriyle açıklanmalı"
Başbakanlık "Yeni bir naaşa daha ulaşıldı, iki naaşın ise kimliği belirlendi"
Baykallı "Sorunları yaratan anlayış yeniden çözümün adresi olamaz"
Akdoğan’da atıl durumdaki bina Kültür Merkezi olarak düzenledi
KTEZO "Kararı derhal gözden geçirin, bir günlük saadet için bütün geleceği tüketmeyin"
CTP "Gençlik Vizyonu"nu paylaştı
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Komitesi ikinci toplantısını gerçekleştirdi
Eczanelerin yeni çalışma saatleri açıklandı
“Hristodulidis’in 19 Maddesi ve Guterres’in 7 Maddesi”



