'Dünya'yı kurtarabilecek son nesil biziz'
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Örgütün Başkanı Petteri Taalas, "İklim değişikliğini tamamiyle anlayabilen ilk jenerasyonuz ve bu konuda bir şeyler yapabilecek sonuncusuyuz." dedi.
Küresel ısınma konusunda yeterince iyi adımlar atılamadığına dikkat çeken Taalas, "Sera etkisi yapan gazların yoğunluğu yine rekor seviyelere ulaştı ve eğer bu trend devam ederse yüz yılın sonuna kadar sıcaklıklar 3 ila 5 derece artabilir." ifadelerini kullandı.
Taalas ayrıca bu yükselişteki en büyük etkenlerden birinin de fosil yakıtlar olduğunu hatırlattı.
Deniz seviyesi yükselmeye devam ediyor
Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise yükselen deniz seviyesi oldu. Dünya genelindeki seviye 2017'ye göre ortalama 2-3 santimetre yükseldi. Bu oran her ne kadar küçük görünse de etkileri çok yüksek olabiliyor.
klim değişikliği okyanusların kimyasını da değiştiriyor. Bilim insanları okyanusların insan kaynaklı karbondioksitin yüzde 25'ini emdiğini bildiriyor. Bu da suların asitlik derecesini değiştirdiği gibi, deniz hayatını büyük derecede olumsuz etkileyebilir.
Ekstrem hava koşulları artık günümüzde olağan
Son zamanlarda yaşanan doğa felaketleri ekstrem hava koşullarının gelecekte yaşanacak bir olay değil, günümüzün bir parçası haline geldiğini ortaya koydu.
Avrupa'da hissedilen aşırı sıcaklıklar, Hollanda ve Polonya'daki kuraklık yaşanan problemlerden sadece bir kısmı. Bunların yanında ABD, Kanada ve Avustralya'da meydana gelen devasa yangınlar da iklim değişikliğinin doğrudan sonucu olarak nitelendiriliyor.
Raporda ayrıca küresel ısınmanın sahip olabileceği sosyo-ekonomik etkilerden de bahsedildi. Tarım ve havyancılık büyük oranda etkilenirken, dünya genelinde iki milyon kişi iklim bağlantılı sebeplerden yer değiştirmek zorunda kaldı.
Benzer haberler
Dünya
Sahra Çölü'nde facia: 49 kişi susuzluktan öldü
Putin, Zelenskiy ile görüşmesinin "şimdilik anlamının olmadığını" söyledi
Güneş'in hareketleri 40 yıldır gizemli bir şekilde değişiyor
Asya, El Nino'ya hazırlanıyor: Öngörülemez ve riskli olacak
Everest'te bir ilk: Öldü sanılan rehber altı gün sonra sürünerek geri döndü
Almanya'nın BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilememesi tartışma konusu oldu
ABD'de 60 yıl sonra ilk kez et yiyen parazit görüldü
Almanya'da 39 bin euroluk ada satışa çıktı
İran'la savaşın sona ermesini öngören "savaş yetkileri" tasarısı kabul edildi



