Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
KKTC Futbol Milli Takımı Conifa Euro 2026’da şampiyon oldu Putin, Zelenski'nin mektubuna yanıt verdi ''Görüşmenin şimdilik anlamı yok'' Kolejlere Giriş Sınavları KGS-2 sınav sonuçları açıklandı! ABD'de doğumla vatandaşlık hakkı kritik eşikte: Diğer ülkelerde durum ne? Türkiye'de birçok ili sel vurdu: Dereler taştı, araçlar suya kapıldı NASA'nın "sessiz" süpersonik jeti X-59 ses duvarını ilk kez aştı FIFA'dan bilet iptali: Sistemi atlatıp bedavaya almışlardı Rusya'da çocuk işçi tartışması Cumhurbaşkanı Erhürman "Kolej sınavında arzu ettiği sonuca ulaşan çocuklarımızı kutlarım" Trump'ın damadının projesi halkı sokağa döktü "Arnavutluk satılık değil" Ölüm bölgesinde kayboldu, buz yiyerek hayatta kaldı! Cumhurbaşkanlığı Çoksesli Çocuk Korosu ilk konserine hazırlanıyor AB, aday ülkelere tam üyelik öncesi sınırlı entegrasyon seçeneğini değerlendiriyor Okuma-yazma kursunu başarıyla tamamlayan 9 kadın sertifikalarını aldı Ermenistan halkı parlamento seçimleri için yarın sandık başına gidecek “Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü” gelecek ay resmen faaliyete geçiyor Biçerdöver elektrik direğine çarptı, 30 dönümlük alan yanarak zarar gördü! KTGB Yönetim Kurulu belirlendi Ülkenin farklı bölgelerinde üç ayrı yangın olayı meydana geldi! CTP "Ezber yarışına değil, düşünerek üreten insanı yetiştirecek bir eğitim sistemine ihtiyaç var" KKTC Futbol Milli Takımı Conifa Euro 2026’da şampiyon oldu Putin, Zelenski'nin mektubuna yanıt verdi ''Görüşmenin şimdilik anlamı yok'' Kolejlere Giriş Sınavları KGS-2 sınav sonuçları açıklandı! ABD'de doğumla vatandaşlık hakkı kritik eşikte: Diğer ülkelerde durum ne? Türkiye'de birçok ili sel vurdu: Dereler taştı, araçlar suya kapıldı NASA'nın "sessiz" süpersonik jeti X-59 ses duvarını ilk kez aştı FIFA'dan bilet iptali: Sistemi atlatıp bedavaya almışlardı Rusya'da çocuk işçi tartışması Cumhurbaşkanı Erhürman "Kolej sınavında arzu ettiği sonuca ulaşan çocuklarımızı kutlarım" Trump'ın damadının projesi halkı sokağa döktü "Arnavutluk satılık değil" Ölüm bölgesinde kayboldu, buz yiyerek hayatta kaldı! Cumhurbaşkanlığı Çoksesli Çocuk Korosu ilk konserine hazırlanıyor AB, aday ülkelere tam üyelik öncesi sınırlı entegrasyon seçeneğini değerlendiriyor Okuma-yazma kursunu başarıyla tamamlayan 9 kadın sertifikalarını aldı Ermenistan halkı parlamento seçimleri için yarın sandık başına gidecek “Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü” gelecek ay resmen faaliyete geçiyor Biçerdöver elektrik direğine çarptı, 30 dönümlük alan yanarak zarar gördü! KTGB Yönetim Kurulu belirlendi Ülkenin farklı bölgelerinde üç ayrı yangın olayı meydana geldi! CTP "Ezber yarışına değil, düşünerek üreten insanı yetiştirecek bir eğitim sistemine ihtiyaç var"
Dolar
Euro
Sterlin

Dünyanın en küçük kablosuz uçan robotu üretildi: Çapı 1 santimetreden küçük

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Dünyanın en küçük kablosuz uçan robotu üretildi: Çapı 1 santimetreden küçük
California Üniversitesi Berkeley Kampüsü'nden mühendisler, sadece 1 santimetreden küçük boyutlara sahip, kablosuz kontrol edilebilen ve hedefe yönlendirilebilen dünyanın en küçük uçan robotunu geliştirdi. Arıların hareketlerinden ilham alınarak geliştirilen robot, havada asılı kalabiliyor, yön değiştirebiliyor ve küçük hedeflere isabet edebiliyor. Sadece 21 miligram ağırlığındaki bu robot, aynı zamanda kontrollü uçuş yapabilen en küçük kablosuz robot olma özelliğini taşıyor. Dış manyetik alanla uçuyor Robotun uçuş kabiliyeti, içerisinde yer alan iki minik mıknatıs sayesinde sağlanıyor. Harici olarak uygulanan bir manyetik alan, bu mıknatısları harekete geçirerek robotun dönmesini sağlıyor. Bu dönüş hareketi, robotun yerden havalanmasına yetecek kadar kaldırma kuvveti oluşturuyor. Uçuş yönü ve hızı ise manyetik alanın gücü ayarlanarak kontrol edilebiliyor. Bu sayede robotun belirlenen bir hedefe doğru yönlendirilmesi mümkün hale geliyor. Çalışmanın kıdemli yazarı olan Makine Mühendisliği Profesörü Liwei Lin, “Arılar; yön bulma, havada asılı kalma ve tozlaşma gibi olağanüstü uçuş yeteneklerine sahip. Geliştirdiğimiz robot da bir arının çiçekten nektar toplaması ve uzaklaşması gibi bir hedefe yönelip geri dönebiliyor” dedi. Mikro robotlar yeni görevler üstlenebilir Çalışmaya katkı sunan mühendis Fanping Sui, bu tip robotların küçük boşluklarda keşif yapmak ve dar alanlara erişmek gibi görevlerde kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, yapay tozlaşma gibi tarımsal uygulamalarda ya da boruların içinin denetlenmesinde de faydalı olabileceğini ifade etti. Henüz gerçek zamanlı algılama sistemlerine sahip olmayan robot, pasif uçuş özelliğine sahip. Yani ani bir çevresel değişiklik – örneğin sert bir rüzgâr – robotun yönünü bozabiliyor. Ancak araştırma ekibi, gelecekte robotun konumunu ve hareketini anlık olarak algılayabilen aktif kontrol sistemleriyle donatılabileceğini söylüyor. Daha küçük ve daha akıllı robotlar yolda Robotun çalışabilmesi için şu an güçlü bir elektromanyetik alana ihtiyaç duyulsa da, boyutu 1 milimetrenin altına indirildiğinde daha zayıf alanlarla da kontrol edilebileceği belirtiliyor. Bu da, radyo dalgalarıyla yönlendirilebilecek mikro robotların önünü açabilir. Araştırma ekibi, ayrıca karınca benzeri iş birliği yapabilen robot sürüleri üzerinde de çalışıyor. Bu robotlar zincir oluşturabiliyor, birlikte hareket ederek tek başlarına yapamayacakları görevleri tamamlayabiliyor. Ekip, bu tür robotların tıp alanında, özellikle de minimal invaziv cerrahilerde kullanılabileceğini öngörüyor.

Benzer haberler

Featured
KKTC Futbol Milli Takımı Conifa Euro 2026’da şampiyon oldu 2026-06-06 21:48:00 Putin, Zelenski'nin mektubuna yanıt verdi ''Görüşmenin şimdilik anlamı yok'' 2026-06-06 21:40:00 Kolejlere Giriş Sınavları KGS-2 sınav sonuçları açıklandı! 2026-06-06 20:55:00 ABD'de doğumla vatandaşlık hakkı kritik eşikte: Diğer ülkelerde durum ne? 2026-06-06 20:32:00 Türkiye'de birçok ili sel vurdu: Dereler taştı, araçlar suya kapıldı 2026-06-06 20:16:00 NASA'nın "sessiz" süpersonik jeti X-59 ses duvarını ilk kez aştı 2026-06-06 20:10:00 FIFA'dan bilet iptali: Sistemi atlatıp bedavaya almışlardı 2026-06-06 18:51:00 Rusya'da çocuk işçi tartışması 2026-06-06 18:36:00 Cumhurbaşkanı Erhürman "Kolej sınavında arzu ettiği sonuca ulaşan çocuklarımızı kutlarım" 2026-06-06 18:12:00