Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Kolej Giriş Sınavı’nın ikinci basamağı (KGS-2) bugün yapılıyor ABD'den Ebola uyarısı: Tarihin en ölümcül seviyesine ulaşabilir Çocuk Şenliği Coşkusu Girne’de yaşandı Uzayda acil durum: Hava sızıntısı astronotları sığınağa kaçırdı Büyük Romulus Girne’de seyircisiyle buluştu En son hava durumu tahminleri (6 Haziran 2026) Sahra Çölü'nde facia: 49 kişi susuzluktan öldü Döviz piyasalarında günün son rakamları (5 Haziran 2026) Putin, Zelenskiy ile görüşmesinin "şimdilik anlamının olmadığını" söyledi Güneş'in hareketleri 40 yıldır gizemli bir şekilde değişiyor Oymen, gıda mühendislerinin kamu kurum ve yerel yönetimlerde yeterli düzeyde istihdam edilmemesini eleştirdi Kredi Faiz Destek Fonu Yasası yürürlüğe girdi Çeler “Seçim sonucunda TDP belirleyici olacak" Borsa günü yüzde 1,28 değer kaybederek tamamladı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığına bağlı dairelerde görevden alma ve atamalar yapıldı İç kesimlerde yarın hafif yağmur bekleniyor İncirli “Bu memleketi adım adım iyileştireceğiz" Altının gramı 6 bin 592 liradan işlem görüyor Kıbrıs RoboFest 7 Haziran’da yapılacak İhmalkarlık ve kısa devre yangına neden oldu! Kolej Giriş Sınavı’nın ikinci basamağı (KGS-2) bugün yapılıyor ABD'den Ebola uyarısı: Tarihin en ölümcül seviyesine ulaşabilir Çocuk Şenliği Coşkusu Girne’de yaşandı Uzayda acil durum: Hava sızıntısı astronotları sığınağa kaçırdı Büyük Romulus Girne’de seyircisiyle buluştu En son hava durumu tahminleri (6 Haziran 2026) Sahra Çölü'nde facia: 49 kişi susuzluktan öldü Döviz piyasalarında günün son rakamları (5 Haziran 2026) Putin, Zelenskiy ile görüşmesinin "şimdilik anlamının olmadığını" söyledi Güneş'in hareketleri 40 yıldır gizemli bir şekilde değişiyor Oymen, gıda mühendislerinin kamu kurum ve yerel yönetimlerde yeterli düzeyde istihdam edilmemesini eleştirdi Kredi Faiz Destek Fonu Yasası yürürlüğe girdi Çeler “Seçim sonucunda TDP belirleyici olacak" Borsa günü yüzde 1,28 değer kaybederek tamamladı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığına bağlı dairelerde görevden alma ve atamalar yapıldı İç kesimlerde yarın hafif yağmur bekleniyor İncirli “Bu memleketi adım adım iyileştireceğiz" Altının gramı 6 bin 592 liradan işlem görüyor Kıbrıs RoboFest 7 Haziran’da yapılacak İhmalkarlık ve kısa devre yangına neden oldu!
Dolar
Euro
Sterlin

Dünyadaki ağaçların üçte biri yok olabilir

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Dünyadaki ağaçların üçte biri yok olabilir
Dünya genelinde ağaç türlerinin hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, 192 ülkede ağaçların tehdit altında olduğunu vurguluyor. Yapılan araştırmalara göre doğadaki ağaç türlerinin üçte birinden fazlası yok olma riski taşıyor. Bu oran, nesli tükenme tehdidi altındaki tüm kuş, memeli, sürüngen ve amfibik türlerin toplamını dahi aşmış durumda. BM Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi’nde endişe verici rapor Bu kaygı verici tablo, dünya liderlerinin doğayı koruma adına bir araya geldiği BM Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi’nde (COP 16) gündeme getirildi. Kolombiya’nın Cali kentinde yapılan zirvede, 2030 yılına kadar karaların, denizlerin ve okyanusların yüzde 30’unun korunması hedefleniyor. Zirvede, ağaçların sağladığı hayati faydalar ve karşı karşıya kaldıkları tehlikeler bir kez daha vurgulandı. Ağaçlar, hava temizleme, karbon emisyonlarını azaltma gibi çevresel işlevlerinin yanı sıra, binlerce kuş, böcek ve memeli türüne yuva sağlayarak ekosistemin dengesi için kritik bir rol oynuyor. Ancak, son araştırmalar doğadaki ağaçların yüzde 38’inin yok olma tehlikesi altında olduğunu gösteriyor. Bu çalışma, Botanik Bahçeler Koruma Uluslararası (BGCI) ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından 1000’den fazla bilim insanının katkılarıyla gerçekleştirildi. BGCI’den Emily Beech, ağaçların dünyanın dört bir yanında tehdit altında olduğunu belirterek yerel koruma çalışmalarının öncelik kazandığını vurguluyor. En büyük tehditler: Tarım ve ağaç kesimi Uzmanlar, ağaçların yok olmasına yol açan en büyük etkenlerin tarım için arazi açma ve ağaç kesimi olduğunu belirtiyor. Ayrıca, ılıman bölgelerde ağaçlar hastalıklar ve zararlılar tarafından da tehdit altında. Magnolia, meşe ve akçaağaç gibi tanınmış türler, en çok risk altında olan ağaçlar arasında yer alıyor. Ağaç türlerinin korunması şart Londra’daki Kew Kraliyet Botanik Bahçesi’ndeki bilim insanları, ağaç türlerini korumak adına tohumları toplayarak arboretumlarda özel olarak yetiştiriyor. Kew’den koruma araştırmacısı Steven Bachman, “Bu rakamlar gerçekten şoke edici. Ağaçlar yok olursa, onlara bağlı olan pek çok tür de yok olacak” diyerek biyoçeşitlilik krizinin önemine dikkat çekti. Ağaçsızlık doğayı tehdit ediyor Ağaçlarla birlikte diğer bitki ve hayvan türleri de yok olma riski altında. Avrupa’nın birçok bölgesinde kirpiler doğal yaşam alanlarını kaybediyor, bu durum da nesillerini tehlikeye sokuyor. Göçmen kuşların dinlenmek için kullandığı geniş İngiltere sahil alanlarının daralması, dört kıyı kuşu türünü kırmızı listeye taşıdı. Gri yağmurcunu, dunlin, taş turnası ve kervan çulluğu gibi kuş türlerinin korunması için daha fazla önlem alınması çağrısında bulunuluyor.

Benzer haberler

Dünya
Uzayda acil durum: Hava sızıntısı astronotları sığınağa kaçırdı 2026-06-06 08:25:00 Sahra Çölü'nde facia: 49 kişi susuzluktan öldü 2026-06-05 21:57:00 Putin, Zelenskiy ile görüşmesinin "şimdilik anlamının olmadığını" söyledi 2026-06-05 21:34:00 Güneş'in hareketleri 40 yıldır gizemli bir şekilde değişiyor 2026-06-05 21:26:00 Asya, El Nino'ya hazırlanıyor: Öngörülemez ve riskli olacak 2026-06-05 08:32:00 Everest'te bir ilk: Öldü sanılan rehber altı gün sonra sürünerek geri döndü 2026-06-04 21:55:00 Almanya'nın BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilememesi tartışma konusu oldu 2026-06-04 15:28:00 ABD'de 60 yıl sonra ilk kez et yiyen parazit görüldü 2026-06-04 14:00:00 Almanya'da 39 bin euroluk ada satışa çıktı 2026-06-04 13:53:00