Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Kıbrıslı Rum Müzakereci Menelau'dan Kıbrıs Türk tarafına “oyalama” suçlaması Yeniboğaziçi’nde yemek yarışması düzenlendi UBP, ilçelerde istişare toplantıları düzenleyecek Trump'a göre İran, ABD ile "doğru anlaşmayı" yapmaya hazır değil İsveç'te bir okula düzenlenen saldırıda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı Cumhurbaşkanı Erhürman’ın açıklamaları Rum basınında Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ile Hala Sultan İlahiyat Koleji’ndeki boş kontenjanlara başvurular başlıyor Ayak şişlikleri kalp yetersizliği habercisi olabilir Dünya'dan giden mikroplar Ay'ın zorlu koşullarında hayatta kalabilir ABD'de düşen charter uçağında sağ kurtulan olmadı UNICEF, "İnsani yardımların kesildiği Somali'de en büyük bedeli çocuklar ödüyor" BM "KDC'de Ebola salgını katlanarak büyüyor ve beklenenden hızlı yayılıyor" Bugün hava nasıl olacak? (22 Ağustos 2026) Avusturya’da rekor sıcaklıkların ardından kuvvetli sağanak ve fırtına etkili oldu Gandhi'nin el yazısı notları yaklaşık 1,7 milyon dolara satıldı Dev çarpışma Mars'ın uydusunu yeniden şekillendirmiş olabilir Döviz piyasalarında günün son rakamları (21 Ağustos 2026) UBP’nin Lefke ve Yeniboğaziçi Belediye Başkan adayları belirlendi Söz Gençte'nin ikinci buluşması “Kırsalda Genç Olmak” 28 Ağustos’ta yapılacak Çetinkaya’dan taraftarlarına "Kulübe destek" çağrısı Kıbrıslı Rum Müzakereci Menelau'dan Kıbrıs Türk tarafına “oyalama” suçlaması Yeniboğaziçi’nde yemek yarışması düzenlendi UBP, ilçelerde istişare toplantıları düzenleyecek Trump'a göre İran, ABD ile "doğru anlaşmayı" yapmaya hazır değil İsveç'te bir okula düzenlenen saldırıda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı Cumhurbaşkanı Erhürman’ın açıklamaları Rum basınında Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ile Hala Sultan İlahiyat Koleji’ndeki boş kontenjanlara başvurular başlıyor Ayak şişlikleri kalp yetersizliği habercisi olabilir Dünya'dan giden mikroplar Ay'ın zorlu koşullarında hayatta kalabilir ABD'de düşen charter uçağında sağ kurtulan olmadı UNICEF, "İnsani yardımların kesildiği Somali'de en büyük bedeli çocuklar ödüyor" BM "KDC'de Ebola salgını katlanarak büyüyor ve beklenenden hızlı yayılıyor" Bugün hava nasıl olacak? (22 Ağustos 2026) Avusturya’da rekor sıcaklıkların ardından kuvvetli sağanak ve fırtına etkili oldu Gandhi'nin el yazısı notları yaklaşık 1,7 milyon dolara satıldı Dev çarpışma Mars'ın uydusunu yeniden şekillendirmiş olabilir Döviz piyasalarında günün son rakamları (21 Ağustos 2026) UBP’nin Lefke ve Yeniboğaziçi Belediye Başkan adayları belirlendi Söz Gençte'nin ikinci buluşması “Kırsalda Genç Olmak” 28 Ağustos’ta yapılacak Çetinkaya’dan taraftarlarına "Kulübe destek" çağrısı
Dolar
Euro
Sterlin

Dünyada 1 milyon hayvan ve bitki türünün nesli tükenme tehdidi altında

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Dünyada 1 milyon hayvan ve bitki türünün nesli tükenme tehdidi altında
Reklam

Dünya üzerinde 8 milyon civarındaki hayvan ve bitki türünün yaklaşık 1 milyonu, çoğunlukla insan faaliyetleri nedeniyle nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 20 Aralık 2013'teki 68. oturumunda, 1973'te Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmesinin (CITES) imzalandığı gün olan 3 Mart'ı, vahşi hayvan ve bitkiler hakkında farkındalık yaratmak ve bilinç oluşturmak amacıyla "Dünya Yaban Hayatı Günü" ilan etti.

Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Yaban Hayatı Günü'nün bu yılki teması, dünya çapında yüz milyonlarca kişinin geçim kaynaklarının sürdürülmesinde ormanların, orman türlerinin, ekosistem hizmetlerinin ve özellikle ormanlık ve ormana bitişik alanlarla tarihi bağları olan yerli ve yerel toplulukların merkezi rolünü vurgulamak amacıyla "Ormanlar ve Geçim: İnsanları ve Gezegeni Sürdürmek" olarak belirlendi.

AA muhabirinin Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Konulu Hükümetler Arası Bilim-Politika Platformunun (IPBES) 2019 raporundan derlediği bilgilere göre, çoğu 10 yıl içinde olmak üzere yaklaşık 1 milyon hayvan ve bitki türünün nesli tükenme tehdidi altında.

EKOSİSTEMİN SAĞLIĞI HIZLA KÖTÜYE GİDİYOR

Rapora göre, insanların ve diğer tüm türlerin bağımlı olduğu ekosistemlerin sağlığı her zamankinden daha hızlı kötüye gidiyor. Bunun da dünyanın dört bir yanındaki insanlar üzerinde ciddi etkiler yaratacağı öngörülüyor.

Yerli türlerin ortalama bolluğu, yerleşik habitatlarda 1900'den bu yana en az yüzde 20 azaldı. Amfibi türlerin yüzde 40'ından fazlası, resif oluşturan mercanların neredeyse yüzde 33'ü ve tüm deniz memelilerinin üçte birinden fazlası ise tehdit altında.

Böceklere ilişkin net verilere ulaşılmazken, mevcut veriler böcek türlerinin tahminen yüzde 10'unun tehlikede olduğuna işaret ediyor.

Rapora göre, 16. yüzyıldan bu yana en az 680 omurgalı türünün nesli tükendi.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Dünya üzerindeki yaklaşık 8 milyon hayvan ve bitki türü bulunurken, iklim değişikliği, tüketici tercihleri, kentleşme, demografinin değişmesi, arazi kullanımında değişiklikler, kirlilik, aşırı hasat ve istilacı türlerin yayılımı gibi unsurlar, biyolojik çeşitliliği olumsuz etkiliyor.

Rapora göre, yerleşik çevrenin dörtte üçü ve deniz ortamının yaklaşık yüzde 66'sı insan eylemleri tarafından önemli ölçüde değiştirildi.

Ülke başına istilacı yabancı türlerin sayısı, ayrıntılı verilere sahip 21 ülkede 1970'den bu yana yaklaşık yüzde 70 artış gösterdi.

Raporda, karada yaşayan, uçamayan memelilerin neredeyse yarısının (yüzde 47) ve iklim değişikliğinden zaten olumsuz etkilenmiş olabilecek kuşların yüzde 23'ünün tehdit altında olduğu belirtiliyor.

Ayrıca karada yaşayan, tatlı su ve deniz omurgalıları, omurgasızlar ile bitki gruplarının yüzde 25'i de nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya.

Öte yandan, habitat kaybı ve bozulmasının neden olduğu küresel karasal habitat bütünlüğü de yüzde 30 azaldı.
BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Paris Anlaşması ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi gibi yol haritaları, doğanın yaşam örgüsünün ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında çok önemli rol oynuyor.

IPBES'e göre, doğayı koruma ve politikaları uygulama konusundaki ilerlemelere rağmen, doğayı korumak ve sürdürülebilirliği sağlamak için küresel hedefler mevcut yönergelerle karşılanamayabilir ve 2030 ve ötesindeki hedeflere ancak ekonomik, sosyal, politik ve teknolojik faktörlerdeki dönüştürücü değişikliklerle ulaşılabilir.

(AA)

Benzer haberler

Dünya
Trump'a göre İran, ABD ile "doğru anlaşmayı" yapmaya hazır değil 22 Ağu 2026 10:43 İsveç'te bir okula düzenlenen saldırıda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı 22 Ağu 2026 10:33 ABD'de düşen charter uçağında sağ kurtulan olmadı 22 Ağu 2026 08:51 UNICEF, "İnsani yardımların kesildiği Somali'de en büyük bedeli çocuklar ödüyor" 22 Ağu 2026 08:42 BM "KDC'de Ebola salgını katlanarak büyüyor ve beklenenden hızlı yayılıyor" 22 Ağu 2026 08:26 Avusturya’da rekor sıcaklıkların ardından kuvvetli sağanak ve fırtına etkili oldu 21 Ağu 2026 22:08 Gandhi'nin el yazısı notları yaklaşık 1,7 milyon dolara satıldı 21 Ağu 2026 21:41 Dev çarpışma Mars'ın uydusunu yeniden şekillendirmiş olabilir 21 Ağu 2026 21:27 "Dünyanın en yaşlı insanı" Ethel Caterham 117'inci yaşını kutladı 21 Ağu 2026 13:55