Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Gemi faciasıyla ilgili tutuklanan 9 zanlı 9’uncu kez mahkemede Şehit Tuncer İlkokulu öğrenci ve öğretmenleri Meme Kanseri farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi KTÖS “Okullardaki şiddetin sorumlusu Eğitim Bakanlığıdır” Özbiler “55 gün oldu aynı yerde sayıyoruz” Hristodulidis Lizbon Anlaşması’nın yürürlüğe konması konusunda Von der Leyen’e mektup gönderdi Liderler Salı günü yeniden görüşüyor Borsa güne yüzde 0,12 yükselişle başladı Startups4Peace 2026 kapsamındaki İş Fikri Sunumu Yarışması’nı kazananlar belirlendi Küresel piyasalar jeopolitik riskler ve yapay zeka endişeleriyle negatif seyrediyor Dışişleri Bakanlığı’ndan Libya’nın Türkiye ile deniz yetki alanlarına ilişkin kararına destek Telekomünikasyon Dairesi’nden abonelere uyarı Sekiz Dışişleri Bakanı, İstanbul'da buluşuyor Avrupa'da aşırı sıcaklar bu yaz 50 binden fazla can aldı Altın 3 ayın en düşük seviyesini gördü Endonezya'daki yangınlar 333 bin kişide solunum yolu enfeksiyonuna yol açtı Döviz kurlarında son durum (23 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (23 Ekim 2026) Macron gelecek günlerde sendika dışı eylemlerin her yerde yasaklanacağını açıkladı Uykudan önceki lokmalar karaciğeri tehdit ediyor Döviz piyasalarında günün son rakamları (22 Ekim 2026) Gemi faciasıyla ilgili tutuklanan 9 zanlı 9’uncu kez mahkemede Şehit Tuncer İlkokulu öğrenci ve öğretmenleri Meme Kanseri farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi KTÖS “Okullardaki şiddetin sorumlusu Eğitim Bakanlığıdır” Özbiler “55 gün oldu aynı yerde sayıyoruz” Hristodulidis Lizbon Anlaşması’nın yürürlüğe konması konusunda Von der Leyen’e mektup gönderdi Liderler Salı günü yeniden görüşüyor Borsa güne yüzde 0,12 yükselişle başladı Startups4Peace 2026 kapsamındaki İş Fikri Sunumu Yarışması’nı kazananlar belirlendi Küresel piyasalar jeopolitik riskler ve yapay zeka endişeleriyle negatif seyrediyor Dışişleri Bakanlığı’ndan Libya’nın Türkiye ile deniz yetki alanlarına ilişkin kararına destek Telekomünikasyon Dairesi’nden abonelere uyarı Sekiz Dışişleri Bakanı, İstanbul'da buluşuyor Avrupa'da aşırı sıcaklar bu yaz 50 binden fazla can aldı Altın 3 ayın en düşük seviyesini gördü Endonezya'daki yangınlar 333 bin kişide solunum yolu enfeksiyonuna yol açtı Döviz kurlarında son durum (23 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (23 Ekim 2026) Macron gelecek günlerde sendika dışı eylemlerin her yerde yasaklanacağını açıkladı Uykudan önceki lokmalar karaciğeri tehdit ediyor Döviz piyasalarında günün son rakamları (22 Ekim 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Dünya nüfusu ile ilgili tarihte bir ilk gerçekleşecek

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Dünya nüfusu ile ilgili tarihte bir ilk gerçekleşecek
Reklam

Yayınlanan yeni bir analize göre dünya nüfusundaki artış 21. yüzyıl sonunda duracak.

Pew Research Center (PRC) tarafından gerçekleştirilen araştırmada modern tarihte ilk defa nüfus büyemesinin duracağı öngörüsü yapıldı. Birleşmiş Milletler'den alınan ve PRC tarafından incelenen yeni veriler doğum oranlarının küresel düzeyde düştüğünü gösteriyor. 2100 yılına kadar yıllık ortalamam yüzde 0,1'den az büyüme ile dünya nüfusunun 10,9 milyara ulaşması öngörülürken bu oran 1950 ila günümüz arasında yüzde 2 idi. Bu da 2,5 milyar olan dünya nüfusunu 7,7 milyara taşıdı. 2100 yılında küresel doğum oranının ise kadın başına 1,9 olması bekleniyor. Oran bugün 2,5. Dünyanın varolan nüfusunu koruyabilmek için bu oranın en az 2,1 olması gerekiyor. TARİHTE BİR İLK GERÇEKLEŞECEK Yapılan öngörülere göre dünyadaki ortalama yaş 31'den 42'ye yükselirken 80 yaşın üzerindeki kişi sayısı 146 milyondan 881 milyona çıkacak. 2073 itibarı ile 65 yaş üstü insan sayısı 15 yaş altı çocuklardan daha fazla olacak ve bu insanlık tarihinde bir ilk olacak. SADECE AFRİKA'DA ARTIŞ SÜRECEK Afrika dünyada nüfusun güçlü şekilde artmaya devam ettiği tek kıta olarak kalacak ve kıtadaki insan sayısı 1,3 milyardan 4,3 milyara çıkacak. Avrupa ve Latin Amerika nüfusları ciddi şekilde düşüş yaşarken Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin nüfusu tüm Avrupa'yı 2037 itibarı ile geçmiş olacak. ASYA ASRIN ORTASINDA ZİRVEYİ GÖRÜP DÜŞECEK Asya'daki nüfus 2020'de 4,6 milyardan 2055'te 5,3 milyara çıkacak ve burada zirve yaptıktan sonra düşmeye başlayacak. Çin 2031, Japonya ve Güney Kore 2059, Hindistan ise 2059'dan itibaren nüfus düşüşü yaşamaya başlayacak. Yapılan analizlerde Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) önümüzdeki 80 yıl boyunca 85 milyon göçmen alacağı belirtilirken bu ABD'den sonra en fazla göç alan ilk 9 ülkenin aldığı göçün toplamına denk olacak. EN KALABALIK İLK 10 DEĞİŞECEK 6 ülke dünya nüfusunun yarısına eşit nüfusa sahip olurken 2100 yılına gelindiğinde Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya, Etiyopya, Angola ve Pakistan dünyanın en kalabalık ilk 10 ülkesi arasında yer alacak. NİJERYA ABD'DEN DAHA KALABALIK OLACAK Hindistan 2027 yılına gelindiğinde Çin'i yakalayıp geçmiş olacak ve 2059 yılında gelindiğinde nüfusu 1,7 milyara ulaşacak. Nijerya da 2047 itibarı ile ABD'yi geçerek dünyadaki en kalabalık üçüncü ülke haline gelecek.

Benzer haberler

Dünya
Avrupa'da aşırı sıcaklar bu yaz 50 binden fazla can aldı 23 Eki 2026 09:07 Endonezya'daki yangınlar 333 bin kişide solunum yolu enfeksiyonuna yol açtı 23 Eki 2026 08:38 Macron gelecek günlerde sendika dışı eylemlerin her yerde yasaklanacağını açıkladı 22 Eki 2026 21:57 Çin'de 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi 22 Eki 2026 21:27 Hayvanlarda görülen Shamonda virüsü ilk kez insanda tespit edildi 22 Eki 2026 21:19 Dev banka 5 bin kişiyi işten çıkarıyor 22 Eki 2026 15:36 Gazze'de yakıt eksikliği hastanelerin jeneratörlerini durma ve bozulma noktasına getirdi 22 Eki 2026 12:12 Yunanistan'da eğitim protestosu: Binlerce kişi Atina sokaklarını doldurdu 22 Eki 2026 09:50 Trump “İran'la savaşa girmek yaptığımız en iyi işlerden biri” 22 Eki 2026 09:36