Duayen tiyatro sanatçısı hayatını kaybetti!
Paylaş

Voice Kıbrıs Haber
Türkiye eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü, duayen tiyatro sanatçısı, Prof. Dr. Bozkurt Kuruç, 86 yaşında hayatını kaybetti.
Türkiye’de tiyatronun gelişmesine önemli katkıları olan eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Bozkurt Kuruç, İzmir’de gece saatlerinde vefat etti.
Kuruç, Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Başkanlığı görevini yürütüyordu.
Sanata adanmış bir ömür
Ankara’da 1935’te doğan Bozkurt Kuruç, 1960 yılında Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümünden mezun oldu.
Devlet Konservatuvarında Mahir Canova, Cüneyt Gökçer, Salih Canar, Nusret Şenbay, Nurettin Sevin gibi ustalardan ders alan Kuruç, mezuniyetinin ardından Ankara Devlet Tiyatrolarında oyuncu olarak görev aldı.
Kuruç, 1962-1965 yılları arasında İngiltere’de rejisörlük eğitimi aldı. Usta sanatçı, Devlet Tiyatrolarında 100’den fazla oyunda oyuncu ve yönetmen olarak görev yaptı.
Hacettepe Üniversitesine bağlanan Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde öğretim üyeliğine getirilen Kuruç, burada 1987 yılında doçent, 1988’de profesör oldu.
Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü yapan Kuruç, 1999’da ABD’de Nazım Hikmet’in “Kuvayi Milliye” adlı eserini İngilizce olarak ABD’li oyuncularla sahneledi.
1987’de İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürlüğüne, 1988 yılında da Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğüne atanmasının ardından 1989’da Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne atanan sanatçı, 1998’e kadar bu görevi yürüttü.
1991 yılında Devlet Sanatçısı unvanını alan sanatçı, 2003 yılına kadar Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarında Profesör unvanıyla Tiyatro Ana Sanat Dalı öğretim üyeliğinde bulundu.
Kuruç, tiyatro dışında “Kurtlar Vadisi Pusu” başta olmak üzere bazı dizi filmlerde de rol aldı.
Benzer haberler
Featured
İran’ın eski lideri Hamaney için Tahran'da veda töreni düzenlendi
Lefkoşa Folklor Derneği 26. Kültür ve Sanat Günleri salı akşamı başlıyor
Venezuela'dan Türk arama kurtarma ekiplerine kahramanlık nişanı
Erhürman "Son derece sakiniz"
Amcaoğlu "Avrupa Birliği Kıbrıs Çözüm Destek Ofisi Daire Başkanı Giulia Bertezzolo ile belediyemizde bir araya geldik"
Gana'da meydana gelen sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 34'e yükseldi
Gazze'deki çocuklar 1000 gündür hayatta kalma savaşı veriyor
Karaoğlanoğlu Spor Oyunları ve Deniz Şenliği başladı
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 645'e yükseldi



