Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Karneler yarın dağıtılıyor Başbakan Üstel ile Azerbaycan Başbakanı Asadov görüştü İnönü, Türkmenköy ve Beyarmudu’nda bazı bölgelerde elektrik kesintisi yapılacak Öztürkler "Güney'in silahlanma faaliyetleri ile askeri iş birlikleri Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki dengeleri değiştirmeye yöneliktir" İsrailli bakan "Atılan her roket için Beyrut'ta 10 bina yıkılsın" Brezilya'da "bungee jumping" faciası: Halatı bağlamayı unutup 40 metreden attılar New York'tan çocuklara yapay zeka yasağı: İhlal başına 25 bin dolar ceza İsviçre nüfusun 10 milyonda sınırlandırılmasını oyluyor Nöbetçi eczaneler (14 Haziran 2026) Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi Lefkoşa'da yarın birçok bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek Patlayan roket için kritik karar Sevgi Atailer için acil kan aranıyor! İran "Mutabakat yarın olmasa da önümüzdeki günlerde olabilir" Elebaşı İtalya'da bulunan suç örgütüne operasyonda 33 zanlı tutuklandı Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor Çayönü'nde korkunç kaza: Mustafa Aslan hayatını kaybetti! Japonya'da doğurganlık oranı en düşük seviyeye geriledi Karneler yarın dağıtılıyor Başbakan Üstel ile Azerbaycan Başbakanı Asadov görüştü İnönü, Türkmenköy ve Beyarmudu’nda bazı bölgelerde elektrik kesintisi yapılacak Öztürkler "Güney'in silahlanma faaliyetleri ile askeri iş birlikleri Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki dengeleri değiştirmeye yöneliktir" İsrailli bakan "Atılan her roket için Beyrut'ta 10 bina yıkılsın" Brezilya'da "bungee jumping" faciası: Halatı bağlamayı unutup 40 metreden attılar New York'tan çocuklara yapay zeka yasağı: İhlal başına 25 bin dolar ceza İsviçre nüfusun 10 milyonda sınırlandırılmasını oyluyor Nöbetçi eczaneler (14 Haziran 2026) Yapay zekada soğuk savaş: ABD, Anthropic’e yabancı engeli getirdi Lefkoşa'da yarın birçok bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek Patlayan roket için kritik karar Sevgi Atailer için acil kan aranıyor! İran "Mutabakat yarın olmasa da önümüzdeki günlerde olabilir" Elebaşı İtalya'da bulunan suç örgütüne operasyonda 33 zanlı tutuklandı Gönyeli Darts Lions Kulübü, KTOÖD üyelerinin de kullanabileceği aktivite odası kurdu KAÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden sergi KKTC, Bakü'de "KKTC Kültür Günü" etkinliğiyle tanıtılıyor Çayönü'nde korkunç kaza: Mustafa Aslan hayatını kaybetti! Japonya'da doğurganlık oranı en düşük seviyeye geriledi
Dolar
Euro
Sterlin

Dışişleri Bakanlığı’ndan Tusk’a eleştiri

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Dışişleri Bakanlığı’ndan Tusk’a eleştiri

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği(AB) Konseyi Başkanı Tusk’ın Kıbrıs Güney Kıbrıs'ı kayıran tutumunun kabul edilmez olduğunu vurguladı ve bu tavırdan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın, 23 Şubat’ta 27 üye ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla gerçekleşen AB gayrıresmi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz bölgesinde sürdürmekte olduğu tek yanlı faaliyet ve haksız iddialara destek mahiyetindeki ifadelerinin teessüfle karşılandığı kaydedildi. Tusk’ın bahse konu açıklamasında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki Kıbrıs Türk tarafının rızasıyla devam eden varlığını ve çalışmalarını “yasadışı ihlaller” olarak tanımlamasının, bölge gerçekleri ve uluslararası hukuk ile bağdaşmadığı ifade edilen açıklamada, “Doğu Akdeniz’de en uzun sahillere sahip olan Türkiye açısından da, bir bölge devletinin haklarını keyfi şekilde yok saymaya kalkışan bu yaklaşım kabul edilemezdir” denildi. Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türkü’nü ve meşru haklarını unutmaya ve göz ardı etmeye devam etmesinin başka bir vahim husus olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Bu yaklaşım – yani Kıbrıs Türkü’nün iradesini görmezden gelme, Kıbrıslı Türklere de ait olduğunu herkesin kabul ettiği bu kaynaklardan bahsederken Kıbrıs Türk makamlarını dikkate almama, Kıbrıs Türk halkının haklarından bahsetmeme ve adını dahi anmama– AB’nin bunca yıldır sürekli tekrar etmekte olduğu hatalı yaklaşımın devamından, yanlışta ısrardan başka bir şey değildir.” Güney Kıbrıs'ın kayrılmasının, doğal kaynaklar ve Kıbrıs Türküne yönelik izolasyonun sona erdirilmesi çabalarına köstek yarattığı kaydedilen açıklamada, Kıbrıs Türklerinin rızası olmadan Güney Kıbrıs'a koşulsuz olarak Avrupa Birliği üyeliği sunulmasının “Kıbrıs Rum tarafını isteksizliğe ve çözümsüzlüğe daha da teşvik ettiği” kaydedildi. Açıklamada, “AB’nin doğal kaynaklar konusundaki bu son yaklaşımı bizleri benzer bir sonuca doğru hızla sürüklemektedir. Bu durumun bir an önce idrak edilmesini ve AB’nin – Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir ve adil bir yapının oluşmasını gerçekten arzu ediyorsa – bu haksız yaklaşımını terk etmesini bekliyoruz” denildi. Kıbrıs Türk halkının haklarından kesinlikle vazgeçmeyeceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Tusk’ın, Kıbrıslı Türklerin varlığından dahi söz etmeyen ve yalnızca Kıbrıs Rum tarafının doğal gaz kaynakları üzerindeki haklarından söz eden bir açıklamada bulunması kabul edilebilecek bir husus değildir. Ayrıca, AB’nin ‘dayanışma’ kavramından hareketle, sorgulama ihtiyacı duymadan, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’yi dinlemeden, gözü kapalı bir şekilde Rum tarafına vermekte olduğu destek, Kıbrıs Türk halkının gözünde saygınlığını daha da azaltmaktadır. AB yetkililerinin Kıbrıs Türk halkını ‘dayanışma’ kavramına dâhil etmiyor oluşunun yarattığı bu adaletsizliğin bir an önce sonlandırılması gerekmektedir.”

Benzer haberler

Featured
Karneler yarın dağıtılıyor 2026-06-14 10:57:00 Başbakan Üstel ile Azerbaycan Başbakanı Asadov görüştü 2026-06-14 10:51:00 İnönü, Türkmenköy ve Beyarmudu’nda bazı bölgelerde elektrik kesintisi yapılacak 2026-06-14 10:48:00 Öztürkler "Güney'in silahlanma faaliyetleri ile askeri iş birlikleri Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki dengeleri değiştirmeye yöneliktir" 2026-06-14 09:29:00 İsrailli bakan "Atılan her roket için Beyrut'ta 10 bina yıkılsın" 2026-06-14 08:53:00 Brezilya'da "bungee jumping" faciası: Halatı bağlamayı unutup 40 metreden attılar 2026-06-14 08:50:00 New York'tan çocuklara yapay zeka yasağı: İhlal başına 25 bin dolar ceza 2026-06-14 08:48:00 İsviçre nüfusun 10 milyonda sınırlandırılmasını oyluyor 2026-06-14 08:46:00 Nöbetçi eczaneler (14 Haziran 2026) 2026-06-14 08:33:00