Dimitriu "Türkiye, yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde Avrupa savunmasına katılması mümkün değil"

Voice Kıbrıs Haber
Kıbrıslı Rum Meclis Başkanı Annita Dimitriu, Türkiye’nin Güney Kıbrıs kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde Avrupa savunması ve güvenliğine ilişkin herhangi bir planlamaya katılmasının mümkün olmadığını savundu.
Alithia gazetesi Meclis Başkanı Annita Dimitriu’nun geçen cuma akşamı gerçekleştirilen “Vasrosha-Europe’s Enclosed City” isimli belgesel gösterimi sırasında Türkiye ile ilgili söylediklerine yer verdi.
Habere göre, etkinliğe Kıbrıslı Rum müzakereci Menelaos Menelau, sözde “Maraş Belediye Başkanı Simos Yoannu ve Başsavcı Yorgos Savvidis de katıldı.
Dimitriu etkinlikte yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin Güney Kıbrıs kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda Avrupa savunması ve güvenliğine yönelik herhangi bir planlamaya katılmasının mümkün olmadığı” mesajını gönderdi.
Kıbrıs sorunu ve Cenevre’deki genişletilmiş toplantı konusunda Dimitriu önlerinde bulunan zorluklar ve fırsatlardan bahsetti.
Dimitriu zorluklara karşın, (Cenevre)görüşmenin Kıbrıs sorununda bir adım ileriye gitme olanağını sağladığını belirtti.
Avrupa Komisyonu Başkanı ve Avrupa Konseyi Başkanı’nın, Kıbrıs sorununa etkin bir şekilde müdahale olunmasıyla ilgili BM Genel Sekreteri’ne yönelik ortak mektubunun önemine dikkati çeken Dimitriu, BM ve AB gibi uluslararası toplumun, Kıbrıs sorununda yaşayabilir ve işlevsel bir çözüm bulunması amacıyla müzakerelerin yeniden başlamasına destek vermesi gerektiğini ifade etti.
Dimitriu, kapalı Maraş bölgesi için ise BM Güvenlik Konseyi’nin 550 ve 789 sayılı kararlarını anımsatarak bunları ihlal edildiğini savundu.
Dimitriu, sözlerinin devamında şehrin tarihi ve kültürü açısından basit bir şehir olmadığını “adalet ve yeniden birleşmenin sembolü olduğunu, şehrin yasal sahiplerine geri verilmesinin de uluslararası toplumun borcunu teşkil ettiğini” belirtti.
Benzer haberler
Featured
Petrolde son 5 ayın rekoru kırıldı
Su sebili ve uzatma kablosu yangına neden oldu
Nöbetçi eczaneler (23 Ekim 2026)
Yola atılan 4 yaşındaki çocuk arabaya çarpıp yaralandı
LeBron James, 41 yaşında tarihi bir ilke imza attı
CTP Gönyeli Alayköy Belediye Meclis üyelerinin sıralaması kurayla belirlendi
40 milyar euroluk aile savaşı başladı
Savaşan “UBP'nin yarın yapılacak sıralama seçimini 50’den fazla YSK personeli denetleyecek”
Lefkoşa Yarı Maratonu nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatılacak




