Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
10.Sinde Ralli Sprintte zafer Bozalanlar-Evrensel ikilisinin Tayland Prensesi son yolculuğuna uğurlandı Minik öğrenciler öğrenim yılının son konserini verdi ABD’ye ait savaş uçağı Washington'da düştü İran'dan anlaşma açıklaması "Nükleer faaliyetler genişlemeyecek, yaptırım uygulanmayacak" YDÜ'de yapay zeka, dijital iyi oluş ve eğitimde dönüşüm konuları konuşuldu KKTC Beşiktaşlılar Derneği’nde başkan Mustafa Taş oldu KKTC polisi geçit vermedi: Beş ilçede asayiş ve trafik denetimi yapıldı! Palmas “SOFA anlaşması Fransa’ya açık çek değil” Aşırı ısınan balya makinesi yangına neden oldu: 10 dönüm arazi yandı! BM ve AB Kıbrıs sorununda yeni bir inisiyatif için üst düzeyde iş birliği yapıyor Hızını alamayan alkollü sürücü oto galeriye girdi! İncirli “Hayat pahalılığıyla mücadele ülkenin önündeki en önemli başlıklardan biri olacak” Geçitköy-Dörtyol ana yolunda korkutan kaza! DP, 2050 hedefleri kapsamında Küresel Temsil Ağı oluşturma çalışmalarını başlattı Türkiye'de üç ili sağanak ve dolu vurdu: Hasarın bilançosu ağır! Washington'daki sahne sanatları merkezinin isminden "Trump" ifadesi çıkarıldı Kuzey Kore "Nükleer silahlardan arınma, geri döndürülemez şekilde sonuçlanmış bir mesele" Trump "İran ile anlaşma bugün imzalanacak" “Modern Nicosia” Sergisi açıldı 10.Sinde Ralli Sprintte zafer Bozalanlar-Evrensel ikilisinin Tayland Prensesi son yolculuğuna uğurlandı Minik öğrenciler öğrenim yılının son konserini verdi ABD’ye ait savaş uçağı Washington'da düştü İran'dan anlaşma açıklaması "Nükleer faaliyetler genişlemeyecek, yaptırım uygulanmayacak" YDÜ'de yapay zeka, dijital iyi oluş ve eğitimde dönüşüm konuları konuşuldu KKTC Beşiktaşlılar Derneği’nde başkan Mustafa Taş oldu KKTC polisi geçit vermedi: Beş ilçede asayiş ve trafik denetimi yapıldı! Palmas “SOFA anlaşması Fransa’ya açık çek değil” Aşırı ısınan balya makinesi yangına neden oldu: 10 dönüm arazi yandı! BM ve AB Kıbrıs sorununda yeni bir inisiyatif için üst düzeyde iş birliği yapıyor Hızını alamayan alkollü sürücü oto galeriye girdi! İncirli “Hayat pahalılığıyla mücadele ülkenin önündeki en önemli başlıklardan biri olacak” Geçitköy-Dörtyol ana yolunda korkutan kaza! DP, 2050 hedefleri kapsamında Küresel Temsil Ağı oluşturma çalışmalarını başlattı Türkiye'de üç ili sağanak ve dolu vurdu: Hasarın bilançosu ağır! Washington'daki sahne sanatları merkezinin isminden "Trump" ifadesi çıkarıldı Kuzey Kore "Nükleer silahlardan arınma, geri döndürülemez şekilde sonuçlanmış bir mesele" Trump "İran ile anlaşma bugün imzalanacak" “Modern Nicosia” Sergisi açıldı
Dolar
Euro
Sterlin

"Devlet yurttaşlarına kime aşık olup kiminle evleneceğini dayatamaz"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
"Devlet yurttaşlarına kime aşık olup kiminle evleneceğini dayatamaz"

"Kıbrıs Cumhuriyeti" yurttaşlığı alamayan bir grup Kıbrıslı Türkün oluşturduğu "Kimliksizler" grubu cumartesi yapacakları eyleme destek ve katılım çağrısı yaptı.

Grup, eylem çerçevesinde 19 Kasım Cumartesi saat 09.30’da Ledra Palace’te buluşup, Güney Kıbrıs'ta Rum Yönetimi İçişleri Bakanlığına yürüyecek.

Dayanışma Evi’nde bugün düzenlenen basın toplantısında grup adına Görkem Tümkan ve Serdar Tarın, ve Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösteren Eşitlik Destek Irkçılık Karşıtı Hareketi (KISA) Başkanı Doros Polycarpou konuşma yaptı.

Konuşmalarda, Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlığı hakkına sahip olan ama yurttaşlık alamayan Kıbrıslı Türklerin sistemli bir ayrımcılığa maruz kaldığı belirtilerek, Rum Yönetimi’ne, insan hakkı ihlali olarak tanımladıkları bu uygulamadan vazgeçmesi çağrısında bulunuldu.

Avukatları aracılığıyla yasal ve yargısal yollarla mücadelelerini sürdürmeye devam edecekleri dile getirilen konuşmalarda, konuyu sokağa, uluslararası platformlara ve İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacakları belirtildi.

-Tümkan

Görkem Tümkan, Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlığı hakkına sahip olan ama bu yurttaşlığı alamayan Kıbrıslı Türkler ve aileleri olarak sistemli bir ayrımcılığa maruz kaldıklarını söyleyerek, “En temel insan haklarımızın ihlal edildiğini duyurmak için bir eylem düzenliyoruz” dedi.

Tümkan, cumartesi günü konunun muhatabı olan Rum Yönetimi İçişleri Bakanlığı’na yürüneceğini ve orada basın açıklamasıyla sona ereceğini söyledi.

Siyasi, bürokratik ve hukuksal yöntemlerle verdikleri mücadelenin devam edeceğini belirten Tümkan, ancak daha etkili bir yöntem olan eylem yapmanın da vaktinin geldiğine inandıklarını kaydetti. Tümkan, “Barışçıl şekilde, iki toplumlu olarak düzenleyeceğimiz bu eylemin barış mücadelesine de katkıda bulunacağını ve ada halklarının ortak yaşama arzusuna hizmet edeceğini umuyoruz” dedi.

Tüm insan hakları savunucularını eyleme katılmaya çağıran Tümkan, “Karma evlilik suç değildir diyerek yola çıktık ve bize kesilen bu haksız cezaya isyan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

-Tarın

Serdar Tarın da konuşmasında, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığının Kıbrıslı Türkler açısından taşıdığı öneme değinerek, uluslararası geçerliliği olan bir kimlik ve pasaporta sahip olarak seyahat, eğitim, sağlık, iş bulma gibi konularda imkan sağladığını belirtti.

Vatandaşlığın, aile bütünlüğü bakımından da anne, baba ve çocukların aynı vatandaşlık imkânlarına, örneğin aynı havalimanından seyahat etme şansına sahip olması noktasında önem kazandığını dile getiren Tarın, “Hükümet karma evliliklerden doğan çocuklara keyfi ve hukuk dışı bir şekilde vatandaşlık vermiyor” ifadelerini kullandı.

Anne veya babadan biri yurttaş olduğunda yasal olarak vatandaşlık hakkına sahip olduklarını dile getiren Tarın, çağdaş bir devletin kanun önünde eşitlik ilkesine göre davranmak zorunda olduğunu kaydetti.

Tarın, “Bu ayrımcılık Kıbrıslı Türklere yapıldığı gibi, Asyalı ve Afrikalı biriyle evlenen Kıbrıslı Elenlerin çocuklarına da yapılmakta. Açıkça ırkçı olan bu yaklaşım kabul edilemez. Devlet yurttaşlarına kime aşık olup kiminle evleneceğini dayatamaz” diye konuştu.

Seyahat etme özgürlükleri ve eğitim haklarının ellerinden alındığını söyleyen Tarın, “Evrensel bir çocuk hakkı olan ve BM tarafından da korunan vatansız kalmama ilkesi de Kıbrıs Cumhuriyeti devleti tarafından ihlal ediliyor. Binlerce Kıbrıslı Türk çocuk sadece KKTC kimliğine sahiptir ve uluslararası alanda vatansız durumdadır” dedi.

Avukatları aracılığıyla yasal ve yargısal yollarla mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerini dile getiren Tarın, konuyu sokağa, uluslararası platformlara ve İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını söyledi.

Tarın, Rum Yönetimi’ne uygulamadan vazgeçmeleri çağrısında bulundu.

-Polycarpou

KISA Başkanı Doros Polycarpou da cumartesi yapılacak eyleme desteklerini açıklayarak, insan haklarını savunan herkese katılım çağrısında bulundu.

KISA olarak her türlü ayrımcılığa karşı olduklarını söyleyen Polycarpou, ayrımcılığın ve hukuk dışılığın “kabul edilemez” olduğunu ve insan haklarının ihlal edilmesi anlamına geldiğini belirtti.

Toplantıda, destek veren örgütlerin şunlar olduğu açıklandı:

“Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı, KTAMS, KTÖS, Bağımsızlık Yolu, Kıbrıs Sosyalist Partisi, KISA; Anonim Gençlik Örgütü, Kadım Eğitim Kolektifi, Baraka Kültür Merkezi”

Benzer haberler

Featured
10.Sinde Ralli Sprintte zafer Bozalanlar-Evrensel ikilisinin 2026-06-14 19:59:00 Tayland Prensesi son yolculuğuna uğurlandı 2026-06-14 19:54:00 Minik öğrenciler öğrenim yılının son konserini verdi 2026-06-14 19:23:00 ABD’ye ait savaş uçağı Washington'da düştü 2026-06-14 19:10:00 İran'dan anlaşma açıklaması "Nükleer faaliyetler genişlemeyecek, yaptırım uygulanmayacak" 2026-06-14 18:00:00 YDÜ'de yapay zeka, dijital iyi oluş ve eğitimde dönüşüm konuları konuşuldu 2026-06-14 17:53:00 KKTC Beşiktaşlılar Derneği’nde başkan Mustafa Taş oldu 2026-06-14 17:41:00 KKTC polisi geçit vermedi: Beş ilçede asayiş ve trafik denetimi yapıldı! 2026-06-14 17:34:00 Palmas “SOFA anlaşması Fransa’ya açık çek değil” 2026-06-14 17:31:00