Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Akaryakıt fiyatlarına bir ay olmadan ikinci zam! KTTB “Batı Nil Virüsü’ne karşı mücadelede sivrisinek kontrolü esas” Gemi faciasının araştırılması amacıyla Meclis'te araştırma komitesi kuruldu Cumartesi günü iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek İncirli “Bu kadar sarsıcı bir olaydan sonra her şey aynıymış gibi devam etme hakkımız yoktur” Arıklı "Limandaki kalabalık dolduruşa getirildi, ölüm üzerinden siyaset yapıldı" Barçın "Fırsatçılık kokan yasa, ülke gündemi ve yaşanılan acılar üzerine uygun değil" Karaoğulları "Türkiye'den getirilen 25 öğretmen, buradaki binlerce öğretmen adayına hakarettir" Savaşan “Karma oy sistemi suistimal edilerek ‘sektör’ oluşturuldu" Girne'de feci kaza: Otobüsün çarptığı kadın yaya yoğun bakımda! Oğuz “Sorumlu kim varsa bedelini ödeyecek” Yeditepe Üniversitesi kontenjanları için başvurular yarın başlıyor Özel, Erdoğan’a 800 bin lira tazminat ödeyecek Kimliksizler Derneği’nden Hristodulidis’e “gerçekleri söyleyin” çağrısı… Medya Etik Kurulu’nun yeni üyeleri atandı KTOEÖS’ten öğrenci taşımacılığında sistem çağrısı Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi oyçokluğuyla kabul edildi Hristodulidis Herzog’u kabul etti İncirli "Seçime giderken seçim yöntemi değiştirilmez" Üstel “Üçüncü gemi pazar akşamı adada olacak” Akaryakıt fiyatlarına bir ay olmadan ikinci zam! KTTB “Batı Nil Virüsü’ne karşı mücadelede sivrisinek kontrolü esas” Gemi faciasının araştırılması amacıyla Meclis'te araştırma komitesi kuruldu Cumartesi günü iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek İncirli “Bu kadar sarsıcı bir olaydan sonra her şey aynıymış gibi devam etme hakkımız yoktur” Arıklı "Limandaki kalabalık dolduruşa getirildi, ölüm üzerinden siyaset yapıldı" Barçın "Fırsatçılık kokan yasa, ülke gündemi ve yaşanılan acılar üzerine uygun değil" Karaoğulları "Türkiye'den getirilen 25 öğretmen, buradaki binlerce öğretmen adayına hakarettir" Savaşan “Karma oy sistemi suistimal edilerek ‘sektör’ oluşturuldu" Girne'de feci kaza: Otobüsün çarptığı kadın yaya yoğun bakımda! Oğuz “Sorumlu kim varsa bedelini ödeyecek” Yeditepe Üniversitesi kontenjanları için başvurular yarın başlıyor Özel, Erdoğan’a 800 bin lira tazminat ödeyecek Kimliksizler Derneği’nden Hristodulidis’e “gerçekleri söyleyin” çağrısı… Medya Etik Kurulu’nun yeni üyeleri atandı KTOEÖS’ten öğrenci taşımacılığında sistem çağrısı Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi oyçokluğuyla kabul edildi Hristodulidis Herzog’u kabul etti İncirli "Seçime giderken seçim yöntemi değiştirilmez" Üstel “Üçüncü gemi pazar akşamı adada olacak”
Dolar
Euro
Sterlin

'Cumhurbaşkanımızın Genel Sekreter ile kurduğu iyi diyalog son derece önemli'

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
'Cumhurbaşkanımızın Genel Sekreter ile kurduğu iyi diyalog son derece önemli'
Reklam

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Özel Temsilcisi Erhan Erçin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 25 Kasım Berlin açıklamasında yer alan stratejik anlaşma kavramının, bundan sonraki müzakere sürecinin öncekilerden farklı, sonuç odaklı olacağının, ucu açık olmayacağının en önemli göstergesi olduğunu vurguladı.

Özel Temsilci Erçin, Berlin açıklamasında yer alan yeni unsurları sıralarken, “Sayın Genel Sekreter önümüzdeki sürecin aşamalandırılmış, yapılandırılmış bir programı olacağını, yol haritasının bizzat kendi tarafından tasarlanacağını taahhüt etmiştir” dedi.
Ara bölgede yıllarca uzayıp giden eski müzakere tarzı yerine artık öncekilerden farklı yeni bir sürecin söz konusu olacağını, stratejik bir anlaşma hedefiyle hareket edileceğini ifade etti. Erçin, Genel Sekreter’in en üst düzeydeki pozisyonuyla yaptığı açıklamayla, BM açısından Kıbrıs konusundaki siyasi eşitlik ve siyasi eşitliğin temel unsurları konusunu da netleştirdiğini belirtti. Haber Kıbrıs’ta Mete Tümerkan ile Hüseyin Ekmekçi’nin sorularını yanıtlayan Erhan Erçin, 2004 Annan Planı sonrasında müzakere sürecinin başlayabilmesi için 4 yıl kaybedildiğini anımsattı. Erçin, 5’li için öngörülen sürenin Talat-Hristofyas görüşmelerinin bitmesinin ardından ortak açıklamanın elde edilmesine kadar geçen ikinci 4 yılla kıyaslandığında, ilgili tüm tarafların gündemleri açısından anlaşılır ve makul olduğunu vurguladı. Öngörülen 5’li konferansa kadar geçecek sürenin Kıbrıs Rum tarafına bir hediye olduğu yorumlarının yapıldığının anımsatılması üzerine Erçin, Kıbrıs Rum tarafına verilen bir hediye varsa onun da tek yanlı AB üyeliği olduğunu söyledi. Erçin, “Bizim için kritik nokta BM ile uyumu bozmamaktır. Crans Montana sonrasındaki süreçte BM, en istikrarlı ve en tutarlı tarafın Kıbrıs Türk tarafının olduğunu çok net bir şekilde görerek, Genel Sekreter düzeyinde çözümün aciliyetini vurgulayarak çözüm sürecine yeniden angaje olmuştur” dedi. Kıbrıs sorunun çözümsüzlüğünün yükünün Kıbrıs Türk tarafının sırtında olduğunu ifade eden Erhan Erçin, “Genel Sekreter ‘reflection period’ diyerek tarafları değerlendirmeye davet etti. O süreçte çok farklı şeyler ortaya atıldı, farklı farklı modeller konuşuldu. Bu süreçte Cumhurbaşkanlığı’nın aktif olmadığı yönündeki eleştiriler son derece yanlıştır. Bu süreçte Genel Sekreter’in görevlendirdiği Lute ile çalışıldı, önemli aktörlerin büyükelçileri ve diplomatlarıyla, Genel Sekreter ile görüşüldü. Kıbrıs Türk tarafını ısrarlı, istikrarlı ve kararlı duruşu tartışma kaldırmaz. Cumhurbaşkanımızın Genel Sekreter ile kurduğu iyi diyalog son derece önemlidir. Uluslararası toplumun federal çözüm modeline ilişkin tutumu ortadadır. Crans Montana’da yaşanan kırılmanın ardından yürütülen bu istikrarlı çalışmalar bizi 25 Kasım’daki toplantıya ve BM Genel Sekreteri’nin son derece olumlu Berlin açıklamasına, önceki zaman kayıplarıyla kıyaslanacak olursa çok daha hızlı götürdü” dedi. (CB)

Benzer haberler

Featured
Akaryakıt fiyatlarına bir ay olmadan ikinci zam! 10 Eyl 2026 22:32 KTTB “Batı Nil Virüsü’ne karşı mücadelede sivrisinek kontrolü esas” 10 Eyl 2026 22:21 Gemi faciasının araştırılması amacıyla Meclis'te araştırma komitesi kuruldu 10 Eyl 2026 22:18 Cumartesi günü iki bölgeye 2 saat elektrik verilemeyecek 10 Eyl 2026 22:11 İncirli “Bu kadar sarsıcı bir olaydan sonra her şey aynıymış gibi devam etme hakkımız yoktur” 10 Eyl 2026 22:08 Arıklı "Limandaki kalabalık dolduruşa getirildi, ölüm üzerinden siyaset yapıldı" 10 Eyl 2026 22:01 Barçın "Fırsatçılık kokan yasa, ülke gündemi ve yaşanılan acılar üzerine uygun değil" 10 Eyl 2026 21:55 Karaoğulları "Türkiye'den getirilen 25 öğretmen, buradaki binlerce öğretmen adayına hakarettir" 10 Eyl 2026 21:49 Savaşan “Karma oy sistemi suistimal edilerek ‘sektör’ oluşturuldu" 10 Eyl 2026 21:21