Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Tuncay Çağatay Belgeseli büyük ilgi gördü KTÖS “En az 44 okulda eğitim ve inşaat faaliyetleri eş zamanlı yürütülecek” İngiliz üsleri kaçak pulya avını İHA ve diğer elektronik sistemlerle önleyecek Nöbetçi eczaneler (20 Ağustos 2026) Fransa ile Güney Kıbrıs arasında ortak tatbikat yapıldı Türkiye Emniyet Genel Müdürü Ali Fidan, PGM’yi ziyaret etti Trump, yıl sonuna doğru Kuzey Kore lideri Kim ile görüşebileceğini açıkladı Petrol fiyatları güne yüzde 0,2 artışla başladı “Financial Times” gazetesinin İran’ın Güney Kıbrıs’a saldırabileceği haberi gündemde Endonezya'da bir deprem daha Letimbiotis “Fransa’nın katılımı GSI’ye teknik, jeopolitik ve diplomatik boyutuna katma değer katıyor” Türkiye'nin nüfusu belli oldu Bengihan “Genel ve yerel seçimlerin aynı tarihte yapılması mümkün değil” Pazar günü Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı geçici olarak trafiğe kapatılacak Gazimağusa'da 1 kilodan fazla uyuşturucu ele geçirildi! 100 yaşını aşan bireylerin bağışıklık sisteminde kanserle mücadele eden hücrelerin arttığı tespit edildi İskele'de trafik kazası: Alkollü sürücü tutuklandı! Her Daim Doğa Dostları, kum bitkileri ve kaplumbağa yumurtlama alanları gözlem etkinliği düzenliyor Balıkçılık koruma alanlarının sınırları şamandıralarla belirlendi ABD'nin kamu borcu ilk kez 40 trilyon doları aştı Tuncay Çağatay Belgeseli büyük ilgi gördü KTÖS “En az 44 okulda eğitim ve inşaat faaliyetleri eş zamanlı yürütülecek” İngiliz üsleri kaçak pulya avını İHA ve diğer elektronik sistemlerle önleyecek Nöbetçi eczaneler (20 Ağustos 2026) Fransa ile Güney Kıbrıs arasında ortak tatbikat yapıldı Türkiye Emniyet Genel Müdürü Ali Fidan, PGM’yi ziyaret etti Trump, yıl sonuna doğru Kuzey Kore lideri Kim ile görüşebileceğini açıkladı Petrol fiyatları güne yüzde 0,2 artışla başladı “Financial Times” gazetesinin İran’ın Güney Kıbrıs’a saldırabileceği haberi gündemde Endonezya'da bir deprem daha Letimbiotis “Fransa’nın katılımı GSI’ye teknik, jeopolitik ve diplomatik boyutuna katma değer katıyor” Türkiye'nin nüfusu belli oldu Bengihan “Genel ve yerel seçimlerin aynı tarihte yapılması mümkün değil” Pazar günü Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı geçici olarak trafiğe kapatılacak Gazimağusa'da 1 kilodan fazla uyuşturucu ele geçirildi! 100 yaşını aşan bireylerin bağışıklık sisteminde kanserle mücadele eden hücrelerin arttığı tespit edildi İskele'de trafik kazası: Alkollü sürücü tutuklandı! Her Daim Doğa Dostları, kum bitkileri ve kaplumbağa yumurtlama alanları gözlem etkinliği düzenliyor Balıkçılık koruma alanlarının sınırları şamandıralarla belirlendi ABD'nin kamu borcu ilk kez 40 trilyon doları aştı
Dolar
Euro
Sterlin

CTP ile DİSİ heyetleri görüştü

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
CTP ile DİSİ heyetleri görüştü
Reklam

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Güney Kıbrıs’taki siyasi partilerden Averof Neofytou başkanlığındaki DİSİ heyetiyle bu sabah bir görüşme gerçekleştirdi.

CTP’den yapılan yazılı açıklamaya göre Parti Genel Merkezi’nde saat 10.00’da başlayan görüşmede, beş artı BM toplantısı çerçevesinde Kıbrıs sorunuyla ilgili yaşanmakta olan gelişmeler, AB’den aşı temini, İngiliz yurttaşlarının güneyden kuzeye geçişi konusunda yaşanması muhtemel sorunlar, hellim tescili ve hellim ile zeytinyağının Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde ihracatı ile ilgili konular ele alındı.

Görüşmede CTP adına Genel Başkan Tufan Erhürman, Dış İlişkiler Sekreteri ve Girne milletvekili Fikri Toros, Örgütlenme Sekreteri ve Mağusa milletvekili Asım Akansoy ile Yerel Yönetimler Sekreteri Fikri Toros yer alırken, DİSİ’den Genel Başkan Averof Neofytou ve heyet üyeleri Charalambos Stavrides ile Giorgios Georgiou hazır bulundu.

Görüşmenin ardından iki parti lideri açıklama yaptı.

SİYASİ EŞİTLİK …

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, DİSİ Genel Başkanı Averof Neofytou ve ekibiyle yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini, beş artı BM toplantısı öncesinde, BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde iki toplumlu, iki bölgeli federasyonda siyasi eşitliğin olmazsa olmaz niteliğinin altını çizdiklerini aktardı.

Erhürman, desantralize federasyon formülünde de federal devlet düzeyinde dönüşümlü başkanlık ve en az bir olumlu oy ilkelerinin vazgeçilmez olduğunu vurguladıklarını belirtti.

AŞILARIN KUZEYE TEMİNİ

Görüşmede aşılar konusunu da gündeme getirdiklerini dile getiren Erhürman, AB’den temin edilen aşıların Kıbrıs Türk halkına ayrılması gereken kısmının şu ana kadar ciddi oranda bir eksiklikle kuzeye gönderildiğini ve DİSİ’nin bu konuda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni uyarması gerektiği noktasındaki görüşlerini de paylaştıklarını belirtti.

Hellim tescili ve eş zamanlı olarak hellimin Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde ihracatının da görüşmede ele alındığını söyleyen Erhürman, Kıbrıslı Türk ve Rumların ortak değeri olan hellim konusunda Onuncu Protokol’e uygun bir çözüm bulunması amacıyla ortak girişimde bulunmanın önemine dikkat çektiklerini açıkladı.

YEŞİL HAT TÜZÜĞÜ KAPSAMINDAKİ İHRACAT

Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında ihracatının önünde AB Hukuku çerçevesinde bir engel bulunmadığı AB organları tarafından da teyit edilen işlenmiş gıdalar, özellikle işlenmiş zeytin ve zeytinyağı konusunda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından konulan engellerin bir an önce kaldırılması konusundaki hassasiyetlerini de görüşmede dile getirdiklerini belirten Erhürman, Neofytou’dan bu yönde girişim yapmasını istediklerini söyledi.

İNGİLİZ TURİSTLERİN KUZEYE GEÇİŞLERİNDE YAŞANABİLECEK SORUNLAR AKTARILDI

Son günlerde gündeme gelen kuzeyde ikamet edenler ve Kıbrıslı Türk olup da KKTC vatandaşlığı taşımayanlar dahil İngiliz vatandaşlarının güneyden kuzeye geçişleri konusunda yaşanması muhtemel sorunları da Neofytou ve ekibiyle paylaştıklarını aktaran Erhürman, bu konuda da gerekli girişimlerin gecikmeksizin yapılmasının yaşamsallığını muhataplarına aktardıklarını belirtti.

Erhürman, yaptığı açıklamada, DISI ile beş artı BM toplantısı öncesinde kısa bir süre sonra yeniden bir araya gelmek konusunda görüş birliğine vardıklarını da söyleyerek, bu görüşmelerin sürdürülmesinin hem Kıbrıs sorununun kapsamlı çözüme ulaştırılması, hem de iki toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından son derece olumlu olduğunun altını çizdi.

Voice Kıbrıs Haber

Benzer haberler

Featured
Tuncay Çağatay Belgeseli büyük ilgi gördü 20 Ağu 2026 14:26 KTÖS “En az 44 okulda eğitim ve inşaat faaliyetleri eş zamanlı yürütülecek” 20 Ağu 2026 14:14 İngiliz üsleri kaçak pulya avını İHA ve diğer elektronik sistemlerle önleyecek 20 Ağu 2026 14:08 Nöbetçi eczaneler (20 Ağustos 2026) 20 Ağu 2026 14:01 Fransa ile Güney Kıbrıs arasında ortak tatbikat yapıldı 20 Ağu 2026 13:52 Türkiye Emniyet Genel Müdürü Ali Fidan, PGM’yi ziyaret etti 20 Ağu 2026 13:20 Trump, yıl sonuna doğru Kuzey Kore lideri Kim ile görüşebileceğini açıkladı 20 Ağu 2026 13:02 Petrol fiyatları güne yüzde 0,2 artışla başladı 20 Ağu 2026 12:58 “Financial Times” gazetesinin İran’ın Güney Kıbrıs’a saldırabileceği haberi gündemde 20 Ağu 2026 12:53