Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Bitcoin fiyatları düşüşte Bengihan, sendikaların önümüzdeki hafta eylemlilik süreci başlatma kararı aldığını duyurdu Güney Kıbrıs ile Fransa arasındaki SOFA Anlaşması bugün imzalandı Meteoroloji Dairesi 9-15 Haziran tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı 31 Ekim’e kadar ateş yakmak yasak Hristodulidis "Kıbrıs sorunundaki gelişmeler konusunda ihtiyatlı iyimserim" Stelios İki Toplumlu İş Birliği Ödülleri sahiplerini buldu: 18 girişimciye 500 bin Euro destek Çalıştığı iş yerinden yüklü miktarda para çaldı, ülkeye giriş yaptığı sırada tutuklandı! Holguin “5+1 toplantı temmuz veya ağustos ayında olabilir” Mevlevi'de çıkan yangında 3 dönümlük aralan zarar gördü! İran'da tüm uçuşlar ikinci bir duyuruya kadar iptal edildi Holguin- Erhürman görüşmesinde Kıbrıs sorunu ve yaratıcı önlemler ele alındı Ziyamet’teki ev yangınının kundaklama olduğu ortaya çıktı, 1 kişi tutuklandı! Park yerinden ana yola çıkan alkollü sürücü kaza yaptı! Nöbetçi eczaneler (8 Haziran 2026) Nükleer alarm: Savaş başlıkları depolardan çıkarılıyor Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, 22. Kıbrıs Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapacak Mayıs ayı açlık sınırı açıklandı! Erhürman – Holguin görüşmesi başladı Çavuşoğlu “KKTC, bir eğitim adası olma vizyonuyla hareket ediyor” Bitcoin fiyatları düşüşte Bengihan, sendikaların önümüzdeki hafta eylemlilik süreci başlatma kararı aldığını duyurdu Güney Kıbrıs ile Fransa arasındaki SOFA Anlaşması bugün imzalandı Meteoroloji Dairesi 9-15 Haziran tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı 31 Ekim’e kadar ateş yakmak yasak Hristodulidis "Kıbrıs sorunundaki gelişmeler konusunda ihtiyatlı iyimserim" Stelios İki Toplumlu İş Birliği Ödülleri sahiplerini buldu: 18 girişimciye 500 bin Euro destek Çalıştığı iş yerinden yüklü miktarda para çaldı, ülkeye giriş yaptığı sırada tutuklandı! Holguin “5+1 toplantı temmuz veya ağustos ayında olabilir” Mevlevi'de çıkan yangında 3 dönümlük aralan zarar gördü! İran'da tüm uçuşlar ikinci bir duyuruya kadar iptal edildi Holguin- Erhürman görüşmesinde Kıbrıs sorunu ve yaratıcı önlemler ele alındı Ziyamet’teki ev yangınının kundaklama olduğu ortaya çıktı, 1 kişi tutuklandı! Park yerinden ana yola çıkan alkollü sürücü kaza yaptı! Nöbetçi eczaneler (8 Haziran 2026) Nükleer alarm: Savaş başlıkları depolardan çıkarılıyor Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, 22. Kıbrıs Tiyatro Festivali’nde prömiyer yapacak Mayıs ayı açlık sınırı açıklandı! Erhürman – Holguin görüşmesi başladı Çavuşoğlu “KKTC, bir eğitim adası olma vizyonuyla hareket ediyor”
Dolar
Euro
Sterlin

Çözüm ve Barış Platformu Anastasiades ile görüştü

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Çözüm ve Barış Platformu Anastasiades ile görüştü

Çözüm ve Barış Platformu Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades ile görüştü.

Görüşme sonrası açıklama yapan Platform yetkilileri liderlerden “Bu krizin nedenleri ne olursa olsun aşılamaması durumunda adanın tümünün ve her iki toplumun tümden kaybedebilineceğini öngörerek hareket edilmesini” istedi. Müzakere sürecinin yaşadığı kriz nedeniyle her iki liderden de görüşme talep eden platform yarın sabah 10.00'da Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile görüşecek.

Geçen hafta yaşanılan kriz, yarın liderler arasında önceden belirlenen görüşmenin yapılmaması ile sonuçlanmıştı. Bugün Anastasiedes ile yapılan görüşmede söz alan Esra Aygın ve Okan Dağlı şöyle konuştu: “Bugün gelinen noktadan mutlu değiliz, herhangi bir liderin haklı ya da haksız olarak gösterilmesinin sorunun çözümüne katkı yapmayacaktır. İki liderin iki yıl boyunca sarfettikleri çaba ve son günlere kadar gösterdikleri iyi niyetin tümden boşa çıkması ve bunun iki toplumun fertlerini olumsuz etkilemesiyle karşı karşıyayız.

Bu krizin nedenleri ne olursa olsun aşılamaması durumunda adanın tümünün ve her iki toplumun tümden kaybedilebileceği öngürülerek hareket edilmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde başka sıkıntıların da yaşanabileceğini düşünerek iki toplumun daha fazla güven bunalımı yaşamaması için mutlaka bu yönde adımlar atılması gerektiğine inanıyoruz."

Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis ise krize neden olan 67 yıl önceki Plebisit yıldönümünün okullarda anılmasına yönelik meclis kararına kendisinin hemen tepki gösterdiğini ve Kıbrıslı Türklerin hassasiyetini anladığını ifade etti. Kararın ardından Rum Ulusal Konseyini toplayarak Enosis'in reddedildiğini Federal Çözüm lehine konseyde karar ürettiklerini sözlerine ekledi.

Hem meclis kararından hoşnutsuzluğunu hem de Ulusal Konseyin Enosis'i dışlayan kararını defalarca kamuoyunda ifade ettiğinin altını çizdi. Anastasiades ayrıca Kıbrıslı Rumlar arasında defalarca yapılan ve sonuç olarak Federal Kıbrıs ile Kıbrıs Cumhuriyeti'nin seçenek olarak anketlere yansıdığını, hiçbir zaman Enosis'in Kıbrıslı Rumların seçeneği olmadığını hatırlattı.

Krizin aşılması ve görüşme sürecinin tekrar başlaması için elinden gelen katkıyı koymaya devam etmek istediğini de belirtti. Bu yaşanılanların 22 aylık emekle bağdaşmadığını, mutlaka aşılması gerektiğini ve Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı'nın da federal çözüme inandığını defalarca vurguladı.

 

Benzer haberler

Featured
Bitcoin fiyatları düşüşte 2026-06-08 20:34:00 Bengihan, sendikaların önümüzdeki hafta eylemlilik süreci başlatma kararı aldığını duyurdu 2026-06-08 20:16:00 Güney Kıbrıs ile Fransa arasındaki SOFA Anlaşması bugün imzalandı 2026-06-08 19:25:00 Meteoroloji Dairesi 9-15 Haziran tarihlerini kapsayan hava tahmin raporunu açıkladı 2026-06-08 19:04:00 31 Ekim’e kadar ateş yakmak yasak 2026-06-08 18:57:00 Hristodulidis "Kıbrıs sorunundaki gelişmeler konusunda ihtiyatlı iyimserim" 2026-06-08 18:40:00 Stelios İki Toplumlu İş Birliği Ödülleri sahiplerini buldu: 18 girişimciye 500 bin Euro destek 2026-06-08 17:59:00 Çalıştığı iş yerinden yüklü miktarda para çaldı, ülkeye giriş yaptığı sırada tutuklandı! 2026-06-08 17:29:00 Mevlevi'de çıkan yangında 3 dönümlük aralan zarar gördü! 2026-06-08 17:06:00