COP31 Konferansı’nda Türkiye’den “sürpriz” beklentisi

Voice Kıbrıs Haber
Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’in, Antalya’da kasım ayında gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 31. Taraflar Konferansı’na (COP31) katılması konusu Rum basınında yer almaya devam ediyor.
Fileleftheros gazetesi Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’in Antalya’daki zirveye katılacağına dair açıklama yapmasıyla Türkiye’nin konferans için “sürpriz” hazırladığını savundu.
Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın da Antalya’daki konferansta yer almasını sağlamaya çalıştığını savunan gazete, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin gerek BM gerekse Avrupa Birliği ile açık temas halinde olduğunu belirtti.
Gazete, Brüksel’in yüksek düzeyde, Ankara’ya “sürprizlerden kaçınması” için telkinlerde bulunduğunu savundu.
Türkiye’nin kriz veya herhangi bir sorun çıkmaması için herhangi bir hamlede bulunmayacağına dair teyitte bulunduğunu ancak buna “inanılmadığını” iddia etti.
Tüm belirtilerin “sürprizlere” hazırlandığı yönünde olduğunu iddia eden gazete, iyi haber alan kaynaklara dayanarak Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ise herhangi bir “sürprizi” göğüslemeye de hazır olduğunu yazdı.
Kathimerini gazetesi ise “Erhürman’ın, COP31 Zirvesine Katılmasıyla İlgili Lefkoşa Alarmda” başlıklı haberinde Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın COP31 zirvesine katılması konusunda gergin bir bekleyiş içerisinde olduğunu yazdı.
Zirveyi organize eden Türkiye’nin en azından şu ana kadar Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın katılιm şekli konusunda ΑΒ’ye herhangi bir taahhütte bulunmuş gibi görünmediğini yazan gazete, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın, Avrupa Konseyi toplantısında, “Türkiye’ye yönelik müdahalede bulunmadığını ancak Komisyon temsilciliğinden Cumhurbaşkanı Erhürman’ın katılımı konusunda, salonda ve resmi yemekte yer almaksızın, özel davetli statüsüne sahip olacağına dair bilgi aldığını” dile getirdiğini belirtti.
Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’in, Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın zirveye davet edilmesi konusunda Avrupa Konseyi toplantısında yapmış olduğu açıklamalar ile Kallas’ın açıklamasının yer aldığı tutanaklara da geniş bir şekilde yer verirken, Kallas’ın başka Hristodulidis’in ise başka şeyler söylediğine dikkati çekti.
Habere göre Hristodulidis kendisinin aldığı davetin, diğer AB üyesi devletlerin aldığı davetin aksine, “isimsiz ve boş kağıt” olduğunu ifade etti.
Kallas, Güney Kıbrıs’ın davet edilmesi için çalıştıklarını ancak başka kimlerin katılacağı konusunu gündeme getirmediklerini söyledi.
Gazete Hristodulidis ile Avrupalı yetkililer arasında yaşanan diyaloğa geniş bir şekilde yer verdi.
Benzer haberler
Featured
Trafik denetimlerinde 21 araç trafikten men edildi, 1 sürücü tutuklandı
Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu’nda dereceye giren koşuculara ödülleri verildi
Yılmazköy'deki bir ağıl ve ambarda yangın meydana geldi
Girne’de batan gemiden kurtulan anne kızına vermeyi düşündüğü "Deniz" isminden vazgeçti
Dört ayrı trafik kazasında 3 kişi yaralandı
Denktaş “Evimdeyim. Gideceğim başka ev yok”
Girne'de trafik kazası: 41 yaşındaki motosiklet sürücüsü ağır yaralandı!
Ülker Lefkoşa Yarı Maratonu Çocuk Koşusu tamamlandı, 4 kilometrelik Halk Koşusu başladı
Champi Tayfunu nedeniyle 60 binden fazla kişi tahliye edildi




