Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
En fazla yağış Esentepe’de kaydedildi Ellinas “Kronos’tan elde edilecek kazanç çok az” İklim değişikliği küresel sağlık acil durumu: Lancet raporu tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi Kıbrıs Tarım-Gıda Forumu 3-5 Kasım’da düzenlenecek Anthropic 12 saatten kısa bir sürede yapay zeka girişimi tarafından hacklendi Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi’nden sarı uyarı Eklektik Manifest 2, 30 Ekim’de başlıyor Artan yakıt maliyetleri lüks yolcu gemisini vurdu: Kamboçya'da mahsur kaldılar Orta Doğu’daki gerilim petrol fiyatlarını yükseltti New York'taki müzayedede Nanotyrannus iskeleti 47,3 milyon dolara satıldı Tatar "Doğu Akdeniz’deki doğal gaz Avrupa’ya Türkiye üzerinden taşınabilir" Küresel piyasalarda "yapay zeka" rallisi TAM Parti 50 milletvekili adayını açıkladı ÖSYM'nin 2027 sınav takvimi belli oldu İsrail seçimlerinde neler oluyor? İşte 3 senaryo İran'a yeni saldırı olacak mı? Trump seçimlerden sonrasını işaret etti Altın fiyatlarını düşüren risk Yapay zeka saldırıdan vazgeçmedi Döviz kurlarında son durum (28 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (28 Ekim 2026) En fazla yağış Esentepe’de kaydedildi Ellinas “Kronos’tan elde edilecek kazanç çok az” İklim değişikliği küresel sağlık acil durumu: Lancet raporu tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi Kıbrıs Tarım-Gıda Forumu 3-5 Kasım’da düzenlenecek Anthropic 12 saatten kısa bir sürede yapay zeka girişimi tarafından hacklendi Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi’nden sarı uyarı Eklektik Manifest 2, 30 Ekim’de başlıyor Artan yakıt maliyetleri lüks yolcu gemisini vurdu: Kamboçya'da mahsur kaldılar Orta Doğu’daki gerilim petrol fiyatlarını yükseltti New York'taki müzayedede Nanotyrannus iskeleti 47,3 milyon dolara satıldı Tatar "Doğu Akdeniz’deki doğal gaz Avrupa’ya Türkiye üzerinden taşınabilir" Küresel piyasalarda "yapay zeka" rallisi TAM Parti 50 milletvekili adayını açıkladı ÖSYM'nin 2027 sınav takvimi belli oldu İsrail seçimlerinde neler oluyor? İşte 3 senaryo İran'a yeni saldırı olacak mı? Trump seçimlerden sonrasını işaret etti Altın fiyatlarını düşüren risk Yapay zeka saldırıdan vazgeçmedi Döviz kurlarında son durum (28 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (28 Ekim 2026)
Dolar —
Euro —
Sterlin —
Reklam

Çok yatırım yaptığı yarınki Avrupa Konsey gündeminde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri yok

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Çok yatırım yaptığı yarınki Avrupa Konsey gündeminde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri yok
Reklam

Kıbrıs Rum yönetiminin, Türkiye’yi şikâyet etmek için çok uğraştığı yarınki Avrupa Konseyi’nin gündeminde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yer almamasının ve konunun 2024’teki toplantılarda ele alınacak olmasının, Kıbrıs Rum yönetimini kaygılandırdığı ve çok rahatsız ettiği bildirildi.

Fileleftheros, Kıbrıs Rum yönetiminin, yarınki Konsey toplantısı gündeminde olsaydı, Türkiye-AB ilişkilerinin görüşülmesi çerçevesinde Türkiye’nin Kıbrıs sorunu, Pile ve Ay. Demet (Alayköy) konularındaki tavrının “olumsuzluğuna işaret edebilmeyi” istediğini yazdı.

Sözcü Konstantinos Letimbiotis’in dünkü rutin basını bilgilendirme toplantısında kullandığı “bu Avrupa Konseyi’nde, AB’nin Türkiye ile ilişkileri meselesinin, arzu ettiğimiz gibi derinlemesine görüşülmesi için gerekli zaman olmayacak” ifadesi ile Kıbrıs Rum yönetiminin rahatsızlığını ortaya koyduğunu yazan gazete, “daha sonraya ötelenmesinin, Türkiye’ye Kıbrıs sorununda jestlerde bulunma fırsatı vereceğinden” kaygı duyulduğunu belirtti.

Gazete, yakın geçmişe kadar Hristodulidis hükümetinin Aralık sınırını, Kıbrıs temsilcisi açısından da önemli gördüğünü, en azından temsilci atamasıyla ilgili bir Genel Sekreter açıklamasının AB istikametine yönelik hareketler olması için bir momentum yaratacağı beklentisinde olduğunu hatırlattı.

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis’in, başkanlığa seçildiği günden beridir AB tarafından bir Kıbrıs temsilcisi atanması konusunu öne çıkardığı hatırlatılan haberde, Letimbiotis’in şu sözleri aktarıldı:

“AB’nin daha aktif müdahil olması da dahil, daha sonra atılacak adımlara ana basamağı oluşturmak üzere ilk önce BM Genel Sekreteri tarafından temsilci atansın deniliyordu. Şimdilik herkes 1 Ocak’ta görevi resmen devralacak olan Kıbrıs temsilcisinin atamasının Genel Sekreter tarafından bu hafta içerisinde ilan edilmesini bekliyor.”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Türkiye raporunun önümüzdeki günlerde onaylanmasının beklendiğini yazan Alithia ise Avrupa milletvekillerinin, son Türk-Yunan yakınlaşmasından sonra Kıbrıs sorununun Türkiye-AB ilişkilerindeki gelişmelerden nasıl etkilendiğine dair görüşlerine yer verdi.

Habere göre Niyazi Kızılyürek dün Strazburg’da Rum gazetecilere yaptığı açıklamada Borrell raporundan, AB’nin Türkiye’ye Gümrük Birliği ve vizelerin kaldırılması konularında yardım eli uzattığının anlaşıldığını ve raporda Türkiye ile AB arasında daha iyi bir ticari ilişki kurulmasının uygun görüldüğünü gösteren net ifadeler bulunduğunu söyledi. “Benim açımdan Gümrük Birliği’nin modernizasyonunun, Türkiye’nin bütün limanlarını Kıbrıs da dahil bütün üye ülkelere açması şartını içermesi gerekir” ifadesini kulandı.

Türkiye-Yunanistan yakınlaşmasını yorumlarken Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı şeyleri AB’den almayı hedeflediğini, alamazsa, Türk-Yunan diyaloğunun nasıl gelişeceğinin soru işareti olduğunu savunan Kızılyürek, bu gelişmenin Kıbrıs sorununu nasıl etkileyeceği konusunda “Erdoğan iki devlet ifadesini kullanmadan, Kıbrıs sorununun siyasi gerçekler temelinde çözülmesinden söz etti” dedi, şunları ekledi:

“Siyasi eşitliği olan iki bölgeli iki toplumlu federasyon zemininde özlü bir çözümden söz edebilir miyiz? Şimdilik böyle bir hareket için siyasi altyapılar olduğunu değerlendirmiyorum ancak Güven Yaratıcı Önlemler için bir iş birliği yolu açılıyor.”

Yorgos Yeorgiu, Borrell’in raporunu yorumlarken “Rusya’ya yönelik Avrupa yaptırımlarının kolayca kendiliğinden ateşlendiğini ancak şimdi Türkiye’ye, özellikle Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili tavrı konusunda çok kansız şartlar koyarak, birçok şey vermeye hazırlandıklarını gördük” dedi. “Türk-Yunan ilişkilerinin Avrupa’daki bazı güçler tarafından Türkiye’ye birçok şey verilmesine bereket ortamı yaratmak için değerlendirilmekte olduğunu” savunan Yeorgiu, Hristodulidis’in, temsilci atanmasını değerlendirme çabasının Avrupalıları, sonraki adımı atmaya ikna edememiş göründüğünü söyledi. Yeorgiu, Kıbrıs sorununun donukluktan çıkamayacağı kaygısını dile getirdi.

Sahada sadece Kıbrıs Rum tarafının oynadığı yanılgısına düşmeden, kendi üstlerine düşeni maksimum yerine getirmek için Hristodulidis’ten Kıbrıs sorununda Guterres çerçevesinde, uzlaşılmış çerçevede, yakınlaşmalara ve müzakere kazanımlarına saygılı bazı hareketlerde bulunmasını beklediklerini kaydeden Yeorgiu, “Sahada Türkiye de var ve Kıbrıs sorununun çözümü için o da siyasi irade göstermeli” ifadesini kullandı.

Lukas Furlas, Borrell raporunun Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki tavrına ve Kıbrıs Rum yönetimini tanımıyor olmasına dair sadece genel bir saptama yapıldığını Türkiye’nin Kıbrıs Rum yönetimini tanımıyor olmasının güvenlik ve savunma alanları da dahil çeşitli konularda iş birliği yollarını tıkadığı görüşünü ortaya koydu.

Benzer haberler

Featured
En fazla yağış Esentepe’de kaydedildi 28 Eki 2026 11:29 Ellinas “Kronos’tan elde edilecek kazanç çok az” 28 Eki 2026 11:26 İklim değişikliği küresel sağlık acil durumu: Lancet raporu tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi 28 Eki 2026 11:24 Kıbrıs Tarım-Gıda Forumu 3-5 Kasım’da düzenlenecek 28 Eki 2026 11:20 Anthropic 12 saatten kısa bir sürede yapay zeka girişimi tarafından hacklendi 28 Eki 2026 11:15 Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi’nden sarı uyarı 28 Eki 2026 11:05 Eklektik Manifest 2, 30 Ekim’de başlıyor 28 Eki 2026 11:01 Artan yakıt maliyetleri lüks yolcu gemisini vurdu: Kamboçya'da mahsur kaldılar 28 Eki 2026 10:46 Orta Doğu’daki gerilim petrol fiyatlarını yükseltti 28 Eki 2026 10:08