Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği’nden öğrenci taşımacılığı sorununa çözüm çağrısı AFMER’den ülke genelinde kuvvetli yağış ve taşkın uyarısı Küresel piyasalar, petrol fiyatları ve tahvil faizlerindeki düşüşle pozitif seyrediyor Afrika beklenenden daha hızlı bölünüyor: Yeni bir okyanus ortaya çıkacak Oyuncu Gülsen Tuncer hayatını kaybetti Kahve kokusu ruh hali ve beyin dalgalarını değiştirebiliyor Döviz kurlarında son durum (18 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (18 Eylül 2026) Yapay zekanın yanlış ellere geçmesi varoluşsal tehlike yaratabilir Dünyanın atmosferindeki su buharı seviyesi rekor kırdı: aşırı yağış riski artıyor Trump’tan AB’nin Kanada hamlesine tarife tehdidi Nijerya'da "bitkisel içecek" tükettikten sonra ölenlerin sayısı 49'a çıktı Döviz piyasalarında günün son rakamları (17 Eylül 2026) Erhürman’dan seçim yasası açıklaması “Cumhurbaşkanlığı anayasal görevlerini yerine getirmekten kaçınamaz” Borsa günü yüzde 2,95 değer kazanarak tamamladı YKS ek yerleştirme süreci başladı EZKOOP ve ZEYTİNKOOP “Zeytin ve ürünlerinde kayıt ve denetim sistemi şart" AFMER'den kuvvetli yağış ve ani taşkın uyarısı İngiltere Merkez Bankası politika faizini sabit bıraktı Özerdağ “Uyuşturucu, cinsel suçlar, kavga, yaralama, darp, öldürme ve trafik suçlarında artış var” Hala Sultan İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği’nden öğrenci taşımacılığı sorununa çözüm çağrısı AFMER’den ülke genelinde kuvvetli yağış ve taşkın uyarısı Küresel piyasalar, petrol fiyatları ve tahvil faizlerindeki düşüşle pozitif seyrediyor Afrika beklenenden daha hızlı bölünüyor: Yeni bir okyanus ortaya çıkacak Oyuncu Gülsen Tuncer hayatını kaybetti Kahve kokusu ruh hali ve beyin dalgalarını değiştirebiliyor Döviz kurlarında son durum (18 Eylül 2026) Bugün hava nasıl olacak? (18 Eylül 2026) Yapay zekanın yanlış ellere geçmesi varoluşsal tehlike yaratabilir Dünyanın atmosferindeki su buharı seviyesi rekor kırdı: aşırı yağış riski artıyor Trump’tan AB’nin Kanada hamlesine tarife tehdidi Nijerya'da "bitkisel içecek" tükettikten sonra ölenlerin sayısı 49'a çıktı Döviz piyasalarında günün son rakamları (17 Eylül 2026) Erhürman’dan seçim yasası açıklaması “Cumhurbaşkanlığı anayasal görevlerini yerine getirmekten kaçınamaz” Borsa günü yüzde 2,95 değer kazanarak tamamladı YKS ek yerleştirme süreci başladı EZKOOP ve ZEYTİNKOOP “Zeytin ve ürünlerinde kayıt ve denetim sistemi şart" AFMER'den kuvvetli yağış ve ani taşkın uyarısı İngiltere Merkez Bankası politika faizini sabit bıraktı Özerdağ “Uyuşturucu, cinsel suçlar, kavga, yaralama, darp, öldürme ve trafik suçlarında artış var”
Dolar
Euro
Sterlin

Çocuğunuza vereceğiniz harçlık miktarını nasıl belirlemelisiniz?

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Çocuğunuza vereceğiniz harçlık miktarını nasıl belirlemelisiniz?
Reklam

Harçlık ilk para eğitimi aracıdır. Bu fırsatı değerlendirin; Çocuk parayı evde öğrenir: Sizin parayla olan ilişkiniz çocuğunuzun para karakterinin oluşumunda en önemli etken.

Evinde ne görüyorsa (Dikkat! Duyuyorsa değil, görüyorsa dedim) onu öğreniyor. O sebeple çocuklarımıza verdiğimiz finansal eğitimin temelinde harçlık konusu yatıyor. HARÇLIK NASIL OLMALI? Çocuğunuza 6-7 yaşından itibaren harçlık verebilirsiniz. Ama düzenli olmaya dikkat edin. Çocuğunuz harçlığını her hafta aynı gün alacağını bilmeli. Vereceğiniz miktar da net olmalı ve bu harçlığı çocuğunuza verirken neleri kapsadığını da çok iyi anlatmanız lazım. Yani bu para ile tost ayran mı alacak yoksa kıyafetlerinden de mi sorumlu? Bütün bunlar çocuğa açıklanmalı. Çocuğunuz 13 yaşına geldiğinde aylık harçlık düzenine geçebilirsiniz. HARÇLIK NE KADAR OLMALI? Bu değişken bir konudur. Ailenin ekonomik durumuna, sosyal çevreye göre değişir. Bunları göz önüne alarak çocuğunuza harçlık miktarını aile değerleriniz doğrultusunda belirleyebilirsiniz. Bozuk para bulundurmanız iyi olur. Özellikle ilk harçlıklar haftada 1 TL ile başlayabilir. MİKTAR NASIL BELİRLENMELİ? Harçlık sorumluluk almayı ve çocuğun bireyselliğini destekler. Çocuğun değişen ihtiyaçlarına göre harçlık miktarı düzenleyebilirsiniz. Ama net olun! Hangi ihtiyaçlarını karşılamasını beklediğinizi açıkça söyleyin. Yani kıyafet mi alacak, yemek ve kitap parası da dahil mi? Anne baba olarak para ile ilişkiniz, tutumunuz, konuşmalarınız çok önemli. Unutmayın çocuklar sünger gibi. Örneğin; siz beş ayakkabı alırken ona "Sana bir tane" diyemezsiniz. Çocuğunuzla çekinmeden para konuşun, gerçekçi olun ama endişelendirmeyin. Çocuğunuzdan hedeflerini belirlemesini isteyin ve öncelik sırası yapsın. Ayrıca bir bütçe oluşturması yönünde ona yol gösterin. Böylece hedeflerini bütçesine göre ayarlamayı öğrenir. Ve mutlaka birikim yapmayı da öğrenmesi gerek. ÇOCUK PARAYLA NE YAPMALI? Çocuğunuza paranın anlamını açıklayın. Onun bizi değerlerimiz doğrultusunda bir noktadan diğer bir noktaya taşıyan bir araç olduğunu bilmeli. (Para amaç değildir). Parayı üç ayaklı tabureye benzetebiliriz. Bir kısmını harcamak bir kısmını yarın için biriktirmek ve bir kısmını da paylaşmak gibi. Bir el alıyor ve bir el veriyor. Paylaşmayı çocuklarınızın aklına küçük yaşlarda yerleştirin. Ağaç hakikaten yaşken eğiliyor. HARÇLIKLA CEZA OLMAMALI Bazı aileler çocuklarını cezalandırmak için harçlığını keser. Bunu sakın yapmayın ama harçlık bedel ödemek açısından iyi bir şeydir. Evde bir şeye bilerek, isteyerek zarar verdiğinde bunu harçlığından kesmeliyiz. Her şeyin bir bedeli olduğunu öğrenmeli çocuk. İnsaflı olup takside de bağlanabilir. Burada amaç çocuğa geri bildirimde bulunmak. TEŞVİK EDİN Eğer "Harçlığım yetmiyor" diyorsa daha fazla para vermek yerine onu çalışmaya teşvik edin. Ev işlerine yardım etsin, komşu çocuklarına baksın ve bunun karşılığında para kazanmayı öğrensin. Unutmayın, çocuklar duyduğunu değil gördüğünü yaparlar. 13 yaş Önemli bir yaş. Eski dönemin 30 yaşı kadar zeki olduğuna emin ol. (NTV)

Benzer haberler

Sağlık
Nöbetçi eczaneler (16 Eylül 2026) 16 Eyl 2026 17:06 Nöbetçi eczaneler (15 Eylül 2026) 15 Eyl 2026 17:16 3 yaşındaki çocuğun metastatik kanseri, deneysel tedavinin ardından yok oldu 15 Eyl 2026 08:42 Siyah havuçlu şalgam suyundan izole edilen bakterinin kanser hücrelerini azalttığı belirlendi 14 Eyl 2026 19:08 Nöbetçi eczaneler (14 Eylül 2026) 14 Eyl 2026 17:05 Nöbetçi eczaneler (13 Eylül 2026) 13 Eyl 2026 08:50 Nöbetçi eczaneler (12 Eylül 2026) 12 Eyl 2026 18:35 Nöbetçi eczaneler (11 Eylül 2026) 11 Eyl 2026 17:55 Nöbetçi eczaneler (10 Eylül 2026) 10 Eyl 2026 13:41