Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Kolej Giriş Sınavı’nın ikinci basamağı (KGS-2) bugün yapılıyor ABD'den Ebola uyarısı: Tarihin en ölümcül seviyesine ulaşabilir Çocuk Şenliği Coşkusu Girne’de yaşandı Uzayda acil durum: Hava sızıntısı astronotları sığınağa kaçırdı Büyük Romulus Girne’de seyircisiyle buluştu En son hava durumu tahminleri (6 Haziran 2026) Sahra Çölü'nde facia: 49 kişi susuzluktan öldü Döviz piyasalarında günün son rakamları (5 Haziran 2026) Putin, Zelenskiy ile görüşmesinin "şimdilik anlamının olmadığını" söyledi Güneş'in hareketleri 40 yıldır gizemli bir şekilde değişiyor Oymen, gıda mühendislerinin kamu kurum ve yerel yönetimlerde yeterli düzeyde istihdam edilmemesini eleştirdi Kredi Faiz Destek Fonu Yasası yürürlüğe girdi Çeler “Seçim sonucunda TDP belirleyici olacak" Borsa günü yüzde 1,28 değer kaybederek tamamladı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığına bağlı dairelerde görevden alma ve atamalar yapıldı İç kesimlerde yarın hafif yağmur bekleniyor İncirli “Bu memleketi adım adım iyileştireceğiz" Altının gramı 6 bin 592 liradan işlem görüyor Kıbrıs RoboFest 7 Haziran’da yapılacak İhmalkarlık ve kısa devre yangına neden oldu! Kolej Giriş Sınavı’nın ikinci basamağı (KGS-2) bugün yapılıyor ABD'den Ebola uyarısı: Tarihin en ölümcül seviyesine ulaşabilir Çocuk Şenliği Coşkusu Girne’de yaşandı Uzayda acil durum: Hava sızıntısı astronotları sığınağa kaçırdı Büyük Romulus Girne’de seyircisiyle buluştu En son hava durumu tahminleri (6 Haziran 2026) Sahra Çölü'nde facia: 49 kişi susuzluktan öldü Döviz piyasalarında günün son rakamları (5 Haziran 2026) Putin, Zelenskiy ile görüşmesinin "şimdilik anlamının olmadığını" söyledi Güneş'in hareketleri 40 yıldır gizemli bir şekilde değişiyor Oymen, gıda mühendislerinin kamu kurum ve yerel yönetimlerde yeterli düzeyde istihdam edilmemesini eleştirdi Kredi Faiz Destek Fonu Yasası yürürlüğe girdi Çeler “Seçim sonucunda TDP belirleyici olacak" Borsa günü yüzde 1,28 değer kaybederek tamamladı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığına bağlı dairelerde görevden alma ve atamalar yapıldı İç kesimlerde yarın hafif yağmur bekleniyor İncirli “Bu memleketi adım adım iyileştireceğiz" Altının gramı 6 bin 592 liradan işlem görüyor Kıbrıs RoboFest 7 Haziran’da yapılacak İhmalkarlık ve kısa devre yangına neden oldu!
Dolar
Euro
Sterlin

Büke, yükseköğrenim tehdit altında!

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Büke, yükseköğrenim tehdit altında!

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke, yükseköğrenimdeki mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını belirterek, “Büyük emeklerle önemli aşamaya gelen KKTC yükseköğrenimin tehdit altında olduğunu düşünüyoruz” dedi. Yeni üniversite açma sürecinde ihtiyaç planlaması, başvuruyla ilgili güvenlik soruşturması ve mali yeterlilik soruşturması yapılması gerektiğini belirten Büke, kurulacak olan sistemin kolay bozulmayacak, hükümet politikası ötesinde devlet politikası olması gerektiğini ifade etti. Büke, YÖDAK ve Türkiye Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Ofisi işbirliğinde düzenlenen "KKTC Yükseköğrenim Stratejik Planlama Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, 4 bin 529 öğretim üyesinin görev yaptığı 16 üniversitede 55 bin’i Türkiye, 13 bini KKTC uyruklu olmak üzere toplam 101 bin öğrencinin eğitim aldığını ifade etti. Büke, 14 yeni üniversitenin başvuru işlemlerinin devam ettiğini ve bunların bazılarının gelecek öğretim döneminde eğitime başlamayı istediğini kaydetti. Akile Büke, amaçlarının “Tüm paydaşlarla birlikte üretilen, içselleştirilen, kararlılıkla uygulanan, gerek görüldüğünde değiştirilebilen, KKTC yükseköğrenimine önderlik niteliğinde olacak stratejik plan oluşturmak” olduğunu kaydetti. DIŞ DEĞERLENDİRME VE AKREDİTASYON BAĞIMSIZ OLMALI YÖDAK Başkanı Büke, YÖDAK’ın her ne kadar planlama, denetleme ve koordinasyon yapan bir kurum olarak görünmesine rağmen yükseköğrenimde yaşanan sorunların plansızlıktan kaynaklandığını belirtti. Büke, koordinasyonun planlama ve denetlemeyi içermesi, dış değerlendirme ve akreditasyonun ise tamamen bağımsız olması gerektiğini söyledi. YÖDAK’ın güçlendirilmesinin, yapılacak çalıştay sonucunda ortaya çıkacağına inandığını kaydeden Büke, bu konuda hükümetin düşüncesinin ne olduğunun da önemli olduğunu kaydetti. PERSONEL SIKINTISI YÖDAK’ta personel sıkıntısı yaşandığını ve acilen 30 kişi alınması gerektiğini belirten Büke, var olan üye ve personel sayısıyla çalışmaların yürütülmesinin çok zor olduğunu kaydetti. Mevcut sistemde yükseköğretim kurumu açma ve kapama kararının Milli Eğitim Bakanlığı’nın uhdesinde olduğunu ifade eden Büke, önerdikleri değişiklik yasasında, ön değerlendirme kurulu ve açma kapamada meclise yetki verilmesinin bulunduğunu ifade etti. Büke, üniversite sayısı ve yeni üniversite açılmasıyla ilgili olarak “Mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını düşünüyoruz. Büyük emeklerle önemli aşamaya gelen KKTC Yükseköğrenimin alanının tehdit altında olduğunu düşünüyoruz” dedi. Büke, bu konuda bazı çalışmaların başlatıldığını da ifade etti. Yeni üniversite açma sürecinde ihtiyaç planlaması, başvuruyla ilgili güvenlik soruşturulması ve mali yeterlilik soruşturması yapılması gerektiğini belirten Büke, kurulacak olan sistemin kolay bozulmayacak, hükümet politikası ötesinde devlet politikası olması gerektiğini ifade etti.  

Benzer haberler

Featured
Kolej Giriş Sınavı’nın ikinci basamağı (KGS-2) bugün yapılıyor 2026-06-06 09:30:00 ABD'den Ebola uyarısı: Tarihin en ölümcül seviyesine ulaşabilir 2026-06-06 09:24:00 Çocuk Şenliği Coşkusu Girne’de yaşandı 2026-06-06 09:09:00 Uzayda acil durum: Hava sızıntısı astronotları sığınağa kaçırdı 2026-06-06 08:25:00 Büyük Romulus Girne’de seyircisiyle buluştu 2026-06-06 07:54:00 En son hava durumu tahminleri (6 Haziran 2026) 2026-06-06 07:43:00 Sahra Çölü'nde facia: 49 kişi susuzluktan öldü 2026-06-05 21:57:00 Döviz piyasalarında günün son rakamları (5 Haziran 2026) 2026-06-05 21:45:00 Putin, Zelenskiy ile görüşmesinin "şimdilik anlamının olmadığını" söyledi 2026-06-05 21:34:00