Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
İstanbul Adalar'da peş peşe depremler Üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi: 7 kişi tutuklandı, 48 araç trafikten men edildi GABFEST 2026’da 3x3 sokak basketbolu kayıtları başladı Fiber optik ek protokolü Ankara'da imzalandı Hava sıcaklığı iç kesimlerde 40 dereceye kadar çıkacak Akpınar “YÖDAK üniversiteleri sıralamak yerine yükseköğretimi planlamalıdır" "İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü" davasının 66. duruşması sona erdi Sağlık Bakanlığı HPV aşısı uygulamasının uzatıldığını duyurdu Nöbetçi eczaneler (19 Ağustos 2026) Gönendere-Geçitkale ana yolunda korkutan kaza: Motosiklet sürücüsü yaralandı! İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 7 kişi daha tutuklandı Karaoğulları “Okul ortamlarının güvenli alanlar haline getirilmesi devletin ve Bakanlığın birincil sorumluluğu” Dikkatsiz sürücü karşıdan karşıya geçmeye çalışan çocuğa çarptı Damianos “GSI için birkaç hafta içerisinde NAVTEX yayımlanacak” Trump'ın seçim hesabına 'Hürmüz' engeli Baf'ta moto-kuryelere saldırı düzenlendi: 5 moto-kurye hastanelik oldu Güney Kıbrıs , Dânâ’nın diplomatlara yönelik brifingine katılımını önlemeye çalışıyor Fransa, tarihinin en uzun ikinci sıcak hava dalgasını yaşadı 15. Yeniboğaziçi Pulya Festivali'nde gala gecesi ve müzik coşkusu yaşandı Bağımsızlık Yolu “Karma oyu kaldıran yasa değişikliği önerisi Anayasaya aykırıdır” İstanbul Adalar'da peş peşe depremler Üç ilçede eş zamanlı asayiş ve trafik denetimi: 7 kişi tutuklandı, 48 araç trafikten men edildi GABFEST 2026’da 3x3 sokak basketbolu kayıtları başladı Fiber optik ek protokolü Ankara'da imzalandı Hava sıcaklığı iç kesimlerde 40 dereceye kadar çıkacak Akpınar “YÖDAK üniversiteleri sıralamak yerine yükseköğretimi planlamalıdır" "İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü" davasının 66. duruşması sona erdi Sağlık Bakanlığı HPV aşısı uygulamasının uzatıldığını duyurdu Nöbetçi eczaneler (19 Ağustos 2026) Gönendere-Geçitkale ana yolunda korkutan kaza: Motosiklet sürücüsü yaralandı! İkamet izinsiz olduğu tespit edilen 7 kişi daha tutuklandı Karaoğulları “Okul ortamlarının güvenli alanlar haline getirilmesi devletin ve Bakanlığın birincil sorumluluğu” Dikkatsiz sürücü karşıdan karşıya geçmeye çalışan çocuğa çarptı Damianos “GSI için birkaç hafta içerisinde NAVTEX yayımlanacak” Trump'ın seçim hesabına 'Hürmüz' engeli Baf'ta moto-kuryelere saldırı düzenlendi: 5 moto-kurye hastanelik oldu Güney Kıbrıs , Dânâ’nın diplomatlara yönelik brifingine katılımını önlemeye çalışıyor Fransa, tarihinin en uzun ikinci sıcak hava dalgasını yaşadı 15. Yeniboğaziçi Pulya Festivali'nde gala gecesi ve müzik coşkusu yaşandı Bağımsızlık Yolu “Karma oyu kaldıran yasa değişikliği önerisi Anayasaya aykırıdır”
Dolar
Euro
Sterlin

"Bu yıl 124 bin 484 ton rekolte bekliyoruz"

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
"Bu yıl 124 bin 484 ton rekolte bekliyoruz"
Reklam

Orta Karadeniz'de, Türkiye'nin önemli tarım ürünleri arasında ilk sırada bulunan fındığın hasadına başlandı.

Çarşamba Ovası'nda düz arazilere ekilen fındık, bahçelere serilen file örgüler sayesinde kolayca toplanıyor.

Sabah saatlerinde bahçelerine giren çiftçiler, fındığı silkeleyerek filenin üzerinden topladıktan sonra çuvallara koyuyor. Toplanan fındıklar traktör kasalarına konularak kurutulmak için harmana götürülüyor.

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam AA muhabirine, Samsun'da fındık hasadının başladığını söyledi.

Çarşamba'nın Türkiye'de en fazla fındık üretimi yapılan ilçe olduğunu dile getiren Sağlam, "Geçen yıl Samsun'da 112 bin 500 ton fındık rekoltesi olmuştu. Bunun 50 bin tonu sadece Çarşamba ilçesinde üretildi. Çarşamba'da istemediğimiz bir durum var aslında, ovada fındık üretimi var. Biz daha çok fındığın dağlık bölgelerde veya engebeli bölgelerde üretilmesini istiyoruz. Ancak, üreticimiz karlı bir ürün olması nedeniyle ovalara da fındık bahçeleri oluşturuyor. Tabii düz ovada fındık toplamanın avantajları var. Bahçenin içine file sererek daha kolay ve rahat şekilde fındık toplanabiliyor." dedi.

Karadeniz Bölgesi için fındığın çok değerli bir geçim kaynağı olduğuna işaret eden Sağlam, "Geçen yıl içerisinde 1 milyon 200 bin dekar alanda 112 bin 500 ton fındık rekoltesi olmuştu, bu yıl 124 bin 484 ton rekolte bekliyoruz. Türkiye'de fındık üretiminde Ordu'dan sonra ikinci sıradayız. Aramızdaki mesafeyi 40 bin ton daha kısalttık. Samsun'da fındık hasadı 12 Ağustos günü itibarıyla başladı. Ta ki eylülün ortasına kadar devam edecek. Özellikle orta kuşak dediğimiz 250-500 rakım arasında 12 Ağustos'ta başlayan hasat sahil kesiminde 19 Ağustos'ta ve yukarı kesime gittiğimizde ise 26 Ağustos'ta başlıyor. Yani burada çok farklı bir ekosistem var." ifadesini kullandı.

Sağlam, fındık fiyatlarını TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı hatırlatarak, şöyle devam etti.

"Fındık fiyatlarından çiftçilerin memnun. Samsun'da fındık çok önemli bir üründür. Yaklaşık 35 bin çiftçimizin geçim kaynağıdır. Yani hemen hemen özellikle Samsun'un doğu kesiminde Ayvacık, Terme, Salıpazarı, Çarşamba, Tekkeköy ve Canik'in üst kısımlarında birçok çiftçimizin mutlaka gelir kaynağıdır. Artı bu bir kültürdür. Ben buradan çiftçilerimizi uyarıyorum. Hasadı gelmeyenler özellikle hasada girmesinler. Çotanaklar kıpkırmızı olur, iç kısımlarını açtığında kızarır ve sallanırlar. O zaman hasat yapabilirler. Bu hale vakti gelmeden hasat etmesinler. Toprak Mahsulleri Ofisimiz gerekli tedbirlerini aldı. Çiftçimizin gerek buğdayda olduğu gibi fındıkta da bir tek ürününü bırakmadan hepsini alacaklar. Onun için hiçbir şekilde duyduklarına veya farklı bir şekilde ticari söylemlere itibar etmesinler. Devletimiz her türlü tedbirini almıştır. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Toprak Mahsulleri Ofisimiz fındık depolarını hazır hale getirmiştir. Yeter ki kaliteli olsun, yeter ki nem olmasın, kırık olmasın, hepsini alacaklar."

Fındığını hemen satmak istemeyen çiftçilere tavsiyede bulunan Sağlam, "Para ihtiyacı olmadığı için hemen fındığını satmak istemeyen çiftçilerimiz saklama koşullarına dikkat etmelidir. Depolarının mutlaka havalandırılması lazım, yağış almayan yerlerde olması lazım çünkü aflatoksin dediğimiz küflenme veya bozulmalar oluşabilir. Kuru yemiştir sonuçta bu, kesinlikle bunlara dikkat edilip depolayabilirler." şeklinde konuştu.

Aşağıdikencik Mahallesi Muhtarı ve fındık üreticisi Nevzat Ak ise geçen yıl 40 dönüm arazide 15 tona yakın fındık üretimi yaptığını bu yıl ise 20 ton beklediklerine işaret ederek, "Şu an fındık bahçelerinde verim çok iyi gözüküyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da çok iyi bir fiyat açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisinin alımı yapmasıyla birlikte fındık sezonunun daha da güzel olacağına inanıyoruz. Biz ovada üretim yaptığımız için file ile hasat yapıyoruz. Dekar başı 450 ile 500 kilogram arasında verim alabiliyoruz." dedi.

Benzer haberler

Türkiye
İstanbul Adalar'da peş peşe depremler 19 Ağu 2026 18:39 "İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü" davasının 66. duruşması sona erdi 19 Ağu 2026 17:14 2026-YKS yerleştirme sonuçları açıklandı 18 Ağu 2026 10:44 TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü 18 Ağu 2026 10:42 Yeni nesil suç örgütü soruşturmalarında 818 şüphelinin hesaplarına ve kripto varlıklarına el konuldu 17 Ağu 2026 20:50 Erdoğan “Mekke Anlaşması dünyaya önemli bir mesaj vermemiz için gerçek bir vesile oldu” 17 Ağu 2026 14:34 MasterChef şampiyonu Eren Kaşıkçı'nın ani ölüm nedeni belli oldu 16 Ağu 2026 20:29 Türkiye’de üniversitelerde uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri belirlendi 16 Ağu 2026 11:38 Dünyada üçüncü vaka oldu: Trabzon'da milyonda bir görülen doğum 15 Ağu 2026 19:54