Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Dünyadaki son bitkilerin ne zaman öleceği hesaplandı Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Ebola salgınında vaka sayısı 1600'e yaklaştı Fransa kırmızı alarmda Döviz piyasalarında günün son rakamları (6 Temmuz 2026) Gedik "Başbakan Üstel’in açıklamaları teknik gerçeklerle örtüşmüyor" Fransa'da müze soygunu: Milyonlarca euroluk mücevherler çalındı Microsoft 4 bin 800 çalışanını işten çıkarıyor İlköğretimdeki geçici öğretmenlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenliyor Çatalköy'de yarın elektrik kesintisi yapılacak Arpa buğday alış fiyatları Resmi Gazete'de yayımlandı Cumhurbaşkanı Erhürman, "Ayia Napa'daki olayla ilgili dördüncü kişi de tutuklandı" Dinçyürek “Ayia Napa'da saldırıya uğrayan vatandaşımızın durumu ağır ve çok ciddi” BİO-DER “Kanlıdere’deki kirlilik çevre, halk sağlığı ve canlı yaşamını tehdit ediyor” Cumhurbaşkanı Erhürman, AÖA Kuruluş (Değişiklik) Yasası’nı Meclis’e iade etti KTSYD'nin "Yılın Başarılıları" ödülleri sahiplerini buldu Alas "Mutfak yanıyor" Amcaoğlu "Tüm olumsuz koşullara rağmen akaryakıt ve gaz fiyatlarını aynı seviyede tutmayı başardık” Özel "Yol arkadaşlarımızla ve örgütümüzle birlikte doğru yoldan sapmayacağız" Meteoroloji açıkladı: Yarın ve çarşamba günü yağmur bekleniyor Hüseyin Mavideniz davasında karar açıklandı! Dünyadaki son bitkilerin ne zaman öleceği hesaplandı Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Ebola salgınında vaka sayısı 1600'e yaklaştı Fransa kırmızı alarmda Döviz piyasalarında günün son rakamları (6 Temmuz 2026) Gedik "Başbakan Üstel’in açıklamaları teknik gerçeklerle örtüşmüyor" Fransa'da müze soygunu: Milyonlarca euroluk mücevherler çalındı Microsoft 4 bin 800 çalışanını işten çıkarıyor İlköğretimdeki geçici öğretmenlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenliyor Çatalköy'de yarın elektrik kesintisi yapılacak Arpa buğday alış fiyatları Resmi Gazete'de yayımlandı Cumhurbaşkanı Erhürman, "Ayia Napa'daki olayla ilgili dördüncü kişi de tutuklandı" Dinçyürek “Ayia Napa'da saldırıya uğrayan vatandaşımızın durumu ağır ve çok ciddi” BİO-DER “Kanlıdere’deki kirlilik çevre, halk sağlığı ve canlı yaşamını tehdit ediyor” Cumhurbaşkanı Erhürman, AÖA Kuruluş (Değişiklik) Yasası’nı Meclis’e iade etti KTSYD'nin "Yılın Başarılıları" ödülleri sahiplerini buldu Alas "Mutfak yanıyor" Amcaoğlu "Tüm olumsuz koşullara rağmen akaryakıt ve gaz fiyatlarını aynı seviyede tutmayı başardık” Özel "Yol arkadaşlarımızla ve örgütümüzle birlikte doğru yoldan sapmayacağız" Meteoroloji açıkladı: Yarın ve çarşamba günü yağmur bekleniyor Hüseyin Mavideniz davasında karar açıklandı!
Dolar
Euro
Sterlin

Bilim insanlarından yaz saati uyarısı: Ruh sağlığı riskleri sanılandan büyük

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Bilim insanlarından yaz saati uyarısı: Ruh sağlığı riskleri sanılandan büyük

Yeni bir araştırma, yaz saati uygulamasına geçişlerin özellikle ruhsal rahatsızlıkları bulunan kişilerde uyku düzenini bozarak ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini ortaya koydu.

Yaz saati uygulamasının ruh sağlığı üzerindeki etkilerini inceleyen yeni bir araştırma, saatlerin yılda iki kez değiştirilmesinin özellikle kronik ruhsal hastalıkları bulunan kişiler için önemli riskler oluşturabileceğini ortaya koydu.

Dünya genelinde 70'ten fazla ülkede uygulanan yaz saati sistemi, ilkbaharda saatlerin bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınmasını içeriyor. Gün ışığından daha fazla yararlanmayı amaçlayan bu uygulamanın, vücudun doğal biyolojik saati olan sirkadiyen ritmi bozabileceği uzun süredir tartışılıyordu.

Yeni araştırmada, psikiyatri, nörobilim ve halk sağlığı alanlarında yayımlanmış 60 çalışmanın bulguları bir araya getirildi. İnceleme sonucunda, saat değişikliklerinin nüfus genelinde sirkadiyen stres yarattığı ve bazı grupların bu durumdan daha fazla etkilendiği belirlendi.

Ruh sağlığı üzerinde riskler mevcut
Araştırmacılar; depresyon, bipolar bozukluk, anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile psikotik bozuklukları bulunan kişilerin, saat değişikliğini takip eden günlerde ve haftalarda daha yüksek risk altında olduğunu ifade etti.

Araştırmanın yazarlarından Elizabeth England-Kennedy, yaz saati uygulamasının uyku ve ruh sağlığı sorunları yaşayan kişilerde sirkadiyen ritmi bozduğuna dair güçlü kanıtlar bulunduğunu söyledi.

Çalışmanın ortak yazarı Kavita Batra ise, "Saatleri tek bir gecede değiştiriyoruz ancak beyin bu kadar hızlı uyum sağlayamıyor. Bu durum uyku, duygusal düzenleme, bilişsel işlevler ve psikiyatrik dengeyi etkileyebiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmacılar, yaz saati uygulamasına geçişlerin uyku bozuklukları, dikkat ve hafıza problemleri, depresif belirtilerde artış ve bazı kişilerde manik atak riskinin yükselmesiyle ilişkili olduğunu belirtti.

Uzmanlar, sağlık çalışanlarına saat değişiklikleri öncesinde hastaları bilgilendirme ve uyku düzenini kademeli olarak ayarlama konusunda rehberlik etme çağrısı yaptı. Sabah saatlerinde parlak ışığa maruz kalmanın da biyolojik saatin yeniden düzenlenmesine yardımcı olabileceği ifade edildi.

Araştırmacılara göre kalıcı standart saat uygulaması, doğal sabah ışığıyla daha uyumlu olduğu için halk sağlığı açısından kalıcı yaz saatine göre daha avantajlı olabilir.

Benzer haberler

Featured
Dünyadaki son bitkilerin ne zaman öleceği hesaplandı 2026-07-06 22:07:22 Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde Ebola salgınında vaka sayısı 1600'e yaklaştı 2026-07-06 22:00:17 Fransa kırmızı alarmda 2026-07-06 21:50:54 Döviz piyasalarında günün son rakamları (6 Temmuz 2026) 2026-07-06 21:46:37 Gedik "Başbakan Üstel’in açıklamaları teknik gerçeklerle örtüşmüyor" 2026-07-06 21:35:47 Fransa'da müze soygunu: Milyonlarca euroluk mücevherler çalındı 2026-07-06 21:30:54 Microsoft 4 bin 800 çalışanını işten çıkarıyor 2026-07-06 21:23:06 İlköğretimdeki geçici öğretmenlere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenliyor 2026-07-06 21:13:10 Çatalköy'de yarın elektrik kesintisi yapılacak 2026-07-06 21:07:53