Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Fed Başkanı Warsh, enflasyon hedefinde yumuşama olmadığını belirtti Petrolde hafif geri çekilme Etimesgut Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması başlatıldı YÖKDİL/2 adaylarının sınava giriş belgeleri erişime açıldı Guterres'in geçiş kapılarıyla ilgili öneri sunduğu iddia edildi Bakanlık 5 ton ve üzeri kamyonların trafiğe çıkışı ile ilgili yeni düzenlemeyi açıkladı Ellinas "Kronos kararı Güney Kıbrıs için fırsat, ekonomik getirisi sınırlı" Dışişleri Bakanlığı "AB, Kıbrıs meselesine yapıcı katkı sağlama hususunda samimi ise öncelikle Türk halkına verdiği sözleri tutmalıdır" KTSYD'de Genel Sekreter Serkan Soyalan oldu Güney Kıbrıs'ta maaşlar arttı Taçoy "Guterres satır arası mesajlar veriyor" Sevcan Arık için acil kan aranıyor! Küresel piyasalarda Fed'e ilişkin belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerden kaynaklı satış baskısı hakim Fransa'da 21 vilayette sıcaklıklar nedeniyle turuncu alarm verildi Denktaş “BM kararlarının miadı doldu” "GEMS Education" Limasol’da özel okul yerleşkesi kuruyor Alagadi Fest 2026 için geri sayım başladı Güney Kıbrıs’ta daha önce şap hastalığı tespit edilmemiş iki bölgede şüpheli vakalar inceleniyor BKP “Çözümün yol haritası ortaya çıkmıştır" Güney Kıbrıs'taki yangının ABD ile yapılan ortak tatbikatta çıktığı iddia edildi Fed Başkanı Warsh, enflasyon hedefinde yumuşama olmadığını belirtti Petrolde hafif geri çekilme Etimesgut Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması başlatıldı YÖKDİL/2 adaylarının sınava giriş belgeleri erişime açıldı Guterres'in geçiş kapılarıyla ilgili öneri sunduğu iddia edildi Bakanlık 5 ton ve üzeri kamyonların trafiğe çıkışı ile ilgili yeni düzenlemeyi açıkladı Ellinas "Kronos kararı Güney Kıbrıs için fırsat, ekonomik getirisi sınırlı" Dışişleri Bakanlığı "AB, Kıbrıs meselesine yapıcı katkı sağlama hususunda samimi ise öncelikle Türk halkına verdiği sözleri tutmalıdır" KTSYD'de Genel Sekreter Serkan Soyalan oldu Güney Kıbrıs'ta maaşlar arttı Taçoy "Guterres satır arası mesajlar veriyor" Sevcan Arık için acil kan aranıyor! Küresel piyasalarda Fed'e ilişkin belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerden kaynaklı satış baskısı hakim Fransa'da 21 vilayette sıcaklıklar nedeniyle turuncu alarm verildi Denktaş “BM kararlarının miadı doldu” "GEMS Education" Limasol’da özel okul yerleşkesi kuruyor Alagadi Fest 2026 için geri sayım başladı Güney Kıbrıs’ta daha önce şap hastalığı tespit edilmemiş iki bölgede şüpheli vakalar inceleniyor BKP “Çözümün yol haritası ortaya çıkmıştır" Güney Kıbrıs'taki yangının ABD ile yapılan ortak tatbikatta çıktığı iddia edildi
Dolar
Euro
Sterlin

Bilim insanları altının sırrını buldu!

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Bilim insanları altının sırrını buldu!

İki nötron yıldızının çarpışmasıyla ortaya çıkan katalizmik patlamanın ardından uzay boşluğuna yayılan kalıntılarda altın, gümüş gibi değerli metallere ait kimyasal izler tespit edildi.

Bilim insanları, iki nötron yıldızının çarpışmasıyla oluşan katalizmik patlamada uzaya altın ve gümüş gibi değerli metallerin yayıldığını tespit etti.  ABD'deki Lazer İnterferometre Kütle Çekimsel Dalga Gözlemevinden (LIGO) yapılan açıklamada, gözlemevinin Washington ve Louisiana eyaletlerindeki ikiz dedektörlerinin, 17 Ağustos'ta dünyadan 130 milyon ışık yılı öteden güçlü bir kütleçekimsel dalga sinyali aldığı, sinyalle aynı anda Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Fermi Uzay Teleskobunun da gökyüzünde bir gama ışıması kaydettiği bildirildi. Açıklamaya göre, bilim adamları, her iki etkinin birbirinin etrafında hızla dönen iki nötron yıldızının çarpışmasıyla meydana gelen aynı kozmik olaydan kaynaklandığını belirledi. LIGO'nun bilgilendirmesiyle dünya üzerinde veya yörüngede bulunan 70'e yakın uydu ve teleskop çarpışma sonrası oluşan ışıma ve yayılma etkileri gözlemlemek üzere enstürmanlarını "kilonova" olarak adlandırılan patlamaya çevirdi. Telekop ve ölçüm aygıtları, patlama sonrası uzay boşluğuna yayılan kalıntılarda altın, gümüş ve platin gibi değmetallere ait ayırt edici kimyasal izler tespit etti. LIGO daha önce dev kara deliklerin çarpışmasından kaynaklanan kütle çekim dalgalarını kayda almayı başarmış, ancak bunlara ışıma gibi herhangi bir doğrudan gözlem eşlik etmemişti. Kütle çekim dalgaları ilk kez dalgalanma etkisine yol açan olayın gözlemlenebilir etkileriyle kayda alınmış oldu. "ALTININ SIRRI" Bilim insanları nötron yıldızlarının çarpışmasının kayda alınmasının evrenin maddi yapısının anlaşılması açısından büyük önem taşıdığının altını çiziyor. Simyacıları yüzyıllardır meşgul eden, altın gibi değerli metallerin nasıl oluştuğunun sırrı da bu gözlemle açıklığa kavuşmuş oluyor. Yanlızca 20 kilometre çapında olmakla birlikte güneşten 1,1 ila 1,6 kat ağır olan nötron yıldızlarındaki bir çay kaşığı kadar madde içeriği dünyada Everest Dağı kadar bir kütle ağırlığına sahip. Evrende demirden ağır, altın, gümüş, platin ve uranyum gibi değerli metallerin kaynağının, nötron yıldızlarının patlaması sonucu uzaya yayılan kalıntılar olduğu sanılıyor. Çarpışma sonrası tespit edilen izler ise bu varsayımı doğrulamış oldu. Kütle çekimsel dalgaları, büyük çaplı kütle devinimlerinin evrenin uzam-zaman dokusunda yarattığı dalgalanma etkileri olarak tanımlanıyor. Albert Einstein'ın 100 yıl önce genel görelilik teorisinde ortaya attığı kütle çekim dalgaları, ilk kez LIGO tarafından Eylül 2015'te kaydedilmişti. LIGO, söz konusu gözlemde dünyadan 1,3 milyar ışık yılı ötede iki dev kara deliğin birbiriyle çarpışarak birleşmesinden ortaya çıkan kütle çekimsel dalgalanma etkisini kayıt altına almayı başarmıştı. Ardından 2015 Aralık ve 2017 Ocak'ta yine çarpışan kara deliklerden kaynaklanan kütle çekim dalgaları iki kez daha kayda geçirilmişti.

Benzer haberler

Featured
Fed Başkanı Warsh, enflasyon hedefinde yumuşama olmadığını belirtti 2026-07-30 18:07:29 Petrolde hafif geri çekilme 2026-07-30 17:59:53 Etimesgut Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması başlatıldı 2026-07-30 17:54:45 YÖKDİL/2 adaylarının sınava giriş belgeleri erişime açıldı 2026-07-30 17:49:11 Guterres'in geçiş kapılarıyla ilgili öneri sunduğu iddia edildi 2026-07-30 17:43:07 Bakanlık 5 ton ve üzeri kamyonların trafiğe çıkışı ile ilgili yeni düzenlemeyi açıkladı 2026-07-30 17:37:26 Ellinas "Kronos kararı Güney Kıbrıs için fırsat, ekonomik getirisi sınırlı" 2026-07-30 17:27:07 Dışişleri Bakanlığı "AB, Kıbrıs meselesine yapıcı katkı sağlama hususunda samimi ise öncelikle Türk halkına verdiği sözleri tutmalıdır" 2026-07-30 15:58:52 KTSYD'de Genel Sekreter Serkan Soyalan oldu 2026-07-30 15:51:00