Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Başbakanlığa bağlı bazı kurumlar eski Meclis binasına taşınıyor Almanya'nın güney bölgelerinde şiddetli yağışlar su baskınlarına yol açtı Üstel "Yaklaşık 20 milyon TL olan spor bütçesini 1 milyar TL seviyesine çıkardık" Nazlı "Çocuk izlem merkezleri ve şiddet önleme merkezleri ivedilikle hayata geçirilmeli" Lefkeliler Hanı akustik müzikle şenlendi Dışişleri Bakanlığı "AB Komisyonu adadaki gerçekleri görmeli" Bengihan “Hükümet ve işveren tarafı yasaya uygun hareket etmeli” Gazimağusa Belediyesi ile DAÜ iş birliği ortak organizasyonlar düzenlemeye yönelik protokol imzaladı “Resmin Kamusal Hafızası” sergisi ekim sonuna kadar ziyaret edilebilecek YKP, İki Toplumlu Buluşma etkinliği 17-18 Temmuz’da yapılacak Haluk Levent "Parasal anlamda derneğin tek yetkilisi benim" Tarım Dairesi seracılara yönelik Gazimağusa'da bilgilendirme toplantısı düzenledi Girne Belediyesi'nin 11. Leymosunlular buluşması 25 Temmuz'da yapılacak Larnaka’daki Kıbrıslı Türklere ait 90 bina risk potansiyeli taşıyor İtalya'da hükümet, çeteleşen gençlere yönelik tedbirler içeren yasa tasarısı hazırladı EDEK Başkanı Nikos Anastasiu istifa etti İran "ABD'nin son saldırılarında 30'dan fazla sivil hayatını kaybetti" Güney Kıbrıs dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi Aşırı sıcaklar kalp krizi vakalarında artışa neden oluyor BM Genel Sekreter Sözcüsü "İki liderin desteklenmesine olan bağlılığımız devam ediyor" Başbakanlığa bağlı bazı kurumlar eski Meclis binasına taşınıyor Almanya'nın güney bölgelerinde şiddetli yağışlar su baskınlarına yol açtı Üstel "Yaklaşık 20 milyon TL olan spor bütçesini 1 milyar TL seviyesine çıkardık" Nazlı "Çocuk izlem merkezleri ve şiddet önleme merkezleri ivedilikle hayata geçirilmeli" Lefkeliler Hanı akustik müzikle şenlendi Dışişleri Bakanlığı "AB Komisyonu adadaki gerçekleri görmeli" Bengihan “Hükümet ve işveren tarafı yasaya uygun hareket etmeli” Gazimağusa Belediyesi ile DAÜ iş birliği ortak organizasyonlar düzenlemeye yönelik protokol imzaladı “Resmin Kamusal Hafızası” sergisi ekim sonuna kadar ziyaret edilebilecek YKP, İki Toplumlu Buluşma etkinliği 17-18 Temmuz’da yapılacak Haluk Levent "Parasal anlamda derneğin tek yetkilisi benim" Tarım Dairesi seracılara yönelik Gazimağusa'da bilgilendirme toplantısı düzenledi Girne Belediyesi'nin 11. Leymosunlular buluşması 25 Temmuz'da yapılacak Larnaka’daki Kıbrıslı Türklere ait 90 bina risk potansiyeli taşıyor İtalya'da hükümet, çeteleşen gençlere yönelik tedbirler içeren yasa tasarısı hazırladı EDEK Başkanı Nikos Anastasiu istifa etti İran "ABD'nin son saldırılarında 30'dan fazla sivil hayatını kaybetti" Güney Kıbrıs dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi Aşırı sıcaklar kalp krizi vakalarında artışa neden oluyor BM Genel Sekreter Sözcüsü "İki liderin desteklenmesine olan bağlılığımız devam ediyor"
Dolar
Euro
Sterlin

Bengihan "Arhun'un asgari ücretle çalışan Kıbrıslı yok söylemi düşündürücü”

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Bengihan "Arhun'un asgari ücretle çalışan Kıbrıslı yok söylemi düşündürücü”

Kıbrıs İşçi ve Emekçi Sendikaları Federasyonu (KİEF) ile Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkanı Metin Arhun’un asgari ücretle ilgili açıklamalarını eleştirerek, söz konusu söylemlerin “emeğe ve emekçiye bakış açısını açık biçimde ortaya koyduğunu” ileri sürdü.

Bengihan, yaptığı yazılı açıklamada, ülkede son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon ve döviz krizi nedeniyle asgari ücretle çalışan özel sektör emekçilerinin sağlıklı beslenmekte dahi zorlandığını ve okula aç giden çocuk sayısının arttığını savunarak, “Metin Arhun’un söylemleri, ülke gerçeklerinden ne kadar kopuk olduğunu göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 164 bin sigortalı çalışanın bulunduğunu, bunların 76 bin 619’unun KKTC vatandaşı olduğu bilgisini veren Bengihan, 18 bin 877 yurttaşın sosyal güvenlik yatırımlarının asgari ücret üzerinden yapıldığını kaydetti.

Bengihan, çalışanların gerçek maaşları yerine asgari ücret üzerinden prim yatırılmasını ise emekçilerin gelecekteki emekli maaşları ile İhtiyat Sandığı birikimlerinin “çalınması” olarak değerlendirdi.

-“Asgari ücretle çalışan Kıbrıslı yok söylemi düşündürücü”

Ülkedeki toplam sigortalıların yarısının KKTC vatandaşı olduğunu hatırlatan Bengihan, “Asgari ücretle çalışan Kıbrıslı yok.” söyleminin düşündürücü olduğunu ifade etti. Bengihan, birçok gencin asgari ücretle çalışmaktansa, eğitim aldığı ülkede kalmayı, ya da yurt dışına göç etmeyi tercih etmek zorunda kaldığını belirtti.

Asgari ücretin Hindistan’da 80 dolar, Bangladeş’te ise 100 dolar olduğu yönündeki kıyaslamaya da tepki gösteren Bengihan, “Sözünü ettiği ücretlerin bu ülkelerde suya ve kuru ekmeğe dahi yetmediğini bilmiyor mu?” diye sordu.

“İşçilere verilecek ücretin işçinin ırkına göre belirlendiği başka bir ülke var mı? Bu anlayış ırkçılık değilse nedir?” diyen Bengihan, Arhun’un söylemlerine tepki gösterdi.

Bengihan, emekçiler olmadan üretimin ve sermayenin varlığını sürdürmesinin mümkün olmadığını dile getirerek, "emeği değersizleştiren ve emekçiyi bir sömürü aracı olarak gören bu anlayışı" kınadı.

Benzer haberler

Featured
Başbakanlığa bağlı bazı kurumlar eski Meclis binasına taşınıyor 2026-07-15 15:46:59 Almanya'nın güney bölgelerinde şiddetli yağışlar su baskınlarına yol açtı 2026-07-15 15:43:58 Üstel "Yaklaşık 20 milyon TL olan spor bütçesini 1 milyar TL seviyesine çıkardık" 2026-07-15 15:32:29 Nazlı "Çocuk izlem merkezleri ve şiddet önleme merkezleri ivedilikle hayata geçirilmeli" 2026-07-15 15:24:34 Lefkeliler Hanı akustik müzikle şenlendi 2026-07-15 15:20:15 Dışişleri Bakanlığı "AB Komisyonu adadaki gerçekleri görmeli" 2026-07-15 15:08:43 Bengihan “Hükümet ve işveren tarafı yasaya uygun hareket etmeli” 2026-07-15 15:01:36 Gazimağusa Belediyesi ile DAÜ iş birliği ortak organizasyonlar düzenlemeye yönelik protokol imzaladı 2026-07-15 14:31:28 “Resmin Kamusal Hafızası” sergisi ekim sonuna kadar ziyaret edilebilecek 2026-07-15 14:25:55