Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Cevdet Yılmaz'dan Cumhurbaşkanı Erhürman'a geçmiş olsun mesajı Dinyürek'ten Cumhurbaşkanı Erhürman'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama Ryanair uçağında bir yolcu, kırılan pencereden dışarı savrulmaktan "son anda" kurtuldu Cumhurbaşkanı Erhürman hastaneye kaldırıldı! Döviz piyasalarında günün son rakamları (10 Temmuz 2026) Yumaklı "14 ayrı projeden oluşan, yaklaşık 69 milyar Liralık dev bir yatırım programını yürütüyoruz” Ekinci "BİMER hâlâ hayata geçirilmedi, ihaleye bile çıkılmadı" Yüksekbaş'tan narenciye için "kriz masası" çağrısı Akar “Ülkede gazete dağıtımı durma noktasına geldi" Borsa günü yüzde 1.53 değer kazanarak tamamladı Kasım “Reform süreci belediyeye güç kattı” Bayraktar "KKTC için asrın projesi olabilir" Yılmaz "Enerji maliyeti düşecek, arz güvenliği artacak" Üstel "Bugün KKTC için bir milat, bir tarih” Hava sıcaklığı 40 dereceye kadar yükselecek! TC ile KKTC arasında Doğalgaz Boru Hattı Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı Yılmaz "Sayın Cumhurbaşkanı ile çok yakın istişare ve koordinasyon içinde hareket ediyoruz" Cumhurbaşkanı Erhürman "Kıbrıs sorunundaki süreci Türkiye Cumhuriyeti ile uyum içerisinde yürütüyoruz Yılmaz, Öztürkler’i ziyaret etti Nöbetçi eczaneler (10 Temmuz 2026) Cevdet Yılmaz'dan Cumhurbaşkanı Erhürman'a geçmiş olsun mesajı Dinyürek'ten Cumhurbaşkanı Erhürman'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama Ryanair uçağında bir yolcu, kırılan pencereden dışarı savrulmaktan "son anda" kurtuldu Cumhurbaşkanı Erhürman hastaneye kaldırıldı! Döviz piyasalarında günün son rakamları (10 Temmuz 2026) Yumaklı "14 ayrı projeden oluşan, yaklaşık 69 milyar Liralık dev bir yatırım programını yürütüyoruz” Ekinci "BİMER hâlâ hayata geçirilmedi, ihaleye bile çıkılmadı" Yüksekbaş'tan narenciye için "kriz masası" çağrısı Akar “Ülkede gazete dağıtımı durma noktasına geldi" Borsa günü yüzde 1.53 değer kazanarak tamamladı Kasım “Reform süreci belediyeye güç kattı” Bayraktar "KKTC için asrın projesi olabilir" Yılmaz "Enerji maliyeti düşecek, arz güvenliği artacak" Üstel "Bugün KKTC için bir milat, bir tarih” Hava sıcaklığı 40 dereceye kadar yükselecek! TC ile KKTC arasında Doğalgaz Boru Hattı Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı Yılmaz "Sayın Cumhurbaşkanı ile çok yakın istişare ve koordinasyon içinde hareket ediyoruz" Cumhurbaşkanı Erhürman "Kıbrıs sorunundaki süreci Türkiye Cumhuriyeti ile uyum içerisinde yürütüyoruz Yılmaz, Öztürkler’i ziyaret etti Nöbetçi eczaneler (10 Temmuz 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

Batı Afrika'da yeni virüs alarmı

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Batı Afrika'da yeni virüs alarmı

Batı Afrika ülkelerinden Gine'de Ebola salgınının sona ermesinden iki ay sonra "Marburg virüsü" tespit edildi. Ölümcül virüsün salgına yol açmasından endişe ediliyor.

Yaklaşık iki ay önce resmi olarak Ebola salgınının sona erdiğinin açıklandığı Batı Afrika ülkesi Gine yeni bir salgınla karşı karşıya. Ateşli bir hastalık olan ölümcül Marburg hummasına yol açan "Marburg virüsü"nün ülkede şu ana kadar bir kişide tespit edildiği ve bu kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Ülkede Marburg virüsü vakası görüldüğünü doğrulayan Gine hükümeti hastayı tedavi eden sağlık çalışanları, ailesi ve yakınlarının da aralarında bulunduğu hastanın temas ettiği 155 kişinin gözetim altında tutulduğunu, 4 Ağustos'tan bu yana devam eden incelemelerde yeni bir vakaya rastlanmadığını açıkladı. Yetkililer halkı "dikkatli olmaya" ve şüpheli vakaları yetkili kurumlara bildirmeye çağırdı.

On kişilik bir Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibinin yerel sağlık kurumlarını desteklemek ve halkı teste tabi tutmak için bölgeye gönderildiği bildirildi.

DSÖ: SALGIN POTANSİYELİ TAŞIYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıklamalarına göre, Marburg virüsü Gine'nin güneyindeki Gueckedou'da 2 Ağostos'ta hayatını kaybeden bir kişide tespit edildi. Söz konusu kişinin bölgedeki hastanede tedavi altına alındığı, ancak semptomların kötüleşmesi üzerine tıbbi incelemelerin yapılması amacıyla başka bir kliniğe gönderildiği belirtildi. Hastanın belirtilerin ortaya çıkmasından yaklaşık bir hafta sonra hayatını kaybettiği açıklanırken, ölümü sonrası yapılan tahlillerde Ebola'ya rastlanmadığı, Marburg virüsü testinin ise pozitif çıktığı belirtildi.

DSÖ Afrika sorumlusu Matshidiso Moeti, pazartesi günü yaptığı açıklamada virüsün "geniş kesimlere yayılma potansiyeli" taşıdığı ve yayılmasının derhal durdurulması gerektiği uyarısında bulundu. DSÖ yetkilileri, virüs nedeniyle bölge çapında bir salgın tehlikesinin "yüksek" olduğu ancak bunun dünya genelinde bir salgına dönüşme ihtimalinin "düşük" olduğu öngörüsünde bulundu.

DSÖ'nün açıklamalarına göre, Ebola ailesi üyesi Marburg virüsü yarasalardan insanlara bulaşıyor. Virüs insandan insana ise vücut sıvıları veya yüzeyler aracılığı ile geçiyor. Virüsün yol açtığı Marburg humması hastalığının belirtileri arasında yüksek ateş ve şiddetli baş ağrısı bulunuyor. DSÖ'nün verilerine göre, hastalığın ölüme yol açma oranı yüzde 88. Şu ana kadar aşısı bulunmayan hastalığa geçmişte Doğu Afrika ülkelerinden Uganda'da rastlanmıştı.

(DW)

Benzer haberler

Dünya
Ryanair uçağında bir yolcu, kırılan pencereden dışarı savrulmaktan "son anda" kurtuldu 2026-07-10 22:11:02 AB nüfusu 452 milyona yükseldi 2026-07-10 15:49:06 Yunanistan'ın Eğriboz Adası'nda binlerce balık kıyıya vurdu 2026-07-10 15:42:35 Netanyahu’dan Türkiye'nin F-35 sürecine dolaylı tepki 2026-07-10 12:40:07 Andy Burnham'ın 20 Temmuz'da İngiltere Başbakanı olması bekleniyor 2026-07-10 10:13:37 Uzaya seyahat eden en yaşlı kadın Wally Funk hayatını kaybetti 2026-07-10 09:40:22 İspanya’da orman yangını faciası: 12 kişi hayatını kaybetti 2026-07-10 08:36:53 ABD basını yazdı: İran’dan Trump’a suikast planı 2026-07-10 08:11:16 Çin'de ayakkabı fabrikasında yangın: 28 kişi hayatını kaybetti 2026-07-09 22:02:00