Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Trump'tan "İranlılar helikopterimizi düşürdü, karşılık vereceğiz" mesajı ABD'de Texas'ın ardından New Mexico'da da hayvanda et yiyen parazit görüldü Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Haziran 2026) DSÖ'den Ebola uyarısı "Virüsü kontrol edemiyoruz" Fitch Ratings, küresel ekonomi sektör görünümünü "kötüleşiyor" diye revize etti “4. Zirvede Birkan Uzun Resim Yarışması” ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı Borsa günü yüzde 0,86 değer kaybederek tamamladı Lapta’da bazı bölgelere cuma günü elektrik verilemeyecek EHHD "Hastanedeki ölümle ilgili Resmi bir açıklama yapılmamış olması endişeleri artırıyor” Çavuş'tan Altuğra'ya "Dün olmayanın bugün eleştirme hakkı yoktur" Küresel piyasalar toparlanma eğiliminde Çavuş, 10 yangın müdahale aracı alınması için ihale tamamlandı TÜBA 8. Geleneksel Yaz Okulu’na KKTC’den doktora öğrencileri başvurabilecek Bazı bölgeler perşembe günü 3 saat elektriksiz kalacak Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliği bölgesel istikrarı tehlikeye atıyor” TDP "Hastane'deki ölüm olayı tüm yönleriyle aydınlatılmalı" ARUCAD ve Atölye Arkın yaratıcı yazarlık atölyesi düzenliyor Perol fiyatları saldırıların durmasıyla geriledi Larnaka’daki bir apartman dairesinde çürümüş kadın cesedi bulundu KTÖS “KGS-2 skandalı Eğitim Bakanı eliyle hasır altı mı ediliyor?" Trump'tan "İranlılar helikopterimizi düşürdü, karşılık vereceğiz" mesajı ABD'de Texas'ın ardından New Mexico'da da hayvanda et yiyen parazit görüldü Döviz piyasalarında günün son rakamları (9 Haziran 2026) DSÖ'den Ebola uyarısı "Virüsü kontrol edemiyoruz" Fitch Ratings, küresel ekonomi sektör görünümünü "kötüleşiyor" diye revize etti “4. Zirvede Birkan Uzun Resim Yarışması” ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı Borsa günü yüzde 0,86 değer kaybederek tamamladı Lapta’da bazı bölgelere cuma günü elektrik verilemeyecek EHHD "Hastanedeki ölümle ilgili Resmi bir açıklama yapılmamış olması endişeleri artırıyor” Çavuş'tan Altuğra'ya "Dün olmayanın bugün eleştirme hakkı yoktur" Küresel piyasalar toparlanma eğiliminde Çavuş, 10 yangın müdahale aracı alınması için ihale tamamlandı TÜBA 8. Geleneksel Yaz Okulu’na KKTC’den doktora öğrencileri başvurabilecek Bazı bölgeler perşembe günü 3 saat elektriksiz kalacak Dışişleri Bakanlığı “Kıbrıs Rum liderliği bölgesel istikrarı tehlikeye atıyor” TDP "Hastane'deki ölüm olayı tüm yönleriyle aydınlatılmalı" ARUCAD ve Atölye Arkın yaratıcı yazarlık atölyesi düzenliyor Perol fiyatları saldırıların durmasıyla geriledi Larnaka’daki bir apartman dairesinde çürümüş kadın cesedi bulundu KTÖS “KGS-2 skandalı Eğitim Bakanı eliyle hasır altı mı ediliyor?"
Dolar
Euro
Sterlin

Başbakan bir haftada ikinci kez istifa etti

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Başbakan bir haftada ikinci kez istifa etti

İtalya’da yaklaşık 1,5 yıldır geniş katılımlı bir koalisyon hükümetine liderlik eden Başbakan Mario Draghi, bir hafta içinde ikinci kez istifasını sundu.

Geçen hafta parlamentodaki güven oylamasında koalisyon ortaklarından popülist 5 Yıldız Hareketi’nin boykotu üzerine başlayan siyasi kriz, dün ikinci güven oylamasında hükümetin daha fazla fire vermesiyle derinleşti.

Görevini sürdürebilmesi için dün Senato’dan yeni bir "ulusal birlik anlaşmasına" destek isteyen Draghi’nin talebi yanıtsız kaldı. 5 Yıldız’ın yanı sıra koalisyonun sağ kanattaki ortakları Lig ve Haydi İtalya partileri de güven oylamasına katılmayarak hükümetin sonunu getirdi.

Bu gelişme üzerine Draghi bu sabah Temsilciler Meclisi’ne hitap ettikten sonra Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile görüştü.

Draghi ilk olarak geçen hafta Perşembe günü istifasını sunmuş ancak istifası Cumhurbaşkanı Mattarella tarafından reddedilmişti. Mattarella, Draghi’den, hala çoğunluk desteğine sahip olması nedeniyle parlamentoda durum değerlendirmesi yapılmasını istemişti.

Ancak dün Senato’daki oturumda koalisyonun büyük ortaklarından üçünün boykotu üzerine süreç tıkandı ve Draghi yeniden istifa kararı aldı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Draghi, geçen hafta sunduğu istifasını yineledi. Cumhurbaşkanı Mattarella’nın bu kararı “not aldığı”, hükümetin mevcut işlerin yönetimi için görevde kalacağı belirtildi.

Şubat 2021’de pandemi ve pandeminin ekonomik ve toplumsal etkileri ile mücadele için başbakan olarak atanan Mario Draghi, parlamentodaki partilerin büyük kısmının dahil olduğu bir koalisyona liderlik ediyordu. Kısmen teknokratlardan kısmen de siyasetçilerden oluşan hükümet, bir araya gelmesi güç siyasi grupları da içinde barındırıyordu.

Bu partiler arasındaki ve partilerin kendi içindeki çekişmeler ve kimlik krizleri, Draghi hükümetinin düşüşünde rol oynadı.

Krizi tetikleyen popülist 5 Yıldız Hareketi, Ukrayna’ya silah yardımından Roma’da yapılması planlanan bir atık arıtma tesisine kadar birçok alanda Draghi ile çatışma yaşıyordu.

5 Yıldız’ın, 2018 genel seçimlerinde yüzde 32’nin üstünde olan oy oranının bugün yüzde 10’lara düşmüş olması da krizde etkili görülüyor. Parti yönetiminin, hareketin yükselişinde kritik rol oynayan sistem karşıtı, muhalif yapısını yeniden dirilterek destek artırmayı amaçladığı görüşü yaygın.

Dün Senato’da Draghi hükümetine son darbeyi vuran sağ kanattaki Lig ve Haydi İtalya için de, düşen destek oranları ve yaklaşan seçimlerin itici güç olduğu yorumu yapılıyor.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya güçlü destek veren, Ukrayna'yı işgali sonrası Rusya’ya karşı net tavır alan Draghi’nin aksine, özellikle 5 Yıldız ve Lig’in AB’ye şüpheyle yaklaşan, Rusya’ya ise daha yakın duran partiler olduğu vurgusu da analizlerde sıkça yer alan unsurlardan.

Benzer haberler

Dünya
Trump'tan "İranlılar helikopterimizi düşürdü, karşılık vereceğiz" mesajı 2026-06-09 21:51:00 ABD'de Texas'ın ardından New Mexico'da da hayvanda et yiyen parazit görüldü 2026-06-09 21:46:00 DSÖ'den Ebola uyarısı "Virüsü kontrol edemiyoruz" 2026-06-09 21:26:00 Devletler arası çatışmalar Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı 2026-06-09 15:34:00 Epstein'in moda ve modellik sektörü üzerinden kadınlara ulaştığı ortaya çıktı 2026-06-09 14:19:00 Almanya ve Fransa ortak savaş uçağı projesini iptal etti 2026-06-09 12:50:00 Hindistan tarihinde bir ilk: Doğum oranları geriledi 2026-06-09 12:10:00 Tarihi görevde geri sayım: NASA Artemis 3 astronotlarını açıklıyor 2026-06-09 12:04:00 ABD, Dünya Kupası hakeminin ülkeye girişine izin vermedi 2026-06-09 11:29:00