Barçın “Kamu maliyesini yasanın öngördüğü gelirlerden mahrum etmeyin”

Voice Kıbrıs Haber
Cumhuriyet Meclisi’nde 184 milyon 653 bin TL’lik Sayıştay Başkanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.
Bütçe görüşmelerine geçilmeden önce Genel Kurul’da ilk olarak bilgiye sunuşlara yer verildi.
Buna göre, Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA), Kıbrıs Bilim Vakfı ve Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) ile Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) 2026 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarılarının Genel Kurul’daki üçüncü görüşmelerine ilişkin tezkereler oy birliğiyle kabul edildi.
Genel Kurul’da ilk olarak 184 milyon 653 bin TL’lik Sayıştay Başkanlığı bütçesi ele alındı.
Bütçe üzerine ilk sözü CTP Milletvekili Devrim Barçın alarak, Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı bir genelgeyle kamu maliyesini zarara uğrattığını savundu.
Konuşmasında, Sigorta Hizmetleri (Düzenleme ve Denetim) Yasası’nın Cumhuriyet Meclisi’nden oy birliğiyle geçirildiğini anımsatan Barçın, Maliye Bakanlığı’na bağlı Para Kambiyo Dairesi’nin yayınladığı 5 Aralık genelgesiyle bu yasaya aykırı hareket ettiğini söyledi.
Yasaya göre, sigorta yöneticisinden izin alan sigorta acentelerinin ilgili birliğe başvurarak kayıt yaptırmak zorunda olduğunu ifade eden Barçın, Maliye Bakanlığı’nın “Yasa yürürlüğe girmeden önce acente olanlar birliğe üye olmak zorunda değil” dediğini savundu.
Yasanın emredici kuralının bu genelgeyle ortadan kaldırıldığını söyleyen Barçın, ilgili birliğe üye olanların ocak ayında yarı asgari ücret ödeme mükellefiyeti bulunduğunu ifade ederek, bu düzenlemenin kamu maliyesinde gelir kaybına neden olacağını belirtti.
Bunun örgütlü mücadeleden korkma anlamına da geldiğini savunan Barçın, yasaya aykırı yayınlanan genelgenin geri çekilmesini talep ederek, “Kamu maliyesini yasanın öngördüğü gelirlerden mahrum etmeyin” dedi.
Benzer haberler
Featured
GÜÇ-SEN’den eylem kararı
Köseoğlu Kamu Yeterlik Sınavları ve Yabancı Dil Sınavı tarihlerini açıkladı
Ataoğlu "DP MYK ve PM toplantısında bugün bir karar üretilmedi”
Borsa günü yüzde 0,43 değer kaybederek tamamladı
CTP Gençlik Örgütü Lefkoşa İlçesi’nde bayrak değişimi
Avrupa Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi
ABD'de milyonlarca yumurtada salmonella şüphesi
Çalışma Bakanlığı denetimlere başladı: “Alo 102’ye gelen her ihbar öncelikli olarak değerlendirilecek”
Şahiner “KKTC’nin hazinesi hiçbir şirketin kişisel kasası değildir”


