Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
İncirli, gençlerle bir araya geldi "Üretimin her türlüsüne destek olacağız" Üstel’den yeni beş yıl mesajı Taçoy “Özerk sanayi bölgeleri ile üretimde reform yaşanacaktır” Çağıner Vakfı’ndan eğitim bursu Güney'in eylül enflasyonu yüzde 5,2 İlkan Varol, Ombudsman raporunu Erhürman’a sundu Petrol-İş ile hissedarlar uzlaştı, bayilere akaryakıt verilmeye başlandı Polisten beş ilçede asayiş ve trafik denetimi Güney'de yeni doğan bebeğe Lejyoner tanısı.. Hastalığa neden olan bakteri klinikteki suda tespit edildi Holguin'den liderlere "Gerekli uzun vadeli kararları alın" çağrısı Akü kutup başları seyir halindeki araçta yangına neden oldu Hristodulidis “Costa Erdoğan ile TC-AB ilişkilerinin Kıbrıs sorunuyla paralel bağlanmasını görüşecek” Erhürman Politis’e konuştu “19 maddelik öneri belgesini almadım” İstanbul'da su baskınları ve selin ardından kaybolan kişileri arama çalışmaları sürüyor İkamet izni bulunmayan 37 kişi tutuklandı 24 saatlik yağış miktarı 5 kilogramda kaldı Alkollü sürücülerin karıştığı kazalarda 1'i motosiklet sürücüsü, 4 kişi yaralandı Nöbetçi eczaneler (17 Ekim 2026) Aracın çarptığı 25 yaşındaki kadın ağır yaralandı Pile Barış Festivali bu akşam liderlerin katılımıyla yapılacak İncirli, gençlerle bir araya geldi "Üretimin her türlüsüne destek olacağız" Üstel’den yeni beş yıl mesajı Taçoy “Özerk sanayi bölgeleri ile üretimde reform yaşanacaktır” Çağıner Vakfı’ndan eğitim bursu Güney'in eylül enflasyonu yüzde 5,2 İlkan Varol, Ombudsman raporunu Erhürman’a sundu Petrol-İş ile hissedarlar uzlaştı, bayilere akaryakıt verilmeye başlandı Polisten beş ilçede asayiş ve trafik denetimi Güney'de yeni doğan bebeğe Lejyoner tanısı.. Hastalığa neden olan bakteri klinikteki suda tespit edildi Holguin'den liderlere "Gerekli uzun vadeli kararları alın" çağrısı Akü kutup başları seyir halindeki araçta yangına neden oldu Hristodulidis “Costa Erdoğan ile TC-AB ilişkilerinin Kıbrıs sorunuyla paralel bağlanmasını görüşecek” Erhürman Politis’e konuştu “19 maddelik öneri belgesini almadım” İstanbul'da su baskınları ve selin ardından kaybolan kişileri arama çalışmaları sürüyor İkamet izni bulunmayan 37 kişi tutuklandı 24 saatlik yağış miktarı 5 kilogramda kaldı Alkollü sürücülerin karıştığı kazalarda 1'i motosiklet sürücüsü, 4 kişi yaralandı Nöbetçi eczaneler (17 Ekim 2026) Aracın çarptığı 25 yaşındaki kadın ağır yaralandı Pile Barış Festivali bu akşam liderlerin katılımıyla yapılacak
Dolar —
Euro —
Sterlin —

Bakırı neredeyse altına dönüştürdüler

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Bakırı neredeyse altına dönüştürdüler
Reklam

Çinli bilim insanları, bakırı "neredeyse altın" sayılabilecek, altının özelliklerine çok yakın bir maddeye dönüştürebiliyor. Bu yeni maddenin daha nadir ve pahalı bir metal olan altının sanayideki kullanımını azaltarak Çin ekonomisine büyük katkı yapması umuluyor.

Çinli bir araştırma ekibinin çok daha ucuz bir metal olan bakırı altına çok yakın yeni bir maddeye dönüştürmesinin ayrıntıları Science Advances adlı dergide yayımlandı. Liaoning'deki Çin Bilimler Akademisi'nin Dalian Kimya ve Fizik Enstitüsü'nde görevli Profesör Sun Jian ve meslektaşları deneyde kullandıkları bakıra, elektrik yüklü sıcak argon gazını yüksek basınçla fışkırttılar. Hızla hareket eden ionize parçacıklar hedeflenen bakır parçasının atomlarını koparıp ayırdı ve bu kopan atomlar soğuyarak toplaşıp her biri sadece birkaç nanometre çapında kumsu tanelerden oluşan bir tabaka oluşturdu. Araştırmacılar elde edilen bu maddeyi alıp sadece değerli metallerin başarıyla kullanılabildiği bir kimyasal reaksiyon olan kömürü alkole çevirme işleminde kullandılar. Çin Bilimler Akademisi internet sitesine konulan açıklamalarında Profesör Sun ve çalışma arkadaşları, "Bakır nano parçacıkları bu reaksiyonda altın ya da gümüşe çok yakın bir performans yakaladı" dedi. Profesör Sun "Sonuçlar, bakır metalinin işlemlerden geçirilerek 'tavuktan anka kuşuna' dönüştürülebileceğini kanıtladı" diye konuştu. SAHTE ALTIN YAPILABİLİR Mİ? Bakır, altın ile benzer bir görünüm ve ağırlığa sahip olduğundan yüzyıllarca simyacılar tarafından laboratuvarda ucuz metali altına çevirebilmenin anahtarı olarak görülmüştü. Ama benzerlik bir yerde sona eriyor. Örneğin Çin'deki laboratuvarda sahte altın üretilemeyecek çünkü dönüşen metalin yoğunluğu altın ile değil normal bakır ile aynı. Fakat buluş yine de Çin ekonomisinde kârlı iş alanları yaratma potansiyeline sahip. Kıymetli metaller modern ekonomilerde hala önemli bir role sahip. Örneğin elektronik aletlerin bileşenleri içinde büyük oranda altın, gümüş ve platin var. 40 adet akıllı telefonda kullanılan altın için tahminen bir ton ham altın işlemek gerekebiliyor. Bakır sanayide altın kadar etkili bir metal değil çünkü atom çekirdeklerinin çevresinde dönen negatif yüklü atom parçacıkları olan elektronlarının sayısı çok daha az. Bu elektronlar aynı zamanda altına göre daha az istikrarlı. Dolayısıyla bakır ancak başka kimyasal maddelerle yanyana geldiğinde daha kolay reaksiyona girebiliyor. Profesör Sun ve ekibi geliştirdikleri yöntemle bu sakıncaları giderdiklerini, bakır atomlarına büyük miktarda enerji yükleyerek daha yoğun ve daha istikrarlı olmasını sağladıklarını söylüyorlar. Elde edilen yeni metal, araştırmacıların verdiği bilgiye göre ısıya, oksidasyona ve erozyona bakırdan çok daha dayanıklı. Açıklamada uzmanlar bu metali "Savaş alanında altından zırh giyerek düşman saldırılarına direnebilen bir savaşçı" diye tanımlıyorlar. (TAK-BBC)  

Benzer haberler

Teknoloji
Napolyon'un 200 yıllık şifresini yapay zeka altı saatte çözdü 16 Eki 2026 20:31 Elon Musk, Uçan Tesla'yı tanıttı 16 Eki 2026 08:32 Evinizdeki akıllı cihazlar yapay zeka solucanlarının hedefi olabilir 14 Eki 2026 08:38 Sosyal medya kullanıcıları "akışın" dışında kalmaktan endişe duyuyor 12 Eki 2026 19:35 Anthropic'in yapay zeka modeli sahte cinayet ihbarında bulundu 10 Eki 2026 21:27 Space X, Starlink'i mobil operatöre dönüştürüyor 9 Eki 2026 08:58 Bilim insanları tamamen yeni bir saat türü icat etti 8 Eki 2026 20:58 OpenAI, yapay zekanın çözdüğü 377 matematik problemine ilişkin sonuçları yayımladı 7 Eki 2026 21:44 Eski OpenAI güvenlik sorumlu uyardı "yapay zeka güvenlik testlerinden kaçabilir" 4 Eki 2026 09:36