Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
ABD'de yaklaşık 39 milyon kişi sel riskine karşı uyarıldı Gülgün Süt Kuzey Kıbrıs Rallisi’nde kazanan Şüküroğlu-Topcuoğlu ikilisi Guterres'ten yapay zekâ uyarısı Yapay zekada "hız mı, yavaşlama mı" tartışmalarına "denge" önerisi Endonezya'da yolcu gemisiyle irtibat kesildi: 102 kişi kurtarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti Erhürman “Kıbrıslı Türk ve Rum çocukların Kıbrıs’ta turnuvalara katılması önerimiz geçerli” Basın-Sen "Devletin görevi, kadınları öldürülmeden önce korumaktır" Nazlı “Ya ezenden yana olacaksın ya ezilenden. Bunun ortası yok” Suudi Arabistan'ın petrol damarı kesildi: Küresel piyasalar çöküşte Üstel "Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans, etkin koruma ve kararlı mücadele artarak sürecektir" Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği “Protokol imzalamadan öğrenci taşımacılığı başlamayacak” Denetimlerde 400 sürücü çeşitli suçlardan rapor edildi CTP “Yerel Yönetim Vizyon 2030 Çalıştayı”nda buluştu Çavuşoğlu "Güçlendirilmiş altyapımız ve destek birimlerimizle yeni döneme hazırız"  Üstel "Yeni gemi yarın kayıpları arama çalışmasına başlıyor" Güzelyurt’taki trafik kazası: 37 yaşındaki sürücü yoğun bakımda! Kar-İş "Öğrenci taşımacılığını başlatmayacağız" Avustralya'da ilk kez deniz aslanında kuş gribi vakası görüldü Bağımsızlık Yolu “Kıbrıslı Maronitlerin temsilci seçme hakkı yasal güvenceye kavuşturulmalı” Denetimlerde 23 araç trafikten men edildi ABD'de yaklaşık 39 milyon kişi sel riskine karşı uyarıldı Gülgün Süt Kuzey Kıbrıs Rallisi’nde kazanan Şüküroğlu-Topcuoğlu ikilisi Guterres'ten yapay zekâ uyarısı Yapay zekada "hız mı, yavaşlama mı" tartışmalarına "denge" önerisi Endonezya'da yolcu gemisiyle irtibat kesildi: 102 kişi kurtarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti Erhürman “Kıbrıslı Türk ve Rum çocukların Kıbrıs’ta turnuvalara katılması önerimiz geçerli” Basın-Sen "Devletin görevi, kadınları öldürülmeden önce korumaktır" Nazlı “Ya ezenden yana olacaksın ya ezilenden. Bunun ortası yok” Suudi Arabistan'ın petrol damarı kesildi: Küresel piyasalar çöküşte Üstel "Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans, etkin koruma ve kararlı mücadele artarak sürecektir" Kıbrıs Türk Toplu Taşımacılar Birliği “Protokol imzalamadan öğrenci taşımacılığı başlamayacak” Denetimlerde 400 sürücü çeşitli suçlardan rapor edildi CTP “Yerel Yönetim Vizyon 2030 Çalıştayı”nda buluştu Çavuşoğlu "Güçlendirilmiş altyapımız ve destek birimlerimizle yeni döneme hazırız"  Üstel "Yeni gemi yarın kayıpları arama çalışmasına başlıyor" Güzelyurt’taki trafik kazası: 37 yaşındaki sürücü yoğun bakımda! Kar-İş "Öğrenci taşımacılığını başlatmayacağız" Avustralya'da ilk kez deniz aslanında kuş gribi vakası görüldü Bağımsızlık Yolu “Kıbrıslı Maronitlerin temsilci seçme hakkı yasal güvenceye kavuşturulmalı” Denetimlerde 23 araç trafikten men edildi
Dolar
Euro
Sterlin

Avrupa Merkez Bankası bu yılın ikinci faiz artırımına hazırlanıyor

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Avrupa Merkez Bankası bu yılın ikinci faiz artırımına hazırlanıyor
Reklam

ECB açısından temel risk enerji fiyatları olarak öne çıkıyor. Orta Doğu'daki çatışmaların etkisiyle petrol fiyatları yeniden 100 doları görürken, Avrupa'da doğal gaz fiyatları 2023'ten bu yana görülmeyen seviyelere yükseldi.

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, enerji fiyatlarındaki hızlı artışın etkisiyle ağustos ayında yüzde 3,3'e çıkarak yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesini gördü.

ING Group Başekonomisti Peter Vanden Houte, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Avro Bölgesi ekonomisinin oldukça dirençli bir seyir izlemesi ve yüksek enerji fiyatlarının enflasyonu yeniden yüzde 3'ün üzerine çıkarması nedeniyle ECB'nin mevduat faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 2,5'e yükselteceği öngörüsünde bulundu.

Bununla birlikte mevcut enflasyonist baskıların büyük ölçüde enerji kaynaklı olduğunu belirten Houte, çekirdek enflasyon ve hizmetler enflasyonunun daha geniş kapsamlı enflasyon endişelerine işaret etmediğini, bunun da bankanın basın toplantısında aşırı şahin bir tutum sergilemesini engelleyebileceğini ifade etti.

Houte, "ECB’nin yeni projeksiyonlarında, büyüme ve enflasyon tahminlerine yalnızca ılımlı bir yukarı yönlü revizyon yapılmasını bekliyoruz. Finans piyasaları bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarında yeni artışların olacağını fiyatlara yansıtıyor olsa da biz biraz daha temkinliyiz." dedi.

Eylül ayındaki faiz artırımının ardından ECB'nin muhtemelen bekle-gör tutumuna geçebileceğini dile getiren Houte, "Ancak Orta Doğu'daki çatışmaların uzaması ve bunun sonucunda enerji fiyatlarının daha da yükselme ihtimali ortaya çıkarsa, ECB aralık ayında faiz oranlarını yeniden artırmayı düşünebilir." diye konuştu.

Piyasalar, güncellenen makroekonomik tahminleri takip edecek

ABN AMRO Makro Araştırma Başkanı ve Kıdemli Avro Bölgesi Ekonomisti Bill Diviney de ECB'nin politika faizini artırmasının beklendiğini belirtti.

Piyasaların dikkatini en çok çekecek konuların güncellenecek makroekonomik tahminler ve Lagarde'ın basın toplantısındaki açıklamaları olacağını ifade eden Diviney, ECB'nin 2027 yılı enflasyon tahmininde yukarı yönlü bir revizyon görülebileceğini aktardı.

Diviney, "Piyasalar, eylül ayındaki faiz artışının ardından yaklaşık iki faiz artışı daha fiyatlamış durumda olduğundan, Lagarde'a gelecekteki adımlarla ilgili sorular yöneltilmesi muhtemeldir. Enflasyon konusunda şahin bir söylem beklesek de Lagarde'ın ECB'nin 'toplantı bazında' yaklaşımını yinelemesi muhtemeldir." şeklinde konuştu.

Natixis Avrupa Makro Araştırmalar Başkanı Alain Durre ise ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yakın gelecekte tüm seçenekleri açık tutmak ve uzun süreli bir faiz artırımı döngüsü beklentilerini tetiklemekten kaçınmak amacıyla tarafsız bir üslup benimseyebileceğini, böylelikle veriye dayalı ve toplantı bazında belirlenen ECB politika yaklaşımını tekrarlayacağını öngördü.

Eylül ayından sonra, karmaşık bir ekonomik dengeye rağmen üç ana faktörün desteğiyle 2027 yılının sonuna kadar faiz artırımlarına ara verilmesini beklediğini dile getiren Durre, şöyle devam etti:

"Öncelikle, Orta Doğu'daki çatışmaların ocak ayı başlarına kadar çözülmesi enerji fiyatlarını düşürebilir. İkincisi, o zamana kadar işgücü piyasasındaki koşulların gevşemesi, ikinci tur etkilerin ortaya çıkma riskini sınırlayabilir. Üçüncüsü, avroda öngörülen değer kazanımı, hem genel enflasyonu hem de çekirdek enflasyonu daha da düşürebilir."

Commerzbank Kıdemli Ekonomisti Marco Wagner de "Eylül ayındaki faiz artırımının ardından ne olacağı kesin değil. Vadeli işlem piyasalarındaki yatırımcılar, önümüzdeki yılın ortasına kadar iki faiz artırımının daha yapılmasını bekliyor. Ancak önümüzdeki aylarda ana faiz oranlarının değişmeyeceği ihtimalini daha olası görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Benzer haberler

Ekonomi
Suudi Arabistan'ın petrol damarı kesildi: Küresel piyasalar çöküşte 13 Eyl 2026 20:09 Fed, güçlenen faiz artışı beklentileriyle gelecek haftaki toplantısına hazırlanıyor 12 Eyl 2026 21:15 Döviz piyasalarında günün son rakamları (11 Eylül 2026) 11 Eyl 2026 21:45 ABD'de enflasyon ağustosta beklentilere paralel geldi 11 Eyl 2026 20:01 Borsa güne yüzde 0,05 yükselişle başladı 11 Eyl 2026 11:27 Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerine çevrildi 11 Eyl 2026 09:37 Küresel ekonomiye uzun savaş etkisi: Petrolde korkulan oldu 11 Eyl 2026 08:51 Altında seri düşüş fırtınası 11 Eyl 2026 08:23 Döviz kurlarında son durum (11 Eylül 2026) 11 Eyl 2026 08:12