Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıslı Türklere Yardım programı konusunda “zemin kaygan”

Voice Kıbrıs Haber
Haftalık Kathimerini Brüksel’de bir süredir, Yapısal Reformları Destekleme Genel Müdürlüğü’nde (DG REFORM) yeni düzenlemeler olacağının dile getirilirken, Avrupa Komisyonu çerçevesinde Kıbrıslı Türklere Yardım programının nereye tabi olacağının bilinmediğini haber verdi.
Haberi “Kıbrıslı Türklerle İlgili Program Konusunda Zemin Kaygan… Brüksel’de Kıbrıs Sorunuyla İlgili Konularda Yetkinin Kimde Olacağına Dair Soru İşaretleri” başlığıyla aktaran gazete, AB’den kaynaklara dayanarak “bunun, AB’nin Kıbrıs Türk toplumuna desteği, yeniden birleşme ön hazırlığı Yeşil Hat Tüzüğü’nün uygulanmasının izlenmesi (DG REFORM yetkisinde) konusunda illa olumsuz bir şey anlamına gelmediğini” yazdı.
DG REFORM’un geleceğinin, eski Genel Müdür Mario Nova’nın başka bir departmana atanmasından beridir tartışılmakta olduğuna işaret eden gazete, edindiği bilgiye dayanarak yeni Komisyon’da Kıbrıs sorunu konularının tam olarak nereye entegre olacağının kesin olmadığına işaret etti.
Gazete Politico’da DG REFORM’un, Komisyon Genel Sekreterliği’nin, yani doğrudan Komisyon Başkanı’nın uhdesinde olan İyileşme ve Dayanıklılık Mekanizmasının uygulanmasını yöneten grup ile harmanlanmasından söz eden haberinin panik yarattığını yazdı.
Gazeteye göre, ilgili haberde Ursula Fon der Leyen’in, AB ödeneklerinin artık reformların ileri götürülmesinden ayrılması için İyileşme Mekanizması ilkelerinin Uyum ile ilgili finansmanda uygulama çabasından söz etti. Gazete, ancak bu birleştirmenin, ödeneklerin yönetimini Komisyon Başkanı’nın yetkisine mi vereceği, yoksa yeni Uyum ve Reform Başkan Yardımcısı Rafaele Fito’nun yetkisinde mi kalacağı net olmadığını yazdı.
Gazete, Leyen’in, Fito’ya gönderdiği atama mektubunda, Kıbrıslı Türklere Yönelik Yardım Programı ve Yeşil Hat Tüzüğü’nün uygulanmasının izlenmesine özel bir atıf yaptığı ve her ikisi de DG REFORM yetkisinde olmasına rağmen Fito’nun Kıbrıslı Rum komiser Themis Hristodfidu’nun liderliğindeki DG REGIO (Bölgesel ve Kentsel Politika) genel müdürlüğüne destek vereceğinden söz ettiğini kaydetti.
Benzer haberler
Featured
BBC tasarruf için 2 kanal ve 1 radyoyu kapatıp bazı çalışanları işten çıkaracağını duyurdu
Whakaari Yanardağı'nın alarm seviyesi yükseltildi
İngiltere'de hükümetin hataları nedeniyle COVID-19'un bakım evlerinde hızla yayıldığı rapor edildi
Döviz piyasalarında günün son rakamları (21 Ekim 2026)
Dünya kritik eşiği aşmak üzere
Ultra işlenmiş gıdalar beyin damarlarına sessizce zarar veriyor
Brezilya'dan Meta'ya 24 saat süre
Borsa günü yüzde 1,87 değer kaybederek tamamladı
Paris ve Lyon'da kısmi sokağa çıkma yasağı 1 gün uzatıldı




