Avrupa’da ölümcül sıcak hava dalgası doğuya ilerledi

Voice Kıbrıs Haber
Avrupa’da etkili olan ölümcül sıcak hava dalgası pazar günü doğuya doğru ilerlerken, gece boyunca yaşanan fırtınaların özellikle Fransa ve Belçika’da sağladığı kısa süreli rahatlamaya rağmen kıta genelinde yüz milyonlarca kişi bunaltıcı sıcaklarla karşı karşıya kaldı.
Sıcak hava Orta ve Doğu Avrupa’da etkisini artırarak sürdürdü. Çekya, Macaristan ve Polonya sıcaklardan en ağır etkilenen ülkeler arasında yer alırken, birçok bölgede sıcaklık rekorları kırıldı. AFP’nin tahminlerine göre gün içinde en az 191 milyon Avrupalının 35 derecenin üzerindeki sıcaklıklara maruz kalması bekleniyordu.
Dünya Sağlık Örgütü, 21 Haziran’dan bu yana Avrupa’da 1300’den fazla “fazladan ölüm” kaydedildiğini açıkladı. Alman Meteoroloji Servisi’nin tahminleri ve nüfus verilerine dayanan analize göre toplamda yaklaşık 381 milyon Avrupalının 30 derecenin üzerindeki sıcaklıklarla karşı karşıya kalacağı belirtildi.
Bilim insanlarından oluşan World Weather Attribution grubu, bu sıcak hava dalgasının Avrupa’da şimdiye kadar kaydedilen en şiddetli sıcak hava dalgası olduğunu ve iklim değişikliği olmadan haziran ayında bunun “neredeyse imkânsız” olacağını bildirdi. Almanya, Polonya ve Çekya’da tüm zamanların sıcaklık rekorları kırılırken, Birleşik Krallık ve İsviçre’de de haziran ayı sıcaklık rekorları yenilendi.
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Şu anda 150 milyon insan aşırı sıcak altında yaşıyor, yüzlerce kişi hayatını kaybetti, okullar kapalı, elektrik şebekeleri zorlanıyor.” dedi.
Gece boyunca etkili olan fırtınalar, özellikle günlerdir 40 dereceye yakın sıcaklıkların görüldüğü Fransa’da bir miktar rahatlama sağladı. Ancak fırtınalar hasara da yol açtı. Yerel medyaya göre Brüksel yakınlarında bir ağacın aracın üzerine devrilmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti.
Fransa’da en yüksek seviyedeki sıcak hava uyarılarının pazar akşamı hafiflemesi beklenirken, milyonlarca kişi bunaltıcı sıcaklarla mücadele etmeyi sürdürdü.

Yaklaşık 15 bin kişinin ölümüne yol açan ve Avrupa’nın yüzyıllardır gördüğü en ağır sıcak hava dalgası olarak kayıtlara geçen 2003 felaketinin izlerini hala taşıyan Fransa’da yetkililer, can kaybının artmasından endişe ediyor.
Fransa Ulusal Sağlık Kurumu, pazar günü yaptığı açıklamada 24 Haziran’dan bu yana beklenenden yaklaşık 1000 fazla ölüm kaydedildiğini duyurdu ve bu sayının daha da artabileceği uyarısında bulundu.
Kurum, hayatını kaybedenlerin önemli bölümünün 65 yaş ve üzerindeki kişilerden oluştuğunu bildirdi.
Ancak Sağlık Bakanı Stephanie Rist, yaşlı bakım evlerinde hazırlıkların 2003’e kıyasla daha iyi olduğunu belirterek Fransa’nın o dönemdeki yıkıcı can kaybının tekrarını “muhtemelen” yaşamayacağını söyledi.
İçişleri Bakanı Laurent Nunez de müdahaleye yönelik eleştirileri reddederek, “Bu bir fiyasko değil; hazırlıklıydık.” dedi.
Benzer haberler
Dünya
İtalya'da bazı yerlerde aşırı sıcak hava dalgası, bazı bölgelerde ise dolu yağışı etkili oluyor
Afganistan'da şiddetli yağışlar ve ani seller nedeniyle 20 kişi hayatını kaybetti
İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu
Starmer başbakanlık görevinden resmen istifa etti
Fransa'nın 27 vilayeti yüksek yangın riski altında
Hindistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle 16 kişi hayatını kaybetti
Guyana açıklarında meydana gelen feribot kazasında 53 kişi kurtarıldı
Peru'da 5,5 büyüklüğünde deprem: Ölü ve yaralılar var
Sıcaklığın 40 dereceyi aştığı Yunanistan'da orman yangınları devam ediyor



