Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
HAKSEN, Cumhurbaşkanı Erhürman’ı ziyaret etti "Kamu Görevlileri Yasası bu haliyle onaylanmamalı" Pazar ve Pazartesi iç kesimlerde yer yer sağanak bekleniyor Res-Bir “Zincir marketlerin sıcak yemek satışı haksız rekabet yaratıyor” GençKültür kurucusu Selçuk Görsay "Hedefimiz Kıbrıs'ın genç kültür-sanat hafızasını oluşturmak" Nöbetçi eczaneler (3 Temmuz 2026) DSÖ "Depremlerin vurduğu Venezuela'da sağlık sistemi ciddi baskı altında" CTP Dış İlişkiler Sekreteri Toros, AB Kıbrıs Çözüm Destek Ofisi Genel Müdürü ile görüştü KTEZO 15. Olağan Genel Kurulu yapıldı Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı! Dinçyürek “Önemli sağlık yatırımlarını hayata geçirdik” ABD'de yeni ev robotu tanıtıldı: Çamaşır katlıyor, yatak topluyor Fransa'da hazirandaki sıcak hava dalgasında bir haftada 2 bini aşkın fazla ölüm kaydedildi Arıklı “Müzakereler başlasa bile Kıbrıslı Rumların uzlaşmaz tavrı nedeniyle bir yere varmayacak” Maviş “Statükodan daha iyisini hak ediyoruz” KTMMOB önceki genel başkanlarından Bektaş Göze son yolculuğuna uğurlandı Trump 7 Temmuz'da Ankara'ya gidecek ARUCAD ile Pen Research Institute iş birliği protokolü imzaladı Pakistan'da yolcu otobüsünün uçuruma yuvarlandığı kazada 40 kişi öldü TÜİK haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! Letimbiotis "Amacımız çoklu konferansın bu yaz toplanması" HAKSEN, Cumhurbaşkanı Erhürman’ı ziyaret etti "Kamu Görevlileri Yasası bu haliyle onaylanmamalı" Pazar ve Pazartesi iç kesimlerde yer yer sağanak bekleniyor Res-Bir “Zincir marketlerin sıcak yemek satışı haksız rekabet yaratıyor” GençKültür kurucusu Selçuk Görsay "Hedefimiz Kıbrıs'ın genç kültür-sanat hafızasını oluşturmak" Nöbetçi eczaneler (3 Temmuz 2026) DSÖ "Depremlerin vurduğu Venezuela'da sağlık sistemi ciddi baskı altında" CTP Dış İlişkiler Sekreteri Toros, AB Kıbrıs Çözüm Destek Ofisi Genel Müdürü ile görüştü KTEZO 15. Olağan Genel Kurulu yapıldı Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı! Dinçyürek “Önemli sağlık yatırımlarını hayata geçirdik” ABD'de yeni ev robotu tanıtıldı: Çamaşır katlıyor, yatak topluyor Fransa'da hazirandaki sıcak hava dalgasında bir haftada 2 bini aşkın fazla ölüm kaydedildi Arıklı “Müzakereler başlasa bile Kıbrıslı Rumların uzlaşmaz tavrı nedeniyle bir yere varmayacak” Maviş “Statükodan daha iyisini hak ediyoruz” KTMMOB önceki genel başkanlarından Bektaş Göze son yolculuğuna uğurlandı Trump 7 Temmuz'da Ankara'ya gidecek ARUCAD ile Pen Research Institute iş birliği protokolü imzaladı Pakistan'da yolcu otobüsünün uçuruma yuvarlandığı kazada 40 kişi öldü TÜİK haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! Letimbiotis "Amacımız çoklu konferansın bu yaz toplanması"
Dolar
Euro
Sterlin

Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Johansson Güney Kıbrıs'ta

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Johansson Güney Kıbrıs'ta

Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson’un, Güney Kıbrıs’a dün gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında yetkililerle bir araya geldiği ve Purnara’daki mülteci kabul merkezini ziyaret ettiği belirtildi.

Alithia gazetesi Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson’un dün gerçekleştirdiği temaslara ve ziyaretlere geniş yer verdi.

Habere göre, Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Kıbrıs Rum İçişleri Bakanı Nikos Nuris ve diğer yetkililerle bir araya geldi.

Gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtlayan Johansson, Türkiye’ye iki hafta içerisinde yapacağı ziyaret kapsamında, Güney Kıbrıs ve İtalya’ya gelen düzensiz göçmen konusunda Türkiye ile ortak bir zeminin bulunmasını temenni ettiğini açıkladı.

AB’nin mülteci konusunda Türkiye ve Beyaz Rusya karşısındaki farklı politikasının sorulması üzerine arada önemli farklar bulunduğunu söyleyen Johansson, Türkiye ile olan ilişkilerde birçok zorlukla karşı karşıya kaldıklarını ancak bu ilişkilerin arttığı ve daha iyi olan bir dönemde olduklarını belirtti. Johansson, bu nedenden dolayı mülteci konusunda yüksek düzeydeki bir diyaloğa yeniden başlama konumunda olduklarını ifade etti.

Johansson “Türkiye’den özellikle Kıbrıs ve İtalya’ya yönelik düzensiz mültecilerin gelişlerinin önüne geçilmesi için ortak bir zemin bulunmasını umalım” ifadesini kullandı.

Güney Kıbrıs’a yönelik mülteci akınının engellenmesi için Frontex’in neden devreye koyulmadığı şeklindeki bir soru üzerine Johansson, Frontex’in Güney Kıbrıs’ta mevcut olduğunu ve iyi iş yaptığını ancak sadece iç sınırları koruyabildikleri Yeşil Hat’ta kullanılmaması nedeniyle bazı kısıtlamalar bulunduğundan söz etti.
Johansson sözlerinin devamında, Avrupa Komisyonu ve birimlerinin, Güney Kıbrıs’a yönelik desteği güçlendirdiğini, geri göndermeler olduğu zaman diğer üye ülkelerin destek ve dayanışmasına gerek olduğunu kaydetti. Johansson, mülteciler ve siyasi sığınma konusunda yeni anlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

NURİS

Kıbrıs Rum İçişleri Bakanı Nikos Nuris ise yaptığı açıklamada,Türkiye’nin sistematik olarak KKTC üzerinden yasa dışı göçmen gönderdiğini, KKTC makamlarının yasa dışı göçmenleri engellememekle birlikte buna yönelik teşviklerde bulunduğunu iddia ederek, bu durumum çok ciddi bir sorunu teşkil ettiğini savundu.

Nuris, Güney Kıbrıs’ın denizden gelişleri engellemek için liman polisinin güçlendirilmesini ileriye götürdüğünü, Yeşil Hat’tan geçişlerin engellenmesi için ise tel örgülerin yerleştirildiğini, devriye ve gözetim teknolojisinin uygulandığını ifade etti.

Son dönemlerdeki siyasi sığınma süreçlerinde kaydedilen ilerleme konusunda Johansson’a bilgi verdiklerini söyleyen Nuris, bu yıl I Ocak itibarıyla uygulanan yeni siyasi sığınma politikasıyla birlikte 8 bin 500’ü aşkın başvuruyu inceleyip, 7 bini aşkın başvuruyu ret etmeyi başardıklarını ifade etti.

Nuris, ret edilen 7 bin kişiden sadece 300 tanesinin geldikleri ülkelere gönderildiğini belirtti.

DRAKU İLE DE BİR ARAYA GELDİ

Gazete, Johansson’un Kıbrıs Rum Adalet Bakanı Stefi Draku ile de bir araya geldiğini ve yargı reformu, yolsuzluklara karşı yasal çerçeve ve yasa tasarılarının oylanması konularını ele aldığını yazdı.

Gazete, Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya dayanarak, Johansson’un görüşme sırasında polis işbirliği, EUROPOL’ün rolü, çocukların internet üzerinden cinsel istismarı, polis ve yargı konularında üye ülkelerin bilgi paylaşım sistemleri üzerinde durduğunu yazdı.

Habere göre, Kıbrıs Rum Adalet Bakanı Draku ise, görüşme sırasında bakanlığın hedef ve vizyonu konusunda bilgi verirken önceliklerinin yargı reformu, yolsuzluğa karşı yasal düzenlemeler olduğunu ifade etti.
Öte yandan, Fileleftheros gazetesi, Johansson’un temaslarını “Komiser Geldi, Dinledi, Söz Verdi” başlığı altında verirken, mültecilerin geri gönderilmesi süreçlerine yardımcı olması için AB’den bir ekibin Güney Kıbrıs’a gönderilmesi konusunda Johansson’dan teyit alındığını yazdı.

TAK

Benzer haberler

Featured
HAKSEN, Cumhurbaşkanı Erhürman’ı ziyaret etti "Kamu Görevlileri Yasası bu haliyle onaylanmamalı" 2026-07-03 18:03:00 Pazar ve Pazartesi iç kesimlerde yer yer sağanak bekleniyor 2026-07-03 17:24:55 Res-Bir “Zincir marketlerin sıcak yemek satışı haksız rekabet yaratıyor” 2026-07-03 17:21:00 GençKültür kurucusu Selçuk Görsay "Hedefimiz Kıbrıs'ın genç kültür-sanat hafızasını oluşturmak" 2026-07-03 16:49:00 Nöbetçi eczaneler (3 Temmuz 2026) 2026-07-03 16:35:00 DSÖ "Depremlerin vurduğu Venezuela'da sağlık sistemi ciddi baskı altında" 2026-07-03 15:49:19 CTP Dış İlişkiler Sekreteri Toros, AB Kıbrıs Çözüm Destek Ofisi Genel Müdürü ile görüştü 2026-07-03 15:45:44 KTEZO 15. Olağan Genel Kurulu yapıldı 2026-07-03 15:35:02 Haziran ayı enflasyon oranı açıklandı! 2026-07-03 15:30:00