Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı Usta oyuncu Zihni Göktay hayatını kaybetti Kalibaf "ABD ile barışımız yok ve İsrail’i resmi olarak tanımayacağız" Altın yatırımcısının gözü ekranda ABD Başkanı Trump'ın Ankara programı belli oldu Döviz kurlarında son durum (6 Temmuz 2026) Sudan'da kolera, kızamık ve gıda krizi nedeniyle 200 binden fazla kişi risk altında Bugün hava nasıl olacak? (6 Temmuz 2026) İsrail askerlerinin kontrol noktasında beklettiği 4 aylık Filistinli bebek öldü Ayia Napa'da saldırıya uğrayan Kıbrıslı Türk'ün durumu ciddi! Okyanusta 8 günlük ölüm kalım savaşı Dinçyürek, Azerbaycan’da mevkidaşıyla yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirildi Hasan Yılmak Işık “Yavuz Çıkarma Plajı’nın kiralanması kararı iptal edilmeli“ Etna Yanardağı yeniden güçlü şekilde kül püskürttü Türkiye İletişim Başkanlığı “Tarihi zirve için geri sayım başladı” Üstel  “Kıbrıs Türk halkına, hiçbir saldırının cevapsız  kalmasına izin vermeyeceğiz” Köroğlu "Tarım Bakanlığı’nın uygulamaları toplum sağlığını tehlikeye atıyor" FODER'de yeni yönetim belirlendi Üstel “Dört yıla dört hastane sığdırdık” Dışişleri Bakanlığı "Fransız yargısı nezdindeki hukuk yolları henüz tüketilmedi" Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başladı Usta oyuncu Zihni Göktay hayatını kaybetti Kalibaf "ABD ile barışımız yok ve İsrail’i resmi olarak tanımayacağız" Altın yatırımcısının gözü ekranda ABD Başkanı Trump'ın Ankara programı belli oldu Döviz kurlarında son durum (6 Temmuz 2026) Sudan'da kolera, kızamık ve gıda krizi nedeniyle 200 binden fazla kişi risk altında Bugün hava nasıl olacak? (6 Temmuz 2026) İsrail askerlerinin kontrol noktasında beklettiği 4 aylık Filistinli bebek öldü Ayia Napa'da saldırıya uğrayan Kıbrıslı Türk'ün durumu ciddi! Okyanusta 8 günlük ölüm kalım savaşı Dinçyürek, Azerbaycan’da mevkidaşıyla yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirildi Hasan Yılmak Işık “Yavuz Çıkarma Plajı’nın kiralanması kararı iptal edilmeli“ Etna Yanardağı yeniden güçlü şekilde kül püskürttü Türkiye İletişim Başkanlığı “Tarihi zirve için geri sayım başladı” Üstel  “Kıbrıs Türk halkına, hiçbir saldırının cevapsız  kalmasına izin vermeyeceğiz” Köroğlu "Tarım Bakanlığı’nın uygulamaları toplum sağlığını tehlikeye atıyor" FODER'de yeni yönetim belirlendi Üstel “Dört yıla dört hastane sığdırdık” Dışişleri Bakanlığı "Fransız yargısı nezdindeki hukuk yolları henüz tüketilmedi"
Dolar
Euro
Sterlin

Astım riskini azaltmak için alerjiyi kontrol altına alın

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Astım riskini azaltmak için alerjiyi kontrol altına alın

Sonbahar mevsimi, alerji hastaları için sıkıntılı günleri de beraberinde getirebiliyor. Rüzgarla uçuşan polenler alerjiye bağlı problemlerin gün yüzüne çıkmasına neden oluyor. Alerjinin, astımla birleşmesi durumunda ise tablo endişe verici boyutlara ulaşabiliyor.

Astım atakları çoğu zaman alerjiler tarafından tetiklenebiliyor. Her ne kadar tüm alerjiler astıma yol açmasa da alerjik etkenlere maruziyetten kaçınarak astım riskini azaltmak mümkün olabiliyor. Astım ve alerji arasında son derece yakın bir ilişki bulunduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar, hava yollarının iltihaplanmasına neden olan alerjilerin, astım ataklarını tetikleyebildiğini söyledi. ASTIMIN KESİN NEDENİ BİLİNMİYOR Bronşlarda yangı ile seyreden kronik inflamatuvar bir hastalık olan astımın kesin nedeni bilinmiyor. Ancak hava yolları bir astım tetikleyiciyle temasa girdiğinde daralmalar yaşanıyor. Buna bağlı olarak da, astım atağı yaşayan kişilerde kuru öksürük, nefes darlığı, hırıltılı ve hışıltılı solunum ile göğüste baskı hissi gibi şikayetler gözleniyor. Hastalık, özellikle sabaha karşı ortaya çıkan ataklarla kendini gösteriyor ve bazen ilaçla bazen de doğal seyrinde düzelebiliyor. ALERJENLER ATAĞA NEDEN OLUYOR Astımın ortaya çıkmasında genetik ve çevresel etkenler rol oynuyor. Bu nedenle atakların önüne geçebilmek için de kişinin astım tetikleyicilerini çok iyi tanıması önem taşıyor. “Tetikleyicilerden uzak durarak ya da korunarak atakların sıklığını azaltmak ve hastalığı kontrol etmek mümkün olabiliyor” diyen Dr. Uçar, şu bilgileri aktardı: “Çevresel faktörlerden en önemlileri ise alerjenler. Ayrıca hava kirliliği, sigara, mesleki faktörler, çeşitli enfeksiyonlar, bazı gıdalar ve ilaçlar da hastalığa ve ataklara neden olan risk faktörleri arasında sayılıyor. Yıl boyu ortaya çıkan ev tozu akarları, kedi ve köpek tüyleri, küf ve hamamböceği alerjisinden kaynaklanan faktörlerin yanı sıra, mevsimsel olarak polenler de rinit ile astıma yol açabiliyor. Mevsimsel alerjiler genellikle bahar aylarında ortaya çıkıyor. Ancak Türkiye gibi Akdeniz ikliminde yer alan sıcak ülkelerde, polen mevsimi uzun sürdüğü için alerji süresi 8-9 ay devam edebiliyor. Çocukluk çağında geçirilen akciğer enfeksiyonları da astım riskini artırıyor.” KİLO VERİN, SİGARADAN UZAK DURUN Çalışmalar, obezitenin astıma yol açan etkenlerden biri olduğunu gösteriyor. Obezite hastalarında astım riski 2-3 kat arttığı için, kişinin kilo vermesini sağlamak önem taşıyor. Astımın en önemli nedenlerinden biri de sigara. Bebeklik çağında, anne sütü ile beslenen kişilerde astım riski daha düşük oluyor. Ancak hamilelik döneminde sigara içen kadınların bebeklerinde, ilk bir yıl içinde hışırtılı solunumla devam eden hastalık riski dört kat daha fazla görülüyor. Sigara astım gelişme riskini yükselttiği gibi, tedaviye direnci artırarak atak sayısının sıklığına da neden olabiliyor. DÜZENLİ TEDAVİ ŞART Bu nedenle astımlı hastaların kesinlikle sigara içmemesi, içilen ortamlarda bulunmaması gerekiyor. Bununla birlikte, çocuklarda anne sütüyle beslenme de, alerji ve astım gelişme riskini düşüyor. Erken dönemde tanı alan hastalar düzenli tedaviyle yaşamlarını normal seyrinde sürdürebiliyor.

Benzer haberler

Sağlık
Sudan'da kolera, kızamık ve gıda krizi nedeniyle 200 binden fazla kişi risk altında 2026-07-06 07:58:23 Okta'dan yaz sıcaklarında su tüketimi uyarısı 2026-07-05 11:21:25 Nöbetçi eczaneler (5 Temmuz 2026) 2026-07-05 10:15:29 İklim değişikliği halk sağlığını da tehdit ediyor 2026-07-04 12:34:19 Nöbetçi eczaneler (3 Temmuz 2026) 2026-07-03 16:35:00 Uzun süre oturmak kanserden ölüm riskini artırıyor 2026-07-03 08:46:54 Nöbetçi eczaneler (2 Temmuz 2026) 2026-07-02 14:26:04 Nöbetçi eczaneler (1 Temmuz 2026) 2026-07-01 15:53:47 Uzmanlar "Bebeklere mineral içerikli güneş kremi kullanılmamalı" 2026-07-01 15:34:14