Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Hollanda'da kuraklık nedeniyle "su kıtlığı" ilan edildi Kuzey Kıbrıs Turkcell 5G Deneyim Günleri başlıyor Nöbetçi eczaneler (18 Temmuz 2026) 26. Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali Sertap Erener konseriyle son buldu Güney Kıbrıs’ta çocukluk çağı kanserlerinde artış kaydedildi İSG-BİR "Hava sıcaklıkları dışarıda çalışanlar için ciddi sağlık sorunları oluşturmaktadır" DAÜ, Türk Dünyası Akademisi Özbekistan Kültür Gezisi’nde temsil edildi Güney'e gelen turist sayısı yüzde 10 düştü, gelen İsrailli turist sayısı yüzde 165 arttı Ünlü sunucu, Trump'a rakip oluyor: "Daha iyi yönetirim" Hristodulidis, BM Genel Sekreterinin adaya gelişinden önce siyasi parti başkanlarıyla bir araya gelecek Muğla'da orman yangını: Bin 120 kişi tahliye edildi Malatya'da 5 büyüklüğünde deprem! Apple Nvidia’yı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi unvanını geri aldı 465 sürücü ceza aldı, 45 araç trafikten men edildi! Kuveyt ve Bahreyn'de İran saldırıları nedeniyle alarm verildi Venezuela'daki depremlerde bilanço ağırlaşıyor: 5 bin 69 can kaybı Türkiye'nin yerli atomik saati uzaya fırlatıldı Bugün hava nasıl olacak? (18 Temmuz 2026) Meksika açıklarında iki büyük deprem meydana geldi Döviz piyasalarında günün son rakamları (17 Temmuz 2026) Hollanda'da kuraklık nedeniyle "su kıtlığı" ilan edildi Kuzey Kıbrıs Turkcell 5G Deneyim Günleri başlıyor Nöbetçi eczaneler (18 Temmuz 2026) 26. Uluslararası Mağusa Kültür ve Sanat Festivali Sertap Erener konseriyle son buldu Güney Kıbrıs’ta çocukluk çağı kanserlerinde artış kaydedildi İSG-BİR "Hava sıcaklıkları dışarıda çalışanlar için ciddi sağlık sorunları oluşturmaktadır" DAÜ, Türk Dünyası Akademisi Özbekistan Kültür Gezisi’nde temsil edildi Güney'e gelen turist sayısı yüzde 10 düştü, gelen İsrailli turist sayısı yüzde 165 arttı Ünlü sunucu, Trump'a rakip oluyor: "Daha iyi yönetirim" Hristodulidis, BM Genel Sekreterinin adaya gelişinden önce siyasi parti başkanlarıyla bir araya gelecek Muğla'da orman yangını: Bin 120 kişi tahliye edildi Malatya'da 5 büyüklüğünde deprem! Apple Nvidia’yı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi unvanını geri aldı 465 sürücü ceza aldı, 45 araç trafikten men edildi! Kuveyt ve Bahreyn'de İran saldırıları nedeniyle alarm verildi Venezuela'daki depremlerde bilanço ağırlaşıyor: 5 bin 69 can kaybı Türkiye'nin yerli atomik saati uzaya fırlatıldı Bugün hava nasıl olacak? (18 Temmuz 2026) Meksika açıklarında iki büyük deprem meydana geldi Döviz piyasalarında günün son rakamları (17 Temmuz 2026)
Dolar
Euro
Sterlin

Aşılar yeni varyanta karşı daha az etkili olabilir

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News

Aşılar yeni varyanta karşı daha az etkili olabilir

Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da görülen Kovid-19 varyantı üzerinde araştırmalara başlandığını ve mevcut aşıda yeni bir ayarlama gerekip gerekmediğini tespit etmek için de 2 hafta içinde laboratuvar verisi beklediğini bildirdi.

BioNTech’ten yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni varyantının ek mutasyonlara sahip olduğundan daha önceki varyantlardan farklı olduğu belirtildi.

B.1.1.529 varyantı üzerinde araştırmalara "derhal" başlandığının vurgulandığı açıklamada, “En geç iki hafta içinde laboratuvar testlerinden daha fazla veri bekliyoruz.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, bu verilerin söz konusu varyantın nRNA aşısında ‘kaçış varyantı’ olup olmayacağı konusunda daha fazla bilgi sağlayacağı belirtilerek, Pfizer ve BioNTech’in 6 haftada aşıda gerekli değişiklikleri yapma ve 100 gün içinde ilk teslimatları yollama kapasitesinin bulunduğu hatırlatıldı.

Pfizer ve BioNTech’in bir varyanta özel aşıya yönelik teknik denemelere başladıkları da açıklamada yer aldı.

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da görülen ve yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni varyant, küresel düzeyde endişeye neden oldu. Güney Afrika ve Botsvana'da 9 kişide görülen B.1.1.529 varyantı, "süper varyant" olarak nitelendiriliyor ve 32 mutasyona sahip olduğu biliniyor.

Şimdilik düşük görülme sıklığına sahip bu varyanta karşı mevcut aşıların etkili olup olmadığına ilişkin araştırmalar sürüyor.

Yeni varyantın, Delta türünden daha bulaşıcı olabileceği ve aşıların bu varyanta karşı daha az etkili olabileceği ihtimali, dünya çapında endişelere yol açtı.

İngiltere, Güney Afrika ve Botsvana'nın yanı sıra Lesoto, Esvatini ve Zimbabve'yi de kırmızı listeye ekleme kararı alırken AB de Afrika'nın güneyinden yapılan uçuşları durdurmayı planladığını bildirdi.

Türkiye, yeni varyant henüz tespit edilmeden önce 15 Kasım'dan itibaren Güney Afrika'ya uçuşları durdurmuştu.

(AA)

Benzer haberler

Dünya
Hollanda'da kuraklık nedeniyle "su kıtlığı" ilan edildi 2026-07-18 13:55:31 Ünlü sunucu, Trump'a rakip oluyor: "Daha iyi yönetirim" 2026-07-18 10:56:22 Kuveyt ve Bahreyn'de İran saldırıları nedeniyle alarm verildi 2026-07-18 09:29:29 Venezuela'daki depremlerde bilanço ağırlaşıyor: 5 bin 69 can kaybı 2026-07-18 08:54:20 Meksika açıklarında iki büyük deprem meydana geldi 2026-07-17 22:05:53 Belçika'da sıcak hava dalgasının yol açtığı ölümler 2 bini aştı 2026-07-17 21:50:00 İtalya aynı anda aşırı sıcaklar, fırtınalar ve orman yangınlarıyla mücadele ediyor 2026-07-17 21:44:50 Japonya’da İmparatorluk Hanedan Yasası revize edildi 2026-07-17 15:43:34 ABD'nin Texas eyaletinde selde ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi 2026-07-17 15:38:54