Ara bölgede mahsur kalan sığınmacılar AİHM’ye başvuruyor

Voice Kıbrıs Haber
Ara bölgede geçen yazdan beri mahsur kalan sığınmacıların Kıbrıs Rum Yönetimi aleyhinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) onlarca başvuruda bulunduğu bildirildi.
Alithia gazetesi, 21 sığınmacının KKTC üzerinden Güney Kıbrıs’a geçerek siyasi sığınma başvurusunda bulunmak istediklerini, ancak Kıbrıs Rum polisinin buna izin vermeyerek sığınmacıları “pushback” (bir devletin ya da güvenlik güçlerinin, sınırına gelen sığınmacıları veya mültecileri, iltica başvurusu yapma fırsatı tanımadan geri itmesi) için zorladığını ve aylardır ara bölgede, Birleşmiş Milletlerin (BM) tedarik ettiği çadırlarda kaldıklarını yazdı.
Gazete, AİHM’de bu yılın başında açılan davanın tutanaklarına göre, sığınmacıların gıda desteği olmadan tarlada aşırı sıcak koşullarda aylardır kalmaktan şikayetçi olduklarını ve bu koşullarda kalmalarının, “pushback” için zorlanmalarından kaynaklandığını kaydetti.
Habere göre Kıbrıs Rum Göçmenlik ve Uluslararası Koruma Müsteşarı Nikolas Yoannidis ise, söz konusu iddiaları reddederek, sığınmacıların tıbbi tedavi ve gıda desteği aldıklarını; belgelerinin de mahkemede inceleneceğini, hükümetin strateji belirleyeceğini açıkladı.
Yoannidis, bu durumun Türkiye’nin yasadışı insan ticareti ağı oluşturmasından ve sığınmacıları KKTC üzerinden Güney Kıbrıs’a göndermesinden kaynaklandığını iddia etti.
Benzer haberler
Featured
Üstel “Polisimizin bekleyen özlük sorunlarını ortadan kaldırıyor, tarihi reform paketini hayata geçiriyoruz”
Çavuşoğlu "Kıvılcımlar ışık saçmaya başladı”
Talat "Memleket veri özürlü bir hale geldi"
Hasipoğlu "İktidar ve muhalefet tek ses olmalı"
Amcaoğlu “Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulmalıdır. Yoksa hizmette eksik kalırsınız”
Özuslu “7 yıldır hükümettesiniz. Neden Gençlik ve Spor Bakanlığı kurmadınız?”
Şahali "Yaşanan gecikme anomalilğin bir diğer nişanesi”
Nöbetçi eczaneler (23 Haziran 2026)
Samtay Vakfı Lefke Kütüphanesi’nde yaz boyunca çocuklara yönelik atölye çalışmaları düzenlenecek



