Kıbrıs Haber
Kıbrıs
English News
Dolar
Euro
Sterlin
SON DAKİKA
Cumhurbaşkanı Erhürman New York’ta Holguin ile görüştü İran ile BAE arasındaki tüm uçuşlar iptal edildi BMO “Fiber Optik Altyapı Teknik İzleme ve İstişare Platformu kurulmasını öneriyoruz” LTB ile Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı Baraka Kültür Merkezi Başbakanlık önünde eylem yaptı Türkiye’de adliyelerde "Dijital Ortam Güvenliği ve Dezenformasyonla Mücadele Büroları" kurulacak Sucuoğlu “Posta Dairesi yeniden yapılandırılacak” Kamusal Reform Derneği kuruldu Hasipoğlu “Kadınlar şiddet karşısında yalnız değil” "İskele Uluslararası Yarı Maratonu" pazar günü koşulacak Miss ve Bay Kuzey Kıbrıs 2026’nın kazananları belli oldu Bengihan “Sendikacılık yalnızca ücret pazarlığı yapmak değildir” TÜRKDEV’den “Kadın ve Toplum Dayanışması Etkinliği” Üstel "Güzelyurt, Lefke, İskele, Mehmetçik, Akdoğan ve Yeniboğaziçi’nde sosyal konut başvuruları başladı" Tuğcu’dan hükümete yatırım eleştirisi “Termik ve dizel santrallerin üretimi 220 MW’den 80 MW’ye düştü” Hür-İş’ten emeklilere yönelik düzenlemeye tepki “Seçim rüşveti” Nöbetçi eczaneler (24 Eylül 2026) Oymen “Gıda mühendisleri belediyelerde istihdam edilmeli” Lefkoşa'da bir evde, Geçitkale'de ise seyir halindeki araçta yangın Türkiye MSB “Kıbrıs'taki askeri gelişmeler yakından izleniyor” Cumhurbaşkanı Erhürman New York’ta Holguin ile görüştü İran ile BAE arasındaki tüm uçuşlar iptal edildi BMO “Fiber Optik Altyapı Teknik İzleme ve İstişare Platformu kurulmasını öneriyoruz” LTB ile Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı Baraka Kültür Merkezi Başbakanlık önünde eylem yaptı Türkiye’de adliyelerde "Dijital Ortam Güvenliği ve Dezenformasyonla Mücadele Büroları" kurulacak Sucuoğlu “Posta Dairesi yeniden yapılandırılacak” Kamusal Reform Derneği kuruldu Hasipoğlu “Kadınlar şiddet karşısında yalnız değil” "İskele Uluslararası Yarı Maratonu" pazar günü koşulacak Miss ve Bay Kuzey Kıbrıs 2026’nın kazananları belli oldu Bengihan “Sendikacılık yalnızca ücret pazarlığı yapmak değildir” TÜRKDEV’den “Kadın ve Toplum Dayanışması Etkinliği” Üstel "Güzelyurt, Lefke, İskele, Mehmetçik, Akdoğan ve Yeniboğaziçi’nde sosyal konut başvuruları başladı" Tuğcu’dan hükümete yatırım eleştirisi “Termik ve dizel santrallerin üretimi 220 MW’den 80 MW’ye düştü” Hür-İş’ten emeklilere yönelik düzenlemeye tepki “Seçim rüşveti” Nöbetçi eczaneler (24 Eylül 2026) Oymen “Gıda mühendisleri belediyelerde istihdam edilmeli” Lefkoşa'da bir evde, Geçitkale'de ise seyir halindeki araçta yangın Türkiye MSB “Kıbrıs'taki askeri gelişmeler yakından izleniyor”
Dolar
Euro
Sterlin

Anastasiadis: Çözüm olabilmesi için...

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
Anastasiadis: Çözüm olabilmesi için...
Reklam

Kıbrılı Rum lider Nikos Anastasiadis, “çözüm olabilmesi için, Türkiye’nin, Rumların tehdit gördüğü taleplerini terk etmesi gerektiğini” iddia etti, Türkiye’nin yakın dostu ülkeleri, Türkiye’ye nüfuz kullanmaları için harekete geçirmeye çalıştıklarını açıkladı.

Alithia “Birinci Hedefim Kıbrıs Sorununun Çözümü” başlıklı haberinde Anastasiadis’in Rum Haber Ajansı’na (KİPE) verdiği söyleşinin ikinci bölümünü aktardı. Gazeteye göre Anastasiadis, “Türkiye’nin yakın dostu olan ülkeleri; çözüm olabilmesi için Kıbrıs Rum toplumu tarafından kabul edilmeyen veya bir toplumun güvenliğini garanti ederken öteki topluma tehdit oluşturan taleplerini terk etmesi gerektiğini anlaması için nüfuz kullanma konusunda harekete geçirmeye çalışıyoruz” dedi. Yeniden seçilmesi halinde Kıbrıs sorununun çözümünün birinci önceliği olmaya devam edeceğini söyleyen Anastasiadis Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümünü kabule ne derece hazır olduğu sorusuna ise şu cevabı verdi: “İnsanlar, toplumlardan birine avantaj ötekine dezavantaj yaratmayacak, toplumlardan birine, ötekine göre fazla imtiyaz tanıdığı için hemen ertesinde çökmeyecek işleyebilir, sürdürülebilir çözümü kabul edebilir. Dolayısıyla insan hakları, özgürlükleri –ki bunların önemlileri güvenceye alındı- ve bir o kadar önemli olan; devletin işleyebilme olanakları güvenceye alınsın ki, olumsuz yönde kullanılabilecek olumlu oy hakkı (en az bir Kıbrıslı Türk üyenin olumlu oyu) veya yeterli bir anlaşmazlıkların çözüm mekanizması olmaması yüzünden devleti dağılmaya götürecek durumlarla karşılaşmayalım. Sakinlerinin kabul edeceği yapılandırılmış bir devlet ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümle normal devlet şartlarını oluşturacak perspektifler olduğunda, o zaman çözümün kabul edilme perspektifi vardır. Eğer bundan başka bir yere götürürse, kabul edilmeyecek.” Söyleşinin enerjiyle ilgili bölümünde “en önemli başarılarımızdan biri, egemenlik haklarımızın güvenceye alınmasıdır” diyen Anastasiadis, bunu “çok boyutlu dış politikaları ile, gerek komşu ülkelerle kurulan ittifaklarla, güçlü devletlerle ilişkilerini derinleştirerek ve enerji devi şirketlere ruhsat verme metoduyla başardıklarını” söyledi. Anastasiadis “Büyük ülkelerin çıkarlarını da temsil eden dev şirketleri çektik. Bu nedenle enerjiyle ilgili projelerimiz başarıyla ilerliyor. Ülkelerin, kendi çıkarları ve o ülkelerle ilişkilerinden dolayı Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin projelerine itiraz etmesine olanak tanımayan çıkarları var” dedi. Önceki görev süresi için koyduğu hedeflerden bazılarını gerçekleştiremediğini söyleyen Anastasiadis kimi hedeflerini “Türk tarafının uzlaşmazlığı” kimilerini de Rum meclisinin bazı yasaların geçirilmesindeki tavrı nedeniyle gerçekleştiremediğini öne sürdü, meclise işbirliği çağrısında bulundu. Fileleftheros haberi “Ankara’nın Yakın Dostu Ülkeleri Harekete Geçiriyoruz” başlığıyla aktardı. Politis ise “Artık Rakip Olmayacağım…. Anastasiadis’ten Meclise İkinci Başkanlık Döneminde İşbirliği Çağrısı” başlığını kullandı.

Benzer haberler

Featured
Cumhurbaşkanı Erhürman New York’ta Holguin ile görüştü 24 Eyl 2026 18:19 İran ile BAE arasındaki tüm uçuşlar iptal edildi 24 Eyl 2026 15:58 BMO “Fiber Optik Altyapı Teknik İzleme ve İstişare Platformu kurulmasını öneriyoruz” 24 Eyl 2026 15:55 LTB ile Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Derneği arasında iş birliği protokolü imzalandı 24 Eyl 2026 15:28 Türkiye’de adliyelerde "Dijital Ortam Güvenliği ve Dezenformasyonla Mücadele Büroları" kurulacak 24 Eyl 2026 15:10 Sucuoğlu “Posta Dairesi yeniden yapılandırılacak” 24 Eyl 2026 15:07 Kamusal Reform Derneği kuruldu 24 Eyl 2026 15:02 Hasipoğlu “Kadınlar şiddet karşısında yalnız değil” 24 Eyl 2026 14:59 "İskele Uluslararası Yarı Maratonu" pazar günü koşulacak 24 Eyl 2026 14:34