Kıbrıs Haber
Kıbrıs —
English News
Dolar —
Euro —
Sterlin —
SON DAKİKA
Yolcunun cihazı uçakta yangın çıkardı Türk dünyasının birlik ve dayanışması çevrim içi seminerde ele alındı Petrol fiyatları Rus dizel yakıtı piyasaları nedeniyle haftaya düşüşle başladı “Hayatımıza Değer Katan Kadınlarımız - 41 Kadın-41 Hayat Sergisi" yarın açılıyor Küresel piyasalar haftaya iyimserlikle başladı TIP-İŞ’ten EL-SEN’e destek Altın fiyatları üç gündür değer kazanıyor Üstel “Kırgınlıkları geride bırakalım… Bugün birlik zamanıdır” CTP’nin milletvekili adayları belirlendi Haftalık burç yorumları (12-19 Ekim) Döviz kurlarında son durum (12 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (12 Ekim 2026) Trump'tan Hürmüz Boğazı çıkışı "Adını Trump Boğazı olarak değiştirmeyi düşünüyoruz" Papa 14. Leo, akciğerinde kitle tespit edildiğini ve ameliyat olacağını açıkladı Isaias Kasırgası ABD'yi saatte 165 kilometreyle vurdu,4 kişi hayatını kaybetti Rusya ve Ukrayna enerji ateşkesinde anlaştı Küresel ekonominin sorunları IMF ve Dünya Bankasının yıllık toplantılarında Bangkok'ta ele alınacak BM "Cibuti açıklarındaki gemi kazasında 109 kişi hayatını kaybetti ve 116'dan fazla kişi kayıp" Serra Menekay’ın “Köklerden Dallara” isimli tarih kitabının tanıtımı yapıldı KTOEÖS yarın Güzelyurt ve Lefke bölgesi okullarında öğleden sonra greve gidecek Yolcunun cihazı uçakta yangın çıkardı Türk dünyasının birlik ve dayanışması çevrim içi seminerde ele alındı Petrol fiyatları Rus dizel yakıtı piyasaları nedeniyle haftaya düşüşle başladı “Hayatımıza Değer Katan Kadınlarımız - 41 Kadın-41 Hayat Sergisi" yarın açılıyor Küresel piyasalar haftaya iyimserlikle başladı TIP-İŞ’ten EL-SEN’e destek Altın fiyatları üç gündür değer kazanıyor Üstel “Kırgınlıkları geride bırakalım… Bugün birlik zamanıdır” CTP’nin milletvekili adayları belirlendi Haftalık burç yorumları (12-19 Ekim) Döviz kurlarında son durum (12 Ekim 2026) Bugün hava nasıl olacak? (12 Ekim 2026) Trump'tan Hürmüz Boğazı çıkışı "Adını Trump Boğazı olarak değiştirmeyi düşünüyoruz" Papa 14. Leo, akciğerinde kitle tespit edildiğini ve ameliyat olacağını açıkladı Isaias Kasırgası ABD'yi saatte 165 kilometreyle vurdu,4 kişi hayatını kaybetti Rusya ve Ukrayna enerji ateşkesinde anlaştı Küresel ekonominin sorunları IMF ve Dünya Bankasının yıllık toplantılarında Bangkok'ta ele alınacak BM "Cibuti açıklarındaki gemi kazasında 109 kişi hayatını kaybetti ve 116'dan fazla kişi kayıp" Serra Menekay’ın “Köklerden Dallara” isimli tarih kitabının tanıtımı yapıldı KTOEÖS yarın Güzelyurt ve Lefke bölgesi okullarında öğleden sonra greve gidecek
Dolar —
Euro —
Sterlin —

'Akıncı’nın bu yaklaşımı kesinlikle kabul edilemez'

Paylaş
Facebook X LinkedIn Google News
Stelios
'Akıncı’nın bu yaklaşımı kesinlikle kabul edilemez'
Reklam

Cumhuriyet Meclisi eski Başkanlarından ve eski Başbakanlardan Sibel Siber, “Kıbrıs Türk halkının tek seçeneği olduğunu söylemek, onu statükoya mahkum etmektir. Çünkü Kıbrıs Türk halkının tek seçeneği olduğu iddia edilen model, yıllarca Rum tarafınca masada reddedilmiş olan formüldür” dedi.

Yazılı açıklama yapan Siber, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son günlerde Kıbrıs konusunda Kıbrıs Türkü için federal çözüm dışında bir seçenek olmadığı yönünde açıklamalar yaptığını savunarak, “Kıbrıs Türkünün federal çözüm dışında bir alternatifi olmadığını söylemektedir. Akıncı’nın bu yaklaşımı kesinlikle kabul edilemez” iddiasında bulundu. Federasyonun bir ortaklık olduğunu ve karşı tarafın da federal bir çözüme gidebilmek için bunu istemesinin gerektiğini belirten Siber, “Halbuki Rum Lider yaptığı tüm açıklamalarında ‘Biz Kıbrıslı Türklerle yetki paylaşımına gitmek, federasyon kurmak istemiyoruz’ demektedir” ifadelerini kullandı. Siber şöyle devam etti: “Hal bu iken Cumhurbaşkanının ısrarla ‘Bizim federasyondan başka çaremiz yok’ demesini üzüntüyle izliyorum. Bu halkımızı öğrenilmiş çaresizliğe itmek demektir. Olması gereken tartışma en iyi çözümün federal çözüm olup olmadığı değil, sizinle eşit ortak olmak istemeyen tarafla federasyon kurulup kurulamayacağıdır. Kurulmayacaksa da Kıbrıs Türk halkının bu statükodan nasıl kurtulacağıdır. Cumhurbaşkanından beklenen toplumu federal çözüm isteyenler ve istemeyenler diye bölmek yerine, Kıbrıs Türk toplumunu mevcut statükodan kurtaracak ortak akıl için çalışmasıdır. Akıncı, Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğine karşı olduğunu söyleyen Rum liderin bu açıklamalarını dünya kamuoyunun gündemine getirmek yerine, ısrarla federasyon dışında bir çözümün mümkün olmadığını söylemektedir. Bu söylemin Kıbrıs Türk halkına bu aşamada hiçbir faydası yoktur.” “TOPLUMU BÜTÜNLEŞTİRECEK SÖYLEMLER KULLANILMALI” Siber, “Akıncı bu yaptığı ile toplumda gereksiz bir kutuplaşma ve tartışma zemini yaratmakta, çözümsüzlüğü savunan Rum liderin ekmeğine bal sürmektedir” iddiasında bulunarak, “Bu aşamada federasyon isteyenler ya da istemeyenler diye bir kutuplaşma yaratan söylemleri öne çıkarmak yerine, toplumu bütünleştirecek söylemler kullanılmalı, Anastasiadis’in siyasi eşitliğimizi hedef alan söylemleri karşısında birlik ve beraberliği sağlayacak sorumlu bir anlayış içinde hareket edilmelidir” dedi. Anastasiadis'in açıklamalarına karşı verilen tepkinin cılız, sönük, edilgen olduğunu savunan Siber, şunları ileri sürdü: “Bu aşamada dış dünyaya doğru ve güçlü mesajlar verilmesi gerekirken, maalesef iç politik kaygılarla hareket edilmekte ve sürekli zigzaglar çizilmektedir. Kıbrıs konusunda olası alternatifleri konuşmayı başından reddederek, BM Genel Sekreterinin raporunda olduğu gibi yeni fikirlerin tartışılmasına imkan tanımayarak kendimizi zayıf duruma düşürmekteyiz. Eğer karşı taraf sizin başka seçeneğiniz olmadığını görürse sizinle kedi fare ile oynarmış gibi oynar. Hiçbirimizin Kıbrıs Türk halkını böyle bir duruma düşürmeye hakkı yoktur.” (TAK)

Benzer haberler

Featured
Yolcunun cihazı uçakta yangın çıkardı 12 Eki 2026 10:09 Türk dünyasının birlik ve dayanışması çevrim içi seminerde ele alındı 12 Eki 2026 10:04 Petrol fiyatları Rus dizel yakıtı piyasaları nedeniyle haftaya düşüşle başladı 12 Eki 2026 10:02 “Hayatımıza Değer Katan Kadınlarımız - 41 Kadın-41 Hayat Sergisi" yarın açılıyor 12 Eki 2026 09:49 Küresel piyasalar haftaya iyimserlikle başladı 12 Eki 2026 09:45 TIP-İŞ’ten EL-SEN’e destek 12 Eki 2026 09:42 Altın fiyatları üç gündür değer kazanıyor 12 Eki 2026 09:24 Üstel “Kırgınlıkları geride bırakalım… Bugün birlik zamanıdır” 12 Eki 2026 09:05 CTP’nin milletvekili adayları belirlendi 12 Eki 2026 09:02