Ağrotur üssüne yeni anten dikilmesine tepkiler büyüyor

Voice Kıbrıs Haber
Limasol’da, Ağrotur üs bölgesi içerisinde bulunan Kurion belediye sakinleri, üs yönetiminin bölgeye yeni antenler dikilmesiyle ilgili kendilerine sunulan ilk projeye sadık kalınmadığı ve bölgenin tamamen militarize edilmekte olduğu gerekçesiyle eyleme hazırlanıyor.
Fileleftheros’un “Ağrotur Üssü’nde Yeni Antenlere Tepkiler Yükseliyor” başlıklı haberine göre, Kurion Belediye Başkanı Pandelis Yeorgiu, çarşamba gecesi genel bir toplantı yaptıklarını ve o toplantıda, tepkilerin artırılmasına yeşil ışık yaktığını, bölge sakinleriyle birlikte hukuki önlemler almaya ve eylem düzenlemeye karar verdiklerini açıkladı.
Gazeteye konuşan Yeorgiu, kendilerine daha önce verilen projede, mevcut antenlerin yenileriyle değiştirileceğinin bildirilmesine karşın şu anda, ilk etapta 68, ikinci etapta 68 anten; üçüncü etabı da olan ancak kaç anten dikileceği bilinmeyen on yıllar sürecek bir proje söz konusu olduğunun anlaşıldığını belirtti.
Yeorgiu ilk etapta antenler dışında iki de yeni bina dikileceğini, daha önce kendilerine yıkılacağı ve yeri bölge halkına verileceği söylenen mevcut tesislerin yıkılmayacağını, aksine bitişiğine üçüncü bir bina daha dikileceğini anlattı. Bu nedenle hukuki önlem almaya karar verdiklerini ve konuyu Kıbrıs Rum yönetimine de götürdüklerini söyleyen Yeorgiu Kıbrıs Rum yönetiminin kendi araştırmasını yapmak için biraz zaman istediğini söyledi.
Yeoftiu, yapılacak incelemelerin raporlarının birkaç hafta içerisinde kendilerine ulaşacağını belirterek, raporlara göre eylemlere karar vereceklerini anlattı.
Yeni anten projesi ile üs alanının genişleyeceğini ve Ağrotur bölgesinin niteliğinin tamamen değişeceğini kaydeden Yeorgiu “Antenler bölgesi yaklaşık 450 bin metrekare genişlediğinde artık havalimanıyla birlikte yerleşimimizi çevreleyen devasa bir askeri hedeften söz ederiz.” ifadesini kullandı.
Pandelis Yeorgiu bugün yapılanların, 1960’ta imzalanan anlaşmaya hizmet etmediğine inanç belirterek, ilgili anlaşmaya göre bölgenin askeri maksatlara hizmet etmesi gerektiğini ancak yıllar içerisinde bölgenin, Orta Doğu’ya operasyonlar gerçekleştirilebilen, ikmal alanı ve casusluk sistemlerine ev sahipliği yapan bir üs haline getirildiğini bunların, 1960’ta imzalanan anlaşmanın hedeflerine uygun olmadığını söyledi.
Benzer haberler
Featured
Fransa'da olası Sarı Yelekliler eylemlerine karşı yarın 70 bin polis ve jandarma görev yapacak
First Lady’den özel ateşkes anlaşması
Deneysel mRNA aşısı cilt kanserinin nüksetme riskini yüzde 42 oranında azaltıyor
Döviz piyasalarında günün son rakamları (23 Ekim 2026)
Champi Tayfunu nedeniyle yüzlerce uçuş iptal edildi
İngiltere'den olası krizlere karşı hazırlık çağrısı: Üç günlük stok ve nakit para uyarısı
Fidan “İran'a yeni bir saldırının bölgedeki savaşı yaygınlaştıracağı konusunda hemfikiriz”
Borsa günü yüzde 0,92 değer kaybederek tamamladı
Vücut geliştirme milli takım sporcularından, Makedonya’da çifte şampiyonluk...




